שתף קטע נבחר

הניסוי הצליח: ה"חץ" שוגר, ויירט את הסקאד

אנשי הצוות הישראלי הצליחו לשגר את הטיל נגד טילים בתנאי אמת. ה"חץ" שוגר בעקבותיו של טיל "סקאד" והצליח ליירט אותו בגובה של עשרות קילומטרים. ראש "מינהלת חומה" במשרד הביטחון: "חיל האויר קיבל היום הוכחה נוספת שהמערכת באמת מגינה על מדינת ישראל כפי שצריך". שר הביטחון: "זוהי הוכחה נוספת לעליונות התעשיות הביטחוניות הישראליות; החץ מחזק את ההרתעה"

המבחן של ה"חץ" הסתיים בהצלחה: אמש (יום ה') שוגר סקאד בארה"ב וטיל "החץ" הצליח ליירט אותו. מקור בוושינגטון אמר ל-ynet כי "הפגיעה היתה מושלמת והניסוי היה מוצלח ביותר".

 

הניסוי ה-12 של מערכת החץ והניסוי השביעי של מערכת הנשק התקיים ב-20:25 שעון ישראל באתר הניסויים Point Magu בקליפורניה. הניסוי הצליח לאחר שמערכת החץ הצליחה ליירט טיל סקאד בליסטי מעל האוקיינוס השקט.

 

היירוט התבצע בגובה עשרות קילומטרים. זהו הניסיון הראשון של הטיל לפגוע בטיל "אויב" בליסטי, לאחר שבכל הניסויים הקודמים היו אלה טילי דמה וסימולציות מחשב.  

 

שיגור הטיל דימה תרחיש מבצעי וגורמי ביטחון דיווחו על שאירע: "כל מרכיבי מערכת הנשק עבדו בתצורתם המבצעית המלאה. עם שיגור המטרה, נכנסה מערכת הנשק לפעולה: המכ"מ גילה את המטרה והעביר את נתוניה אל מרכז ניהול הירי אשר חישב תוכנית הגנה נגדה. תוכניות ההגנה הועברו אל המשגר אשר שיגר הטיל המיירט. מיירט החץ ביצע את מסלולו בהצלחה והשמיד את המטרה".  


שיגור החץ
שיגור החץ בקליפורניה. צילום: התעשייה האווירית

 

"הניסוי מחזק את ההרתעה"

 

שר הביטחון, שאול מופז, אמר: "הצלחת ניסוי החץ היא נדבך מרכזי במערך ההגנה של ישראל והיא הוכחה נוספת לעליונותן הטכנולוגית של התעשיות הביטחוניות הישראליות".

 

מופז אמר: "אנחנו נמצאים כעת בעידן של אי ודאות של מדינות המעגל השלישי הממשיכות במאמציהן להשיג יכולות בלתי קונבנציונליות, יחד עם יכולת שיגור ארוכת טווח. טיל החץ, שהוא הטיל הטוב מסוגו בעולם, מהווה מכפיל כוח במערכה העתידית ולא פחות חשוב מכך הוא מחזק את אפקט ההרתעה של מדינת ישראל".  

 

אריה הרצוג, ראש "מינהלת חומה", האחראית על פיתוח הפרוייקט במשרד הביטחון סיפר ל-ynet על שאירע בקליפורניה. לדבריו, "יש פה כמה מאות אנשים ששותים  שמפניה, יצאתי כרגע מנאום השמחה שהיה פה, זה היה ניסוי מוצלח, המטרה יורטה והושמדה, האיסוף של הנתונים לצורך המשך פיתוח הוא מלא. אנו מאוד מאושרים מההצלחה".

 

הרצוג אמר: "יש הוכחה ברורה שמערכת הנשק עובדת לא במטרה שמדמה בצורה חלקית את האיום אלא נגד האיום עצמו. לכן חיל האויר קיבל הוכחה נוספת היום שהמערכת באמת מגינה על מדינת ישראל כפי שצריך".

 

לגבי העתיד, אמר: "נמשיך בפתוח ובניסויים, ובמקביל באופן הדרגתי נמשיך לשפר את היכולות  שהאתגרים בין ניסוי לניסוי עולים רף, כדי לוודא שיש יכולת להשמיד כל מטרה, בהתאם להתפתחות האיומים".

 

"מתכוננים לאיום האיראני"

 

לדברי הרצוג, "האיום העיקרי הוא האיום האיראני עם הטווחים היותר ארוכים ועם טילים יותר מתוחכמים. אנו ממשיכים לפתח יכולת כדי שבמצב שהאיום האיראני ילך ויגדל, נהיה מוכנים בזמן ועל מנת שמערכת החץ תוכל להגן על ישראל גם בעתיד כשהאיום יגבר". 

