שתף קטע נבחר

חיי כלב נוסח יפן

היפנים משוגעים על חיות מחמד, ובעיקר על כלבים זעירים. הכלב הוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה היפנית, והיא תשקיע בו לא פחות ממה שתשקיע בילדיה - בגדים, טיפולים קוסמטיים, תספורות, ביטוח חיים, ואפילו קבורה מפוארת וכל זה בהוצאות של אלפי דולרים. הכלב הוא חלק מהמשפחה ביפן. "הכלבים שלנו ישנים איתנו במיטה", מספרת מיומי טאקאגי, צעירה בהריון מתקדם. "כשיוולד התינוק הוא יישן במיטתו והכלבים ימשיכו לישון איתנו"

האשה המבוגרת הישובה באוטובוס הנוסע בואכה אביסו (אזור מרכזי בטוקיו) הסירה את המנשא מעל כתפיה. היא הוציאה את העולל מהרתמות וערסלה אותו בזרועותיה. בגד חדש נשלף מהתיק המהודר של לואי ויטון המכיל את ציודו של הפעוט. היפנית המבוגרת והמטופחת הפשיטה אותו בעדינות תוך כדי מלמול מילות חיבה ופיזום שירי ילדים ביפנית. היא החליפה לו את הבגד שנרטב קלות בגשם לבגד חדש ונקי, מהודר ומצוייץ להפליא.

 

הגברת, שעל פי מראה פניה חגגה יומולדת שישים זה לא מכבר, לא חבקה תינוק. היה זה כלב הפומרניון שלה. חיות המחמד ביפן נהנות ממעמד ייחודי ומפנק במיוחד, כמעט כשל קדושים, והמסקנה המתבקשת היא: אם אתה כלב - אז רק ביפן!

 

אבל לא רק כלבים היפנים חובקים - גם חתולים, נמיות, צבים, אוגרים, שפנים וחזירי ים. אבל אין ספק שלכלבים, ובמיוחד לזעירים שבהם, שמור אצל היפנים מקום של כבוד.

 

מיומי טאקאגי מסאיטאמה שבבעלותה שתי כלבות יורקשייר מספרת: "הכלבות ישנות איתנו במיטות. הגדולה ישנה עם ההורים שלי. (כמו צעירים רבים, מיומי ובעלה עדיין גרים עם הוריה) והקטנה ישנה איתנו. לכשיוולד בננו (מיומי נמצאת בהריון מתקדם) הוא יישן במיטתו והכלבה תמשיך לישון איתנו".

 


כלבים ביפן

מיומי טאקאגי. הכלבים במיטתה, הילד במיטתו 

 

"מבחינתי", היא מודה, "הכלבות הן חלק אינטגרלי מהמשפחה, ממש כמו כל בן משפחה אחר. אם יקרה להן משהו זה יהיה טראומטי לא פחות מאירוע טראגי של כל בן משפחה אחר.

 

תמונתן של הכלבות מתנוססת על מסך הטלפון הסלולרי של הגברת טאקאגי. היא רוכשת להן בגדים אופנתיים מדי עונה ומקפידה לספר אותן בזמן. לעיתים אף תעניק להן צ'ופר מיוחד: מסאז' או טיפול אקופונקטורה (דיקור במחטים סיניות). בתחום הקולינארי יכולה הגברת לבחור מבין מגוון של מסעדות גורמה לכלבים, שיגישו להם עוגה מיוחדת ומותאמת לחך העדין שלהם.

 

כלבים כתחליף לילדים

 

כשנוסעים לחופשה שמים היפנים את האוצר שלהם בבית מלון מיוחד. מיומי מספרת שבתום חופשה בת שבוע בהוואי, הכלבות שלהם כל כך השמינו בפנסיון, שהן בקושי רצו לצאת משם. בפנסיון המשוכלל מפנקים את העוללים, מאכילים אותם באוכל משובח, שרים להם שירים, עושים להם מסאז'ים, ובאופן כללי משתדלים לתת להם יחס של מחלקה ראשונה.


לכלבים רבים אף יש פוליסת ביטוח חיים, ואז עם מות הכלב המיוחס הוא יוחלף מייד בחיית מחמד תואמת. גם מנהגי הקבורה של ההולכים על ארבע מפותחים מאוד בארץ השמש העולה. ישנם בתי קברות מיוחדים לנושא והעלויות, אתם יכולים לתאר לעצמכם, בהתאם.


כמה עולה להחזיק כלב ביפן

כמה עולה להחזיק כלב ביפן
מה קונים המחיר בדולרים
מחיר כלב יורקשייר 1,400 דולר
גזעי כלבים יוקרתיים (צ'יוואווה, פומרניון) 2,200-3,300 דולר
תספורת 40-65 דולר
בגדים 30-100 דולר לפריט
פנסיון לכלבים לפחות 33 דולר ללילה
מסאז' לכלב החל מ-45 דולר ל-45 דקות
טיפול אקופונקטורה החל מ-55 דולר ל-40 דקות
טיפול נגד יתושים בקיץ 65 דולר
ביטוח חיים לכלב 11 דולר לחודש
קבורה בבית קברות מיוחד לחיות 330-550 דולר

משפחות יפניות רבות מחזיקות יותר מכלב אחד ולא פעם תמצא שלושה, ואפילו ארבעה כלבים למשפחה. הכלבים הקטנים פופולאריים במיוחד עקב המימדים הזערוריים של הדירות בערים הגדולות ביפן. מאקי וואטאנאבה, מורה לבישול מטוקיו, הפכה את סלון ביתה למקדש מעט לכלבה בובי. חדר האורחים מלא בתמונות של האליל, וכריות רקומות עם קלסתרו של היצור הקטן מקשטות את הספות, ממש כמו נכד אהוב שמתפארים בו.

