שתף קטע נבחר

ניו זילנד: הישראלים שנחשדו בריגול הודו בזיוף דרכונים

אורי קלמן ואלי קרא, שנעצרו בחודש מארס ונחשד שהם סוכנים של המוסד, הודו בבית המשפט באוקלנד בניסיון להשיג דרכון ניו זילנדי בדרכי מרמה. העונש המירבי על העבירות - שבע שנות מאסר

שני הישראלים שנעצרו בחודש מארס בניו זילנד בחשד לריגול, הודו בבית המשפט בניסיון להשיג דרכון ניו זילנדי במרמה, כך דיווח היום (שישי) העיתון האוסטרלי "The Age".

 

השניים, אורי קלמן (30) ואלי קרא (50) יישארו במעצר באוקלנד עד להכרעת הדין בעניינם ב-15 ביולי. העונש המירבי על העבירה בה הודו הוא שבע שנות מאסר.

 

העיתון מדווח כי תחילה הוגש נגד השניים כתב אישום משותף עם שלושה סעיפים בגין ניסיון להשיג דרכון ניו זילנדי במרמה והשתייכות להתארגנות פשיעה, אולם הם דחו את ההאשמות הללו. לפיכך הגישה התביעה לבית המשפט כתב אישום מתוקן עם סעיף יחיד, והם הודו בו. לא נמסרה הסיבה לתיקון כתב האישום וגם עורכי דינם של השניים סרבו להגיב בנושא.

 

גורמים בניו זילנד טענו כי בפעילותם היה מעורב אדם נוסף, ישראלי בשם זאב וויליאם ברקן, אולם הוא נמלט מהמדינה לפני חשיפת הפרשה וביצוע המעצרים.

 

המבטא עורר חשד

 

את הפרשה חשף העיתון "ניו זילנד הראלד" באפריל. הוא דיווח כי קלמן וקרא נעצרו לאחר מעקב של כוחות הביטחון של ניו זילנד, בחשד שהיו מעורבים בניסיון להשיג דרכון בדרך לא חוקית. בידיעה הוזכרו "גורמי ממשל" שאמרו כי הם חושדים שהשניים הם סוכני מוסד. מאחר שקרא הציג עצמו כסוכן נסיעות שמקום מושבו בסידני, פתחה גם סוכנות הביון האוסטרלית בחקירה בנושא.

 

פרקליטו של קרא, עו"ד גרנט אילינגוורת', דחה בשעתו את הטענות על הקשר בין מרשו לבין המוסד, ואמר כי הרמיזה על כך היא הפרה של ההליך המשפטי שמכשילה משפט הוגן. "הם חשודים בפשעים רגילים ובכתב האישום נגדם לא מופיעים סעיפים על ריגול", אמר.

 

בדיון הארכת מעצרם התברר שוויליאם ברקן, החשוד שלא נעצר, התחזה לאזרח ניו זילנד הלוקה בשיתוק מוחין ומרותק לכסא גלגלים, בניסיון לקבל מהשלטונות דרכון ניו זילנדי. ברקן חשוד שהשתמש בתעודת הלידה של האיש, בטענה כי הוא זקוק לדרכון בדחיפות לקראת נסיעה לאוסטרליה לרגל נישואיו.

 

על פי הדיווח, כשהדרכון היה מוכן התקשר אלי קרא וביקש לשלוח לו את המסמך במונית לכתובת בה נקב. אולם הפקיד שקיבל את השיחה הבחין שמבטאו של קרא אינו תואם את השם האנגלו-סקסי שהופיע על הדרכון, והדבר עורר את חשדו. המשטרה ערכה מעקב אחר הכתובה בה נקב קרא ועצרה אותו שם בעת שהמתין לשליח עם הדרכון. בקרבת מקום נעצר גם קלמן, לאחר שנראה משליך טלפון סלולרי לשיחים ומנסה להימלט. בשלב זה היה כבר ברקן מחוץ למדינה.

 

הפרשה גרמה מבוכה רבה לישראל, וגררה זימון של שגרירת ישראל בקנברה שבאוסטרליה לבירור אצל שר החוץ של ניו זילנד. גם ראש ממשלת ניו-זילנד ביקשה הבהרות מממשלת ישראל, ודרשה להחזיר את כל הדרכונים שאפשר שהושגו על ידי גורמים ישראלים במדינה בדרכים לא כשרות.

 

גורם דיפלומטי לשעבר אמר ל-ynet כי דרכון של ניו זילנד הוא מסמך אטרקטיבי ביותר, שניתן באמצעותו להיכנס למדינות העוינות את ישראל. משרד החוץ אישר בשעתו את דבר מעצרם של הישראלים, אולם טען גם הוא כי הרקע למעצר פלילי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אלי קרא בעת הארכת מעצרו (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים