שתף קטע נבחר

סדרה מדעית חדשה תבחן את מעמקי האוקיינוסים

במהלך צילומי סדרת המדע "כוכב הלכת הכחול", נחשפו בפני החוקרים מינים של בעלי-חיים ימיים נדירים, שלא היו מוכרים עד כה. כעת, מגיעה הסדרה לשידור גם בישראל, בערוץ BBC פריים

סדרת המדע "כוכב הלכת הכחול" תוקרן החל ב-7 בספטמבר בערוץ BBC Prime. הסדרה סוקרת את ההיסטוריה של התהוות האוקיינוסים על פני כדור הארץ, ובוחנת לעומק את מעמקיהם המסתוריים וסודותיהם הרבים.

 

כשני שלישים משטח כדור הארץ הם אוקיינוסים, ולמרות גודלם הם נותרו, בחלקם הגדול, בלתי מפוענחים ונחקרים. המחקרים הרבים מכסים רק חלק קטן מהמידע הרבה הנמצא בהם, וזוהי אחת מזירות המחקר המסתוריות והבלתי-ידועות היום. פיתוח טכנולוגיות צילום תת מימי, כמו גם כלים מחקריים שונים, אפשרו ל-BBC להציג בסדרה המדעית את העולם המרתק והמסתורי של האוקיינוסים.

 

במהלך הסדרה, מציגים החוקרים את מחקריהם מעומק הימים ומוליכים את הצופה אל תוך תהום אפלה בעומק של כ-1,000 מטרים מתחת לפני הים. במעמקים, מוצאים החוקרים יצורים הנראים כאילו יצאו מסרטי מדע בדיוני: דגים שעירים וטורפים, תמנוני ענק, דגים בעלי "פנס" המאירים את דרכם ומפתים עמו טרף, דגים ארסיים ביותר, צלופחים מסתוריים ועוד.

 

קור עז ואפילה מוחלטת

 

בעומק של 4,000 מטר מתחת לפני הים, קיים עולם קר של אפילה מוחלטת, משום שקרני השמש אינן מגיעות לעומק רב כל כך. הנישה הביולוגית באיזור זה מסקרנת רבים, ובמשך שנים ארוכות התקשו החוקרים להסביר מהם מקורות האנרגיה הזמינים לבעלי החיים בסביבה זו, בהיעדר קרינת השמש, האור והחום. בלחץ העצום השורר בעומק זה, נמצאים בעלי חיים מסתוריים מאוד, שחלקם התגלו במהלך הסדרה והצילומים.

 

האוקיינוס הפתוח הוא עצום מלהבין – כ-360 מיליון קילומטרים רבועים של מים מלוחים אותם חוצים באופן קבוע דגי ענק כמו הטונה בעלת הסנפיר הכחול שאורכה מגיע לארבעה מטר, מדוזות ענק, צבים ודגים מעופפים. האוקיינוס הוא המקום המפחיד ביותר בעולם לצלם בו – הוא עצום, אין בו מחסה מפני סופות ואתה לעולם לא יודע איפה תמצא את החיות.

 

הפקת הסדרה 'כוכב הלכת הכחול' ארכה כחמש שנים, והיא עלתה 7 מיליון ליש"ט בקירוב. הצילומים נערכו ביותר מ-200 אתרים ברחבי העולם, וכמה פיתוחים טכנולוגיים מיוחדים פותחו במיוחד כדי לאפשר את הצילום התת מימי, בתנאי טמפרטורה ולחץ קיצוניים. יחד עם התעוזה של צוות הצילום, חושפת הסדרה זנים תת-מימיים שמעולם לא נצפו או צולמו מקודם לכן.

 

"אנו מכירים את הירח טוב יותר מאשר את האוקיינוס"

 

מפיק הסדרה, אלייסטר פוטרגיל, אומר כי "אנו יודעים יותר על פני הירח מאשר על מעמקי האוקיינוסים. סדרה זו מנסה, לראשונה בהיסטוריה, להציג היסטוריית טבע שלמה של העולם הימי". המפיק בפועל, יו פירסון, הסביר והוסיף "כמעט בכל צילום שאליו יצאתי מצאנו דברים שהמדענים לא ידעו מקודם. הביולוגיה הימית היא כה חדשה, שהמדענים עודם ממשיכים לספור ולמיין זנים".

 

לדבריו, "המדענים עדיין לא הגיעו לצפייה בהתנהגותם של בעלי חיים מתחת למים. ולכן בילינו ימים רבים בצפייה בהתנהגותן של חיות אלה, ובכך עשינו משהו שלא נעשה מקודם לכן. אחרי מרבית ימי הצילום, המדענים ביקשו מאיתנו עותקים מן החומר המצולם"

 

"כוכב הלכת הכחול", ימי שלישי החל מה-7 בספטמבר, בשעה 21:00, עם תרגום לעברית. שידור חוזר: מדי יום ראשון בשעה 17.10. עקב המעבר לשעון חורף בישראל, החל מה- 22 בספטמבר התכנית תשודר בשעה 20:00.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים