שתף קטע נבחר

ההורים נושאים ב-20 אחוז מנטל מימון החינוך

הלשכה לסטטיסטיקה: ב-2002 עמדה ההוצאה הלאומית לחינוך - סך כל שכר הלימוד במוסדות החינוך מהגן עד האוניברסיטה, בניית מוסדות חינוך, רכישת ציוד, שיעורים פרטיים ולימודי מבוגרים - על 48 מיליארד שקלים. הממשלה מימנה רק 78 אחוז מהסכום ואת השאר - כ-6 מיליארד שקלים על פי נתוני המרכז לשלטון מקומי - מימנו ההורים

בזמן שהילדים חוגגים בחופש, שוברים ההורים את הראש כיצד לגייס את הכסף לרכישת ספרי הלימוד החדשים, המחברות והעטים לשנת הלימודים הבאה.

 

התחושות הקשות של ההורים קיבלו ביטוי בסיכום ההוצאה הלאומית לחינוך בשנים 2000-2002, שפירסמה אתמול (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מהנתונים עולה שבשנת 2002 ההוצאה הלאומית לחינוך הסתכמה ב-48.3 מיליארד שקלים, שהם 10.1 אחוז מההכנסה הלאומית הגולמית.

 

ההוצאה הלאומית השוטפת לחינוך היא ההוצאה בכל מוסדות החינוך הציבוריים והפרטיים, מהגן ועד לאוניברסיטה, הוצאות משקי הבית לשיעורים פרטיים, ספרי לימוד וכן הוצאות לבניית מוסדות חינוך חדשים ולרכישת ציוד בהם. על פי הנתונים, הוצאה זו עלתה בשנת 2002 ב-3 אחוזים, (לעומת עלייה של 4 אחוזים בשנת 2001), ונותרה בדומה לממוצע בשנים 1998-2000.

 

נתוני הלשכה מגלים שחלקן של הממשלה והרשויות המקומיות במימון ההוצאה הלאומית לחינוך ב-2001-2002 עמד על 78 אחוז בלבד. את יתרת ההוצאה מימנו ההורים והסטודנטים מכיסם על ידי רכישת ספרי לימוד, צורכי כתיבה וכדומה. תרומות ממשקי בית וממוסדות בארץ ובחו"ל מימנו 2 אחוזים מההוצאה, אולם עיקר התרומות היו מיועדות לאוניברסיטאות.

 

עוד עולה מהנתונים כי בשנת 2000, עלות לימודיו של סטודנט במוסדות להשכלה גבוהה היתה פי 2.5 מעלות לימודיו של תלמיד בתיכון (כולל חטיבות ביניים); עלות לימודיו של תלמיד בתיכון (כולל חט"ב) הייתה גבוהה ב-25 אחוז מעלות לימודיו של תלמיד בחינוך היסודי; ועלות לימודיו של תלמיד ביסודי הייתה גבוהה ב-27 אחוז מעלות לימודיו של ילד בחינוך הקדם-יסודי (מגיל שלוש).

 

ההוצאה למוסדות חינוך קדם-יסודי, לבתי ספר יסודיים (כולל שיעורי השלמה) ותיכונים (כולל שיעורים פרטיים) הגיעה ל-66 אחוז מההוצאה הלאומית השוטפת לחינוך. 10 אחוז מההוצאה הופנתה למוסדות חינוך קדם-יסודי, 29 אחוז למוסדות חינוך יסודי ו-27 אחוז למוסדות חינוך תיכוניים, כולל חטיבות ביניים. ההוצאה למוסדות חינוך על-תיכוניים ולמוסדות להשכלה גבוהה הגיעה ל-22 אחוז מההוצאה השוטפת לחינוך.

 

12 האחוז הנותרים מההוצאה הלאומית השוטפת לחינוך הם הוצאות למינהל שירותי חינוך ולסוגים אחרים של שירותי חינוך - קורסים למבוגרים, לימוד עברית למבוגרים, לימוד בישיבות וכן הוצאות לרכישת ספרי לימוד וצורכי כתיבה.

 

לאור הנתונים תקף יושב ראש ועדת החינוך במרכז לשלטון מקומי, שמואל אבואב, את משרד החינוך. לדבריו, על פי הערכת הוועדה, משלמים ההורים סכום של 6 מיליארד שקלים בשנה כתשלומי חובה ומימון שיעורים פרטיים.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "כוח המשימה הלאומי בראשותו של שלמה דברת, גיבש רפורמה מקיפה למערכת החינוך. בין ההמלצות מתייחסת הרפורמה לחיזוקם של בתי הספר ומוסדות ציבוריים – העצמת המורה, העלאת שכרו וחיזוק מעמד מנהל בית הספר. תשלומי הורים נועדו לאפשר בין היתר פעילות בלתי פורמלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופירה יוחנן וולק
ההורים קנו ספרים, מחברות ושיעורים פרטיים (אילוסטרציה)
צילום: אופירה יוחנן וולק
צילום: חיים הורנשטיין
התיכונים והאוניברסיטאות - 22 אחוז מההוצאה הכוללת
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים