שתף קטע נבחר

"הרפורמה במקרקעי ישראל לא תצא לפועל"

השרים אולמרט ונתניהו מדברים הרבה על רפורמה גדולה שהם יוזמים במינהל מקרקעי ישראל. יוזם הרפורמה, עו"ד גדעון ויתקון, מסביר בשיחה עם ynet, מהי הרפורמה, מה ההגיון העומד מאחוריה, מדוע היא חשובה, למה, לצערו, היא לא תצא לפועל

שר התמ"ת והממונה על מינהל מקרקעי ישראל בממשלה, אהוד אולמרט, מרבה לאחרונה לדבר על רפורמה רחבה שהוא מתכנן במינהל. הוא אף מינה ועדה שאמורה להוציא לפועל את הרפורמה. גם שר האוצר, בנימין נתניהו, הוסיף את המינהל ל"מפת ההפרטות" שלו, והכריז ש'לא ייתכן שיותר מ-90% מהקרקע במדינה תישלט על ידי המדינה.

 

מה היא הרפורמה שהממשלה "זוממת" לבצע במינהל? ynet ניסה לברר זאת בשיחה עם מנהל המינהל לשעבר, עו"ד גדעון ויתקון,   שעמד בראש הוועדה שהכינה את תוכנית הרפורמה.

 

מה היא הרפורמה שהמלצתם לבצע, ומה הקשר בינה לבין הצהרות השרים?

 

"המלצנו על שני שינויים מבניים גדולים, שאולמרט מדבר על אחד מהם ונתניהו מדבר על השני. אולמרט מדבר הרבה על צמצום הביורוקרטיה. אנחנו המלצנו על שינויים מבניים במינהל עצמו, על התייעלות בעבודה, על מיחשוב, על קיצוצים במספר הטפסים והאישורים שהאזרח צריך להגיש ובביורוקרטיה. המינהל צריך להפוך להיות יותר 'ידידותי למשתמש', יותר מודרני, ולהקטין את החיכוך הבלתי-נסבל בין הפקיד לאזרח. זה החלק הפשוט יותר של הרפורמה, ואולמרט מדבר עליו, כי הוא פועל במרץ כדי לקדם אותו".

 

ומה החלק של נתניהו?

 

"נתניהו מדבר על החלק החשוב יותר של הרפורמה, שאינו סותר את החלק הראשון: הפרטה".

 

הפרטה של מינהל מקרקעי ישראל, או של אדמות המינהל?

 

"של האדמות, וליתר דיוק, לא של כל האדמות אלא של כמחצית מהן. המדינה צריכה להמשיך להחזיק חלק גדול מהאדמות שלה, כפי שעושות כמעט כל המדינות בעולם. אבל המצב שבו המדינה מחזיקה כמעט את כל האדמות הוא לא נורמלי, וקיים רק במדינות קומוניסטיות ופיאודליות".

 

על כך כמעט כולם מסכימים, אבל למי צריך לחלק את האדמות?

 

"קודם כל צריך לעשות דבר אחד פשוט: לבטל את חוק מקרקעי ישראל, שאוסר על העברת בעלות על נכסים. במדינת ישראל יש 1.2 מיליון איש, שמחזיקים דירות שרשומות בטאבו על שם קק"ל או המינהל, והדיירים מוגדרים כ'חוכרים'. זה מצב מטורף. אין שום סיבה בעולם, שאדם שרוכש דירה בעיר, משלם עליה משכנתא ומוריש אותה לילדיו, לא יוכל לרשום אותה בטאבו על שמו".

 

מבחינה מעשית, מה זה משנה אם בטאבו אתה רשום כ'בעלים' או כ'חוכר'?

 

"קודם כל, 600 אלף מה'חוכרים' אינם רשומים בטאבו בכלל. מצב כזה יוצר אינספור בעיות לגאליות כאשר הם שואפים למכור או להשכיר את הדירות. גם 600 אלף ה'חוכרים' הרשומים נתקלים בבעיות. הם צריכים לעמוד בתור, להגיש טפסים ולעמוד מול הבירוקרטיה של המינהל בשביל לעשות דברים טריוויאליים כמו לבנות מרפסת (עם אישורי בנייה), לקחת משכנתא או להוריש את הדירה לקרובים".