 

כל ההתייחסות לכלבים ביפן היא כמו לילדים קטנים. מחזה נפוץ הוא בחורה צעירה צועדת ברחובות טוקיו כאשר הכלבלב שלה תלוי על מנשא על כתפיה, בדומה לזה המקובל אצל אימהות צעירות. אופציה אחרת היא עגלת טיול בה יושב המחמד וצופה בנוף.


כלבים ביפן
יוצאים עם הכלב לטיול (צילומים: איריס ז'ורלט)

 

בפארק האולימפי של טוקיו- הקומאזאווה כוהן - נערך מדי יום ראשון מפגש כלבים. הם מגיעים בזוגות - הבעלים עם כלביהם, ושם ניתן לזווג זיווגים ולהמשיך את השושלת המיוחסת.

.

גם ברובע השעשועים של טוקיו - רופונגי - לא נפקד מקומם של ההולכים על ארבע. עשירי טוקיו לוקחים את נערות הליווי איתן בחרו לבלות את הערב, או את פילגשיהם, לחנויות מיוחדות הממוקמות בלב אזור השעשועים, שם יקנה הלקוח כלבלב באלפי דולרים לבת זוגו לערב, על מנת לשמח אותה.

 

בובה במקום הדבר האמיתי

 

במידה והיד אינה משגת, או התנאים לגדל חיית מחמד אינם אפשריים, יסתפקו היפנים בחיה וירטואלית או בבובת מחמד. חיה וירטואלית שכזו היא הטאמאגוצ'י שהגיעה כבר לפני שנים גם לארץ, אותה צריך להאכיל ולטפל במסירות פן תמות.

 

אצל משפחת יאסודה התעוררו ההורים באמצע הלילה לשמע צווחות אימים מכיוון חדרה של ילדתם בת החמש מאקי-צ'אן. כאשר מיהרו בבהלה לחדרה הם גילו לחרדתם כי הטאמאגוצ'י שלה מת!

 

עם בובות המחמד (בובות של חיות ממולאות בצמר גפן) יצטלמו היפנים בעונת הסאקורה (פריחת הדובדבן) כאות הערצה ליצורים החמודים.

 


כלבים ביפן

בהיעדר הדבר האמיתי יוצאים עם בובות

 

תפיסת העולם של היפנים בהקשר לחיות המחמד נשענת על שני מוטיבים מרכזיים בתרבות המקומית: הראשון - דת הבודהיזם, המעלה על נס את אהבת הטבע, החיות והצמחונות, והשני, דת השינטו, השואבת מוטיבים רבים מהטבע.

 

כולן רוצות להיות קוואי

 

קוואי זה חמוד, מתוק, קטן ושעיר. קוואי זה מה שכל נערה יפנית רוצה להיות. ובקיצור חיית המחמד עונה בצורה מושלמת על האידיאל הנערץ על נערות יפניות. אלו משתדלות כמובן להיראות מה שיותר 'קוואי', כלומר להגביר את מידת ה'נחמדות' שלהן ככל האפשר.

ומה גורם לנערה (גם אם היא בת שישים) להיראות יותר חמודה מכלב יורקשייר קטן ומצוייץ עם קוקיות, שמלה וגדילים, המדדה אחריה בחן?

 

ערך עליון נוסף בחברה היפנית הוא הנאמנות הטוטאלית של הכלב לבעליו. גיבור התרבות המקומי בהקשר הזה הוא 'הצ'יקו', הכלב המפורסם ביותר ביפן שהמשיך לחכות לאדוניו מדי ערב במקום המפגש הקבוע, למרות שבעליו נפטר ולא שב עוד. פסלו של הכלב הנערץ ניצב היום בכיכר בשיבויה - מקום מפגש מפורסם בדיוק במרכז טוקיו.

 


בגדי כלבים בחנות כל-בו בטוקיו
בגדי כלבים בחנות כל-ביו בטוקיו

 

כתוצאה מהפופולאריות של ההולכים על ארבע משגשגת תעשיית המזון לחיות ביפן. חברות רב-לאומיות רבות כמו מאסטר-פוד האמריקאית, רואות בשוק היפני שוק חשוב מאין כמותו.

 

ג'ואן בנט מהנהלת החברה בטוקיו מוסרת כי גודל שוק המזון לחיות מחמד ביפן מגיע ל-2.4 מיליארד דולר לשנה, כשהוא מתחלק בעיקר בין כלבים (1.35 מיליארד דולר לשנה) לבין חתולים (1.05 מיליארד דולר לשנה).

 

בקוריאה השכנה אוכלים בתאווה את ידידו הטוב של האדם ואף מגדלים אותם בלהקות בחוות מיוחדות למטרה זו. בארץ השמש העולה הכלב הוא פשוט עוד בן משפחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
צ'יוואווה - 2,200 דולר ומעלה
צילום: איי פי
מומלצים