שתף קטע נבחר

סקירת עיתונות, 29 ביוני 2004

כותרות עיתונים בעולם, 29 ביוני 2004:


"עיראק ריבונית". זוהי הכותרת שפתחה את עמודי החדשות בעיתונים החשובים בעולם, מבריטניה ועד ארצות הברית, וכמובן, בעיתונות הערבית.

 

ניו-יורק טיימס

 

העיתון פרסם מילה במילה את הדברים שאמר הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, במסיבת עיתונאים משותפת שערך באיסטנבול יחד עם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר.

 

לדברי בוש, "מוקדם יותר היום, 15 חודשים לאחר שחרורה של עיראק, ויומיים לפני המועד המתוכנן, העולם חזה בתקומתה של ממשלה עיראקית ריבונית וחופשית. בכירים עיראקים אמרו לנו שהם מוכנים לחילופי השלטון, ואיאד עלאווי בעצמו אמר כי חילופים אלה הם הדבר הטוב ביותר עבור ארצו. לאחר עשורים של ממשל טרור אלים, העם העיראקי קיבל את מדינתו בחזרה. זהו יום גדול עברו העם העיראקי. יום שהטרוריסטים בעיראק קיוו שלעולם לא יזכו לראות".

 

א-שרק אל-אווסאט

 

טקס חילופי השלטון נמשך כחמש דקות. הוא נערך במשרדו של עלאווי, בלי חגיגות מיוחדות. יומיים לפני המועד הרשמי, החזירה ארצות הברית את הריבונות לעיראקים, באופן מפתיע, וזאת משיקולים ביטחוניים.

 

המושל האמריקני, פול ברמר, מסר בטקס לידי העיראקים תיק כחול ועבה שהכיל את מסמך החזרת הריבונות. את התיק קיבל יו"ר בית הדין הגבוה בעיראק, מידחת מחמוד. ברמר אמר שהוא שמח מאוד מהעברת השלטון, ומסר מכתב מהנשיא בוש ובו בקשה לכנן יחסים דיפלומטיים בין עיראק לארה"ב.

 

ייתכן ושלטונות ארצות הברית מסרו את מושכות השלטון לעיראקים, אך מאות החיילים האמריקנים ימשיכו "להתנחל" באחד מהארמונות הגדולים של סדאם חוסיין, שנמצא במרכז בגדד. מאותו ארמון ניהל ברמר את ענייני עיראק במשך 13 החודשים האחרונים.

 

טלגרף (בריטניה)

 

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, וראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הזהירו מפני פעולות טרור צבאיות בעיראק. השניים התייצבו אחד לצד השני, כפי שעשו כל כך הרבה פעמים במהלך השנתיים האחרונות, והודו שממשלתו החדשה של איאד עלאווי, אליה העבירו את הריבונות במדינה, עשויה להיאלץ לנקוט בצעדים נוקשים על מנת להלחם בחמושים.

 

אל-חיאת (לונדון)

 

עיראק תישאר בתודעתו של המושל האמריקני,פול ברמר, גם לאחר עזיבתו הבהולה לאחר טקסי הפרידה. כך טענו מקורות שליוו את ברמר מקרוב בתקופה האחרונה. לפי אותם מקורות, ברמר ניהל רומן עם אישה עיראקית, בת 35.

 

חברתו העיראקית של ברמר עבדה במחלקה הראשית של אגף הפרוטוקולים העיראקי בתקופת שלטונו של סדאם חוסיין, אך המשיכה בעבודתה גם לאחר מפלתו, תוך שהיא מנצלת את בקיאותה בשפה האנגלית. במסגרת עבודתה הכירה את ברמר, בן ה-63.

 

החברה עזבה לפני שלושה ימים את עיראק בדרכה לעמאן, ממנה תעבור לארצות הברית. המקורות מוסיפים כי החברה רמזה לקרוביה שהרומן שלה עם ברמר עלול להביא בסופו של דבר לנישואים.

 

לה-פיגרו (צרפת)

 

האירוע ההיסטורי הזה, אחד החשובים בדברי ימיה של עיראק, הסתיים כאשר המושל האמריקני לשעבר, פול ברמר, העביר את שרביט השלטון לידי ראש ממשלת עיראק, איאד עלאווי. כעת על עלאווי להתמודד עם כל בעיות הביטחון במדינה. ברמר עצמו עזב את עיראק מייד לאחר תום טקסי העברת השלטון.

 

ורק ה"מירור" הבריטי בשלו. שם הידיעה הפותחת עוסקת, איך לא, בסיבוכים האחרונים במערכת הזוגית הכי מפורסמת בממלכה הבריטית – נישואיהם של דיוויד וויקטוריה בקהאם. הפעם בחר הצהובון לצטט את ג'קי אדמס, אמהּ של ויקטוריה, שטענה בתוקף כי בני הזוג אינם מתכננים להתגרש. זאת למרות חרושת השמועות שפרחה סביב נושא זה מאז שנודע על הרומן שניהל בקהאם עם רבקה לוס. לדבריה, "הבת שלי וחתני הם האנשים המאושרים בעולם, והם עוד יחגגו את חגיגות היובל לנישואיהם".

 

מתחרהו המר של הצהובון, "הסאן", דווקא התייחס להעברת הריבונות בעיראק, אבל גם לא שכח לפרסם ידיעה לפיה אישה איראנית, אם לשני ילדים, טוענת בתוקף כי ילדה, בשעה טובה – צפרדע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נפרד מעיראק. ברמר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אוחז במושכות. עלאווי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
השלטון עובר
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מאושרת. בקהאם
צילום: רויטרס
צילום: סי די בנק
בשעה טובה
צילום: סי די בנק
מומלצים