 

על פי תקנות קק"ל, אסור עד היום למכור דירות מינהל ללא-יהודים.

 

"גם זה אבסורד מטורף בפני עצמו. האם אלמנתו הלא-יהודיה של בעל דירה יהודי, שעלה לארץ במסגרת חוק השבות, לא יכולה לרשת את הדירה שלו? מעבר לכך, זה פשוט קשקוש. אם קוראים לך אחמד איברהים, אתה יכול לשנות את שמך ליעקב אברהם, ולקנות איזו דירה שאתה רוצה. כך שמדובר בחוק שהוא גם שערורייתי וגם חסר שיניים".  

 

1.2 מיליון 'חוכרי הדירות' חוכרים פחות מרבע מאדמות המינהל. איפה נמצאת כל השאר?

 

"מחצית המדינה שלנו נמצאת דרומה לבאר שבע, וכידוע, רוב השטח שם הוא אדמות טרשים ומדבר ריקות מיושב, שרשומות על שם המינהל".

 

אלו אדמות שהבדואים טוענים לבעלות עליהן?

 

"הבדואים טוענים לבעלות על חלק קטן מהנגב, בעיקר בצפון, ורובו ממילא מיושב בהם. גם הצבא מחזיק חלק מהאדמות, אבל רוב אדמות המינהל בדרום ריקות".

 

ומה צריך לעשות אתן?

  

"הייתי מעביר את כולן ליזמות פרטית". 

 

בחינם?

 

"בחינם. לגמרי בחינם. אני שואף למצב, שאם תפנה למינהל, תציג את עצמך כיזם ותבקש 100 דונם, תקבל אותם".

 

מדוע?

 

"זאת הדרך היחידה להציל את הנגב, ולהפוך אותו לחלק נורמלי של מדינת ישראל"

 

הממשלה מנסה להוביל אנשים לנגב כבר יותר מ-50 שנה. אם כמה קבלנים יקבלו במתנה אדמות מהמינהל, האנשים ישתכנעו פתאום ויעברו לנגב בהמוניהם?

 

"קבלנים לא ימהרו לבנות נדל"ן בנגב, כיוון שמחירי הנדל"ן שם נמוכים. הבעיה בנגב היא הרי לא מקום למגורים, אלא תעסוקה. אבל יזמי תעשייה יבואו לנגב, רק אם ידעו שהם מקבלים אדמות בבעלות מלאה ויכולים להשתמש בהן כדי ליזום ולפתח כפי שהם רוצים".

 

האם אחרי הרפורמה, יזמים לא יצטרכו לקבל אישורים להקים מפעלים מהמשרד לאיכות הסביבה, למשל?

 

"הם יצטרכו, אבל הקרקע תהיה שלהם, והם לא יצטרכו טובות מהמינהל".

 

האחים עופר יושבים על קרקעות עצומות בנגב, ששייכות למינהל. האם מישהו מפריע להם לעשות שם מה שהם רוצים ולספק תעסוקה לכל ערד ודימונה?

 

"למזלם של האחים עופר, הם מנצלים את הקרקע באופן שמתאים לזיכיון שהם קיבלו מהמינהל. אבל אם הם היו רוצים, לדוגמה, להקים שיכון לגמלאים על שפת ים המלח בקרקע שמיועדת למפעלים, הם היו נתקלים בבעיה. תראה איך מוציאים את הנשמה למשפחת דנקנר, שרוצה לנצל את הקרקעות שלה בעתלית ובחיפה כדי לבנות עליהן בתים. ואני בכלל לא בטוח שמלח מספק יותר מקומות עבודה מנדל"ן. באילת אני בטוח שזה להפך".

 

הטענה של אלה שמתנגדים לחלוקת קרקעות ליזמים היא, שמדובר בסיוע לאנשים עשירים, בזמן שאפשר היה לנצל את אותן אדמות ולחלק אותן כדיור ציבורי לאנשים עניים.