 

תא"ל אילן ביטון, מפקד כוחות הנ"מ של צה"ל, שעקב מהארץ אחר ניסוי מערכת הטיל בארה"ב, אמר ל-ynet כי זמן קצר לאחר הניסוי שוחח עם הצוות הישראלי ושמע את ההתרגשות בקולם.

 

"זה בהחלט יום היסטורי וחשוב. היתה לנו תחושה כבר בעבר כי בידינו מערכת מוצלחת ויעילה בגלל סדרת הניסויים שערכנו ובגלל שיתוף הפעולה של הצוותים. אולם, הניסוי היום חיזק את התחושה ונתן לה הוכחה בפועל שיש לישראל יכולת ליירט טילי סקאד ואני בהחלט יכול לומר שבפני האיום הזה אזרחי מדינת ישראל יכולים לישון בשקט", אמר תא"ל ביטון. 

  

המערכות הועברו בחשאי לארה"ב

 

סוכנות ההגנה מפני טילים בארה"ב אישרה את פרטי הניסוי המוצלח של החץ. בהודעה שפרסמה הסוכנות נאמר: "מטרות הניסוי היו לבחון את ביצועי מערכת החץ המשופרת נגד מטרה המייצגת איום אמיתי בתרחיש ריאליסטי, שלא ניתן לבדקו בישראל מסיבות בטיחות של שדה הניסוי".

 

הניסוי מהווה חלק מחוזה שיפורי מערכת הנשק (ASIP) שנחתם בין ישראל לארה"ב. לניסוי שותפים חיל האוויר, התעשייה האווירית ו"מנהלת חומה" של משרד הביטחון, בשיתוף עם צבא ארצות הברית. 

 

המערכת עצמה כוללת כמה רכיבים: הטיל עצמו, תוצרת מפעל מל"מ של התעשייה האווירית, גם המשגר יוצר במפעל מל"מ. מרכז השליטה והבקרה, "אתרוג הזהב", פותח ויוצר על ידי "תדיראן מערכות", מדובר במערכת הנמצאת בתוך קרוואן נייד.

 

המרכז הלוגיסטי של המערכת, נקרא "אגוז חום" ואילו "אורן ירוק" המכ"מ המשוכלל שפותח במפעל אלתא באשדוד, מפעל בת של התעשייה האווירית. המכ"מ סורק באמצעות חיישנים מיוחדים את מרחב השמיים ויודע "למיין" כל כלי בשמיים, כולל הבחנה בין כלי מכוחותינו כגון מטוס ועד טיל עוין. טווח הכיסוי שלו עד 600 ק"מ.

 

כל מערכות החץ, ובהן המכ"ם "אורן ירוק" הועברו לפני מספר חודשים דרך הים לארצות הברית, תחת מעטה כבד של חשאיות. את טיל הסקאד סיפקו האמריקנים, לאחר שאותר בעקבות המלחמה בעיראק. הסקאד מבוסס על טכנולוגייית ה"נו-דונג" הצפון קוריאני והוא אבטיפוס הטיל ארוך הטווח הנפוץ ביותר במדינות המזרח התיכון, בהן סוריה, איראן ולוב.

 

בידי חיל האוויר 2 סוללות טילי חץ המוצבות בצפון הארץ ובמרכזה ואלו יתנו מענה בעת תקיפה של טילי קרקע קרקע.

 

הניסוי הקודם: טיל ממטוס חיל האוויר

 

לפני כחודש אישרה ועדת הקצבות ההגנה של הסנאט האמריקני תקציב של 80 מיליון דולר נוספים לפיתוח טילי "חץ" עבור ישראל. זאת בנוסף לתקציב של 87 מיליון דולר שביקש הבית הלבן, ואושר בבית הנבחרים. עד כה (מאז תחילת הפרויקט ב-1988) הושקעו במערכות ה"חץ" סכום של כשני מיליארד דולר, מרביתם מימון אמריקני.

 

הניסוי הגדול האחרון של החץ נערך בדצמבר 2003: ב-7:15 בבוקר התביית המכ"מ על טיל "אנקור שחור" תוצרת רפא"ל ששוגר ממטוס אף-15 של חיל האוויר לעבר מטרה מדומה בישראל. ה"חץ" פגע בטיל המטרה בגובה רב והשמיד אותו.  


פורסם לראשונה 29/07/2004 15:54

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך שוגר ה"חץ" לעבר הסקאד
החץ ממריא (ארכיון)
צילום: לע"מ
צילום: טומי
חותך את השמים. בדרך לסקאד?
צילום: טומי
צילום אלכס קולומויסקי
מופז. "ההרתעה התחזקה"
צילום אלכס קולומויסקי
מומלצים