שתף קטע נבחר

המודיעין הישראלי בעיראק: דמיון ומציאות

מגעים בין "גורמים ישראלים" לבין נציגים כורדים בכירים החלו סמוך לתחילת מלחמת המפרץ השנייה, והם אכן נסמכים על קשרי עבר, כפי שמציין עיתונאי הניו יורקר סימור הירש, אבל מכאן ועד למידע על "מאות" המסתובבים בשטח המרחק הוא כבין המידע על מציאת נשק להשמדה המונית ובין מציאת הנשק הזה

הגילוי של העיתונאי סימור הירש ב"ניו יורקר" על המעורבות המודיעינית הישראלית בעיראק נסמך על מקור שזוהה כ"קצין ישראלי". במחילה, קצינים ישראליים עשויים להיות בהחלט לא חכמים ובלתי זהירים, אבל רמה כזו של טמטום נדירה אפילו בקרב הקצונה הישראלית.

 

אין ספק שהמודיעין הישראלי רוצה לדעת על יכולתה הגרעינית של איראן כמו גם על המעורבות הסורית בהחדרת טרוריסטים לעיראק, אבל החבלה הגדולה ביותר במאמץ האמריקני לשיקום עיראק היא ידיעה הכורכת במאמץ הזה את ישראל. כך שמדובר במקור שהוא בלתי ישראלי בעליל, עוין לארצות הברית, או שהיה רוצה, באמצעות הפרסום, לסלק מעורבות ישראלית בעיראק – אם אכן ישנה כזו.

 

מגעים בין "גורמים ישראלים" לבין נציגים כורדים בכירים החלו סמוך לתחילת מלחמת המפרץ השנייה, והם אכן נסמכים על קשרי עבר, כפי שמציין הירש, אבל מכאן ועד למידע על "מאות" המסתובבים בשטח המרחק הוא כבין המידע על מציאת נשק להשמדה המונית ובין מציאת הנשק הזה.

 

קשרי ישראל והכורדים החלו בתחילת שנות השבעים, כאשר ישראל, כחלק מהמאמץ האמריקני נגד הגוש הסובייטי, פעלה בכורדיסטאן העיראקית נגד סדאם חוסיין שהיה אז "גרורה סובייטית". בין השאר הושמדה דיביזיה עיראקית במארב שתוכנן על ידי תא"ל צורי שגיא והופגזו בתי הזיקוק בכירכוך על ידי סא"ל עוזי קרן.

 

לאחר שהושגה הבנה בין הצדדים, התבקשה ישראל, שהייתה האומנת הצבאית של הכורדים, להסתלק מן האזור והכורדים הופקרו למעשי טבח של סדאם חוסיין. מוסטפה ברזאני שהיה מנהיג הכורדים נפטר כשהוא מאשים את ישראל בבגידה. בנו מסעוד, שהוא כיום המנהיג הבכיר של הכורדים, נשא נאומים אנטי ישראליים חריפים כשהוא לוחם בג'לאל טלאבני, המנהיג השני של הכורדים וכיום בורג מרכזי בשלטון העיראקי החדש - ונחשב למקורב לישראל.

 

אלא שבגידה ונאמנות במזרח התיכון היא פונקציה של כדאיות, או בגרסה קצת יותר מעודנת, השונא של שונאי הוא ידידי - שהיא אגב ההגדרה של "ברית הפריפריות", שהיא תורת הלחימה של המוסד מראשית קום המדינה.

 

מאחר וישראל השתלבה להפליא במזרח התיכון, חלק בגלל אילוץ וחלק בגלל התאמה, ניראה שבפעילות מסוג זה אין בעיה של מוסר - רק של כדאיות.

 

כך שהמוסד, כמו המודיעין כולו, צמא להישגים ועשוי בהחלט להתפרע מעבר לגבולות הזהירות הנדרשת - אלא שלפני שאנחנו מתפנים לבדוק מה קורה היום, יש צורך בהול יותר בבדיקת תפקיד המודיעין הישראלי במידע שאספו האמריקנים לפני המלחמה על נשק להשמדה המונית ועל קשרי סדאם חוסיין עם אל קאעידה. על כך נדע בהדלפות הבאות מוועדות המודיעין של הקונגרס, החוקרות בימים אלה את הכשל המודיעיני האמריקני. או אז תתחיל המהומה האמיתית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
רן אדליסט
צילום: גבי מנשה
צילום: CNN
סימור הירש
צילום: CNN
מומלצים