שתף קטע נבחר

כבר הסתיו עכשיו

הסתיו כבר כאן, לפחות בכל הקשור למראה השמיים. מפת השמיים משתנה בהתאם לעונות השנה, וכעת היא מציגה בפנינו כוכבים זוהרים, ערפיליות וגרמי שמיים שונים, אותם תוכלו לראות גם אתם. המדריך הבא יסביר לכם כיצד

שמי הסתיו מאופיינים בשמים עשירים בכוכבים; שביל החלב המשתרע מצפון, דרך קבוצת הכוכבים ברבור, אל קבוצת (מזל) קָשָת המצויה בשעות הערב מעל האופק הדרומי, מספק לנו שפע של גרמי שמים מעניינים לצפייה.

 

כדי לצפות בשמים וליהנות מהשפע שהם מציעים לנו, רצוי להתרחק ממקום מואר. שמי המדבר, הגליל ורמת הגולן הם אתרים מעולים לצפייה בכוכבים. מתוך עיר או ממקום מואר, קשה עד בלתי אפשרי להבחין בשביל החלב. למפה מפורטת של שמי הלילה כפי שהם נראים מישראל, לחצו כאן.
צילום: נאס

 

שביל החלב וצפונותיו

 

בחודש ספטמבר, עם השקיעה, אפשר לראות את שביל החלב משתרע מצפון לדרום. הוא עובר בקבוצת ברבור, שנראית בסביבות השעה 21:00 בזניט (הנקודה על כיפת השמים המצויה מעל הראש). קבוצת ברבור מכונה גם בשמה המודרני – צלב הצפון, כיוון שצורתה צורת צלב שנמשך מצפון לדרום, כאשר שביל החלב עובר לאורכה אל כיוון קבוצת קשת, שנראית באותה שעה כ- 50 מעלות מעל האופק הדרומי.

 

הכוכב הזוהר ביותר בקבוצת ברבור מכונה – דֶנֶבּ, שם שנשתייר משמו הערבי המלא של הכוכב – דָ'נָבּ אל-דגָ'גָ'ה (זנב התרנגולת), מיותר לציין שאם בעופות עסקינן, התרנגולת היתה קרובה אל נוודי המדבר יותר מאשר הברבור ומכאן שמו (ושמה) של הכוכב. דנב הוא כוכב ענק שזוהר בעוצמה של 260,000 שמשות, ומצוי במרחק של כ- 3000 שנות אור מהשמש.

 

בקצהו הדרומי של הצלב מצוי כוכב שהוא מטרה מצוינת לאלה שברשותם טלסקופ קטן ואפילו משקפת שדה טובה: הכוכב הוא מערכת של שתי שמשות, האחת כחולה והשניה כתומה. את ניגוד הצבעים בין הכוכבים קל לראות גם במשקפת. ניגוד הצבעים נובע מהטמפרטורות השונות של הכוכבים – ככל שהכוכב חם יותר, הוא כחול יותר. הודות לניגוד הצבעים, הכוכב הוא אחד מהכוכבים הכפולים היפים בשמים.

 

שמו של הכוכב – אָלבּירֶאוֹ, שהוא שיבוש שמה של הקבוצה אב-איראו כפי שהופיע באטלס אלמגסט מהמאה ה- 15. עוד כוכב ענק מצוי בקבוצת עקרב – אחת הקבוצות הבודדות בשמים ששמן יאה להן ומתאים לצורתן. מיד לאחר השקיעה, העקרב נמצא בדרום-מערב (מימין לקבוצת קשת) והכוכב הבולט בו הוא אנטרס. משמעות השם: מול המאדים, וזאת כיוון שצבעו האדום של אנטרס הזכיר ליוונים את צבעו של מאדים. אנטרס הוא על-ענק אדום. מרחקו כ- 700 שנות אור מהשמש ולו היה ממוקם במרכז מערכת השמש, היה ממלא את כל המרחב בין השמש ועד למעבר למסלולו של מאדים. צבעו האדום מרמז על הטמפרטורה הנמוכה של פניו, כ- 3000 מעלות קלווין, כמחצית מהטמפרטורה שעל פני השמש. למרות זאת, אנטרס זוהר בעוצמה של 10,000 שמשות.