 

"אני תומך בדיור ציבורי בכל לבי. אבל בשביל שהמדינה תבנה דיור ציבורי היא צריכה כסף. האנשים שמתוסכלים, בצדק, מהעובדה שיש עוני, אינם מבינים שאחת הסיבות שהמצב שהם נמצאים בו היא שאין כאן מספיק יזמות ומספיק תעשייה. אם לא יסייעו לבעלי ההון, הם לא יהיו עניים, הם רק ימשיכו להשקיע את הכסף שלהם בכל מיני מדינות מוזרות בחו"ל במקום בארץ, והעניים כאן יהיו עניים יותר. 

 

"שני שלישים מהפעילות היזמית במדינה הזאת נעשית על 8% מהאדמות, שנמצאות בבעלות פרטית. זה נתון שצריך לקחת אותו בחשבון. גם לפני שקמה המדינה, רוב היזמות שיהודים עסקו בה הייתה על קרקע פרטית. כך קמה המדינה. צריך לזכור את זה".

 

מה קורה במדינות אחרות? האם יש מדינות שבהן נוסתה רפורמה כמו זאת שאתה מדבר עליה?

 

"בהחלט כן. בארצות רבות יש למדינה בנק קרקעות, שמחלק אדמות ליזמים, וזה מצליח בגדול. הרבה מההתפתחות האדירה בסין, שאף אחד לא האמין שהיא תקרה, נובעת מהעובדה שהמדינה העבירה שם שטחים עצומים ליזמים. בגרמניה יש בנק קרקעות שמחלק אדמות, והוא הצליח להפריט חלק גדול מהאדמות במזרח גרמניה. היום כ-50% מהאדמות בגרמניה הן בבעלות פרטית, וזאת אחת הסיבות שהגרמנים הצליחו לשקם את המזרח בהצלחה כזאת.

 

"בארה"ב יש לכל מדינה בנק קרקעות משלה. רוב האדמה שהאמריקנים לקחו מהאינדיאנים הייתה שייכת למדינות, אבל במאה ה-19, כשהיזמים בנו ערים וסללו רכבות, המדינה חילקה את האדמות ליזמים ולחברות הרכבות. כך קמו אריזונה, טקסס, נוואדה, וכשאתה שואל את עצמך איך קמו ערים מדהימות כמו יוסטון, אטלנטה ודאלאס באמצע המדבר, זאת התשובה.

 

"יחד עם זאת, צריך לזכור, שהמדינה ממשיכה, גם בארה"ב, להחזיק כ-40% מהקרקע. אבל היא לא מחזיקה אותה ריקה: היא מקימה עליה אוניברסיטאות ובתי חולים".  

 

אחרי שהסברת למה צריך את הרפורמה, נעבור לשאלה הכי חשובה: האם הרפורמה תיושם?

 

"אני לא חושב שזה יקרה. לצערי הרב".

 

מדוע?

 

"בגלל פוליטיקה, שהיא אויב היזמות. בגלל אנשים שישאלו את השאלות שאתה שאלת. כי אלה שאומרים, שאנחנו הולכים להעשיר את העשירים עוד יותר, הם עדיין הכוח הפוליטי החזק ביותר בדמוקרטיה שלנו. הכוונות של המנהיגות כיום הן מבורכות, אבל  אני לא חושב שיש לה די כוח כדי להוליך מהפכה כזאת. זאת מהפכה שדורשת זמן, ואני לא בטוח שלמערכת הפוליטית יש מספיק זמן לבצע אותה".

 

איפה עומד האדם שאחראי על ביצוע הרפורמה, אהוד אולמרט?

 

"אני בכלל לא בטוח שקו המחשבה של אולמרט תואם את זה של נתניהו. אני לא מתיימר לדעת את כוונותיו של אולמרט ולהבין את המדיניות שלו, אבל נראה לי שאולמרט מניח שגם בעתיד תהיה בעלות ציבורית כבדה על הקרקעות. ואני חושש שהוא יישם בהצלחה את החלק הראשון של הרפורמה, אבל לא בטוח שהוא יגיע אל החלק השני והחשוב באמת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פייר תורג'מן  באו-באו
אולמרט ונתניהו. 2 רפורמות
צילום: פייר תורג'מן באו-באו
ויתקון. "שהמינהל יהיה ידידותי למשתמש"
צילום: חיים הורנשטיין
"לחלק אדמות בחינם בנגב"
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים