שתף קטע נבחר

בורקס בשלושה מילויים

איילת בן-יוסף מציגה שלושה מתכונים לבורקסים קלים ומהירים להכנה: גבינה וחצילים, טונה ופלפלים ובצל עם תירס

יש אנשים שבשבילם בורקס הוא סוג של אתגר קולינרי, אמא של מוטי, למשל נחרדת רק מעצם המחשבה על התעסקות עם בצק עלים בבית, והיא עוד בשלנית מדופלמת, עם הסטוריה של שלושים שנות גולש. זה קצת כמו עבודה עם בצק שמרים, מין פוביה לא מוסברת שתופסת את הטובות שבבנותינו (וגם בבנינו, בסדר).

 

אצלנו בבית תמיד הכינו בורקס אמיתי, לא מהמאפיה ולא ממקרר הקפואים. אמא שלי היתה מחלוצות הז'אנר והכינה בורקס כמעט מכל דבר, בעיקר משאריות של גבינה וירקות שהיא מצאה במקרר.

 

צילום: איילת בן-יוסף

כל שנה ביום כיפור היא מכינה בורקס בשרי: בשר טחון, בצל מטוגן, פטריות או תירס והכל מגולגל בתוך בצק עלים. לפעמים היא היתה משאירה את המלית להתקרר וכשהיא קמה משנת הצהריים כבר לא נשאר לה מילוי לגלגל בבצק. הבורקס של יום כיפור התחיל בתור סוג של סעודה מפסקת, אבל נדמה לי שהוא אחת הסיבות לכך שהפסיקו לצום אצלנו בבית.

 

כיוון שאותי גידלו על טהרת המזון מהיר (מהמקפיא לתנור) והחסכוני (אוכל לא זורקים) - בורקס על שלל צורותיו, גילגוליו ומעלליו נמצא אצלי קבוע בתפריט. בעיני מדובר באחד המאכלים הכי קלים והכי מהירים להכנה. והתוצאה הסופית היא הדבר הכי רייחני, פריך, טעים ומנחם שאפשר למצוא.

 

הפעם ננסה שלושה סוגים מהירים, קלים ונורא טעימים:

 

בורקס במילוי חצילים, גבינה וזיתים

 

ל-10 בורקסים נזדקק ל:

10 ריבועי בצק עלים (חצי חבילה), או 200 גרם בצק עלים מרודד

1 קופסה קטנה חציל קלוי (או 3 כפות גדושות)

100 גרם (כחצי חבילה) גבינת חמד, או גבינה מלוחה אחרת

10 זיתים ירוקים קצוצים

לציפוי: ביצה טרופה ושומשום

 

וכך עושים:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס.

 

2. בקערה מערבבים את כל חומרי המלית.

 

3. נוטלים ריבוע בצק, מניחים במרכזו כף מהמלית, מקפלים באמצע (באלכסון) כך שיווצר משולש ומהדקים היטב. ההידוק הוא עניין קריטי, עדיף לשים פחות מלית ולהדק בבטחון מאשר להיות נדיבים עם המלית ושהיא תברח בתנור. מסדרים את הבורקסים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה.

 

3. מורחים את המשולשים בביצה טרופה וזורים מעט שומשום. אופים כ-20 דקות, עד שהבורקסים זהובים ותפוחים.

 

 בורקס במילוי טונה, פלפלים קלויים וקטשופ

 

הפעם בחרתי להשתמש בבצק של מיני-מלווח, הוא שמנוני ואינו תופח כמו בצק עלים, אבל הוא כיפי וטעים.

 

ל-10 בורקסים גדולים נזדקק ל:

1 חבילה של מיני מלווח (10 מלווחים)

1 קופסה טונה מסוננת

2 פלפלים קלויים, קצוצים דק

2 כפות קטשופ

מלח ופלפל

ביצה טרופה לציפוי

 

וכך עושים:

1. מוציאים את המלווח מהקפאה ומפשירים אותו בטמפרטורת החדר במשך כחצי שעה.

 

2. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס.

 

3. בקערה מערבים את כל חומרי המלית, טועמים ומתבלים.

 

4. נוטלים מלווח שמים במרכז כף גדושה מהמלית, מקפלים לחצי ומהדקים היטב.

 

5. מסדרים את המלווחים הממולאים על תבנית אפייה, מרופדת בנייר אפייה ומורחים ביצה טרופה. אופים כ-20 דקות, עד שהמאפים זהובים.

 

בורקס במילוי בצל, תירס וגבינה

 

ל-20 בורקסים נזדקק ל:

1 חבילת ריבועי בצק עלים

1 בצל גדול קצוץ

שן שום כתושה

200 גרם גבינה צהובה, מגוררת

4-5 כפות גרגרי תירס

 

לציפוי:

ביצה טרופה ושומשום

 

וכך עושים:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות צלזיוס.

 

2. מטגנים את הבצל הקצוץ במעט שמן, כשהוא הופך לשקוף מוסיפים שום ומטגנים עוד דקה-שתיים. מורידים מהאש ומצננים.

 

3. בקערה מערבבים את הבצל המטוגן עם שאר חומרי המלית.

 

4. נוטלים ריבוע בצק, מניחים במרכזו כף מהמלית, מקפלים באמצע (באלכסון) כך שיווצר משולש ומהדקים היטב. לחלופין אפשר לשים כף מלית ולהרים את ארבע קצוות הבצק ולהדק אותן ביחד למעלה.  מסדרים את הבורקסים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפיה.

 

5. מורחים את המשולשים בביצה טרופה וזורים מעט שומשום. אופים כ-20 דקות, עד שהבורקסים זהובים ותפוחים.

 

הערות, החלפות ועוד עניינים:

 

  • ריבועי בצק עלים הוא מוצר נוח, לא יקר וזמין כמעט בכל מרכול. אם בכל זאת לא מצאתם או לא בא לכם אפשר לשתמש בבצק עלים רגיל, לרדד ולחתוך לריבועים של 8X8.

 

  • אפשר כמובן להחליף בצק עלים בעלי מלווח, רק שימו לך שיש בשוק גם מיני-מלווח קטן במיוחד, שלא ממש מוצלח למאפים האלה.

 

  • את הבורקסים אפשר להכין מראש, עד לשלב האפייה, להקפיא ולאפות ממש לפני ההגשה.

 

אצלנו, באופן מסורתי אוכלים בורקס עם: סלט ביצים, סלט טונה, או סלט אבוקדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איילת בן-יוסף
בורקס בצל תירס וגבינה: התוצאה...
צילום: איילת בן-יוסף
צילום: איילת בן-יוסף
והחומרים
צילום: איילת בן-יוסף
מומלצים