שתף קטע נבחר
 

המאבק בזבל: תמונת מצב

איזור "מטפלים בספאם" מרכז את כל הידיעות והכתבות בנושא המאבק נגד הספאם בכל החזיתות: הטכנולוגית, המשפטית וההסברתית, כולל המלצות על תוכנות אנטי ספאם להורדה, ומספק רקע על התופעה המטרידה ושורשיה

דואר הזבל ממרר בחודשים האחרונים את חייהם של הגולשים יותר מאי פעם. בדיקה של חברת האנטי ספאם הישראלית "קומטאץ'" גילתה כי 69 אחוז מהדואר האלקטרוני שנשלח ברשת בחודש מאי היה ספאם.

 

אל הררי הדואר המסחרי מחו"ל התווספו בחודשים האחרונים הודעות כחול לבן של זבלנים מקומיים שסבורים כי גילו דרך להתעשרות מהירה. החשבון שלהם מאוד פשוט. עלות משלוח ההודעות היא אפסית, והם מניחים כי ירוויחו גם אם עשרות גולשים מבין מאות האלפים שקיבלו את ההודעות ירכשו את המוצרים שהם משווקים ואילו הרוב יקללו אותם. למרבה הצער, החשבון הזה נכון.

 

הדרך לשינוי המצב הקיים ולמציאות שבה הספאם לא ישתלם עוד לזבלנים מתפצלת לשבילים שונים, במישור הטכנולוגי, ההסברתי והחקיקתי. בשבועות הקרובים נסקור את המאבק נגד הספאם באופן שוטף בכל החזיתות האלה, במסגרת הסיקור המיוחד "מטפלים בזבל", שכולל גם המלצות על תוכנות אנטי ספאם להורדה ומספק רקע על התופעה המטרידה ושורשיה. 

 

הטכנולוגיה

 

ספקי האינטרנט הגדולים בעולם, ביחד עם גופי תקינה, מפתחים בחודשים האחרונים תקנים חדשים שיאפשרו לזהות הודעות זבל ולחסום אותן עוד לפני שנחתו בתיבות הדואר של הנמענים. הטכנולוגיה החדשה משלבת מנגנון אימות זהות, שיטמיע בכל הודעת דואר יוצאת חתימה דיגיטלית, התואמת לחתימה הנמצאת בשרת ממנו היא נשלחה.

 

באמצעות תקן זה יוכלו ספקי אינטרנט לבדוק את החתימה בהודעות נכנסות, לוודא כי מדובר אכן בהודעה שנשלחה משם המתחם המופיע בשורת ה-From, ולחסום את ההודעות שאינן תואמות. הבעיה: לפחות שנתיים צפויות לחלוף עד שרוב הספקים הגדולים בעולם יטמיעו את הטכנולוגיה החדשה.

 

החקיקה והמשפט

 

הדעות עדיין חלוקות בשאלה אם החוק האמריקני החדש נגד דואר זבל מסייע לצמצום התופעה או דווקא מספק לגיטימציה ל'דואר זבל חוקי', אשר שולחיו נדרשים לעמוד בכמה כללים פשוטים, שלא בהכרח פוטרים את הגולשים מהטירדה הכרוכה בקבלת הודעות שלא ביקשו לקבל.

 

בישראל אין עדיין חוק נגד דואר זבל. תזכיר חוק בנושא זה, שפורסם על ידי משרד התקשורת בחודש שעבר, מעורר מחלוקת בקרב מומחים, שמביעים ספק אם יש בו כדי להרתיע לזבלנים להמשיך בפעילותם. הצעת חוק שנייה הוגשה רק השבוע, ובמצבה הנוכחי אין בה בשורות רבות. כך או כך, זמן רב צפוי לחלוף בטרם תאושר ההצעה בקריאה שלישית ותיושם כחוק.

 

הסברה

 

יש מומחים שסבורים כי אפשר לרדוף זבלנים באמצעות כלים משפטיים גם ללא חוק נגד דואר זבל, וזאת על בסיס הטענה כי הם מפרים חוקים שונים, בהם חוק המחשבים וחוק הגנת הפרטיות.

 

מיקרוסופט ישראל תרמה תרומה חשובה למאבק נגד ספאם בישראל כאשר הכריזה השבוע כי הגישה תלונה פלילית במשטרה על פרסום והצגה של חומר תועבה למפלג עבירות מחשב במשטרה נגד גורם ישראלי המפיץ באינטרנט דואר זבל, שתוכנו יחסי מין עם בעלי חיים.

 

בשבוע שעבר שלחה החברה כמה מכתבי התראה למפיצי דואר זבל נוספים, כהקדמה לפעולות משפטיות נוספות שבכוונתה לנקוט כנגד שולחי דואר זבל, לרבות תביעות משפטיות.

 

אפשר לקוות כי ההתגייסות של מיקרוסופט תגרום למשטרת ישראל להתייחס ביתר רצינות לתלונות שהוגשו נגדה בעניין דואר זבל, כמו גם יעורר את ספקי האינטרנט בישראל לבצע פעולות יותר התקפיות נגד התופעה. ספקי האינטרנט החלו לפעול נגד הספאם במשנה מרץ בחודשים האחרונים, אך יש עוד הרבה מעשים שלא נעשו. בינתיים, האנרכיה בתחום הדואר האלקטרוני פותחת פתח לפעולות נקם של בודדים הפועלים על דעת עצמם, כמו המקרה של שחר גולן. גולן אינו לבד - בעולם מתועדים מקרים נוספים של "זעם דואר זבל". מספרם רק ילך ויגדל בחודשים הקרובים ככל שמצב הספאם ילך ויחמיר, והשיפור עדיין אינו נראה באופק.

 

לחצו כאן למעבר לאיזור הסיקור המיוחד: דואר זבל.


פורסם לראשונה 07/07/2004 16:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארוכה הדרך לשיפור
צילום: פי סי מגזין
מומלצים