 

צבירי כוכבים וערפיליות

 

אם נסרוק את שביל החלב מברבור אל קבוצות קשת ועקרב, נגלה צבירי כוכבים רבים וערפיליות. צבירי כוכבים עשויים להכיל עד אלפי כוכבים שנוצרו מענני הגז והאבק המצויים על מישור הגלקסיה שלנו, שביל החלב. צבירי הכוכבים וכן ענני הגז שבהם עדיין נוצרים כוכבים נראים בלילה חשוך ככתמים מעורפלים על רקע שביל החלב ומכאן שמם – ערפיליות. הגז שבערפיליות מתחמם מהקרינה של הכוכבים הצעירים והחמים המצויים קרוב לערפילית וכתוצאה מכך אפשר לראותה. קבוצת קשת מזמנת לנו שפע של צבירי כוכבים וערפיליות, וסריקה סבלנית של האזור עם משקפת שדה טובה או טלסקופ, אפילו קטן אך איכותי, עשויה להניב תצפית על גרמי שמים כאלה.

 

הגלקסיה שלנו, שביל החלב, נראית במלוא הדרה כענן מוארך הנמשך מאופק לאופק וצורתו מוכרת היטב לכל מטייל המבלה לילות במדבר ובאזורים חשוכים. מערכת השמש מצויה בשולי שביל החלב, כמה עשרות אלפי שנות אור ממרכזו שמצוי בכיוון קבוצת קשת. אי-אפשר לצפות ישירות במרכז שביל החלב כיוון שהוא מוסתר מעיננו על ידי ענני אבק קרים ואטומים לאור.

 

את הענן הכהה הזה אפשר לראות חוצה את שביל החלב לאורכו מקבוצת ברבור ועד קבוצת קשת (שביל החלב בקטע זה נראה כמו שני עננים מקבילים ומוארכים, כאשר למעשה מדובר ב"ענן" אחד שחצוי לאורכו). אנו יודעים מהי צורתה של הגלקסיה שלנו הודות לקרני רדיו שחודרות את ענני האבק האטומים וכן מצפייה בגלקסיות שדומות לגלקסיה שלנו, אחת מהן היא הגלקסיה המפורסמת באנדרומדה שנראית בימים אלה בזניט בסביבות שעת חצות. על הגלקסיה באנדרומדה ועל קבוצת אנדרומדה ניתן לקרוא בקישור הבא.

 

מקור שמו של שביל החלב

 

השם המקובל עד היום במרבית השפות הוא שביל החלב. ייתכן שהמקור קדום ביותר ונעוץ בספר איוב: התֹציא מזרות בְעִתו (איוב לח לב). אף-על-פי שיש פירושים שונים למלה מזרות (ראו הפליאדות, קבוצת שור), ייתכן שהמלה הזאת היא מקבילה למילה הערבית אל-מָגָ'אָרה שביל החלב, אך גם ייתכן שמקורה במונח האשורי מזרתי, שהתייחס למסלולו של אל השמש בשמים, אף כי אין חפיפה בין שביל החלב למישור המילקה.

 

בלטינית קרוי שביל החלב בפשטות ויָה לָקטִיס - שביל החלב, שם שהשתרש עמוק בכל השפות והגיע עד אלינו. המונח גלקסיה, בא ממקור יווני. גלקסיוס של היפארכוס, וכן מקורות נוספים שבהם הופיע שורש המילה, כגון קוקלוס גלקסיאס שמשמעותו לבן או בהיר, ופירוש המלה גלה היא חלב. מאוחר יותר היתה המלה גלקסיה לשם הפרטי של גלקסיית שביל החלב (באנגלית Galaxy עם אות גדולה בתחילת המלה) ואילו השם הכללי לגרמי השמים האלה הוא galaxy.

 

מתוך הספר "המדריך השלם לקבוצות הכוכבים והמזלות", העתיד לראות אור בקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים