שתף קטע נבחר

ספר חדש: כל הכרזות של הקולנוע הישראלי

גלריית פרקש ביפו יצאה למסע חיפוש אחר כרזות קולנוע ישראליות מראשית תולדות הקולנוע בארץ ועד היום. התוצאה: אלבום כרזות מרהיב שמגולל את ההיסטוריה של תעשיית החלומות המקומית

בשעה שתולה הכרזות עומד מול לוח המודעות העירוני, בידו האחת מברשת רטובה מדבק זול ובידו האחרת נייר עליו מודפסת כרזה, הוא אינו מתאר לעצמו שהוא מחזיק בידיו פרק בהיסטוריה המקומית. בשעה שאתה עובר ברחוב, מסיט מבטך מהמדרכה הפרושה לפניך אל ההולכים ושבים, מבטך נעצר על הכרזה, אתה צופה בפרק מההיסטוריה.

 

בימים אלה מוציאה לאור גלריית פרקש היפואית אלבום כרזות של הקולנוע הישראלי. עבודת התחקיר, איסוף החומרים וההפקה של, נמשכה כשנה. אין אבן שנותרה בלתי הפוכה בחיפוש אחר הכרזות המקוריות שליוו את הסרטים הישראלים מימי הסרט הראשון ב-1913 ועד לימים אלה בהם התמודדו על פרסי האקדמיה הישראלית לקולנוע מספר שיא של 23 סרטים כחול-לבן.

 

לכאורה מדובר בעוד מסע נבירה סטנדרטי בין נבכי הארכיונים השונים בישראל. בפועל מתברר שבשנת 2004 אין ולו גוף אחד המחזיק באופן מסודר את כל המידע הקיים על תולדות של הקולנוע הישראלי. מעצבי כרזות, גרפיקאים, שחקנים, בימאים, חוקרי קולנוע, מבקרים, תסריטאים ואספנים ומי לא נרתמו בשמחה למשימה וחפרו בבוידעם הפרטי לטובת פרוייקט שימור העבר. התוצאה: 231 עמודי כרומו עליהם מודפסות 458 כרזות מתוך רשימה של 520 סרטים שנוצרו בישראל מתחילת הדרך ועד היום. 231 עמודים שמספרים בתמונות ובצבעים את סיפורה של תעשיית הקולנוע הישראלית.

 

"זהו ספר היסטוריה שמעמיד את הקולנוע הישראלי, שהוא גאוותנו, במקום הראוי לו", אומר אהרון פרקש, הוגה הרעיון ובעל הגלריה הוותיקה שנוסדה עם קום המדינה ביפו ומתעסקת, בין היתר, בכרזות לסוגיהם. "כל מדינה שמכבדת את עצמה משמרת בעצמה את התרבות שלה ונדמה לי שישראל הינה אחת המדינות היחידות בעולם המערבי שעד היום לא היה לה תיעוד היסטורי ברמה שכזו". היוזמה נולדה לדבריו מתוך אהבה משולבת לפוסטרים והיסטוריה. "אנחנו רוצים שאנשים יהיו גאים במורשת שלהם, זה הכל", הוא אומר.

 

נלה הרוש מי שתחקרה, ערכה והפיקה את הספר בשיתוף עם פרקש אומרת: "הרעיון היה לתעד את תולדותיו של הקולנוע הישראלי דרך הכרזות, זה היה מסע ארוך ומפרך ובסופו הצלחנו להגיע, בניגוד לציפיות, ליותר מ-90% מהכרזות המקוריות של הסרטים שנעשו פה". 

 

לדבריה החלק המסובך בפרוייקט היה איתור ואיסוף הכרזות: "אף אחד לא חשב לשמור ולשמר את הכרזות באופן מסודר, לא התייחסו אליהן כאל פריט היסטורי. הארכיון של מנחם גולן נשרף ומכל הפריטים שבו לא נשאר זכר ובמחסני גלובוס היה שיטפון וכל הכרזות נהרסו. מצאתי חומרים בקרן הקולנוע הישראלי, אצל חובב כרובי מי שעיצב את הכרזות לסרטיהם של פשנל ואורי זוהר, אצל אפרים קישון ובארכיון בסינמטק ירושלים שמחזיק אוסף נכבד. לצערי הרב יש סרטים בודדים שפשוט לא הצלחתי למצוא את הכרזות שלהם כמו 'הוא הלך בשדות' שכמו בלעה אותו האדמה ו'איי לייק מייק' שהכרזה היחידה שמצאתי שלו היתה לא מקורית ובסופו של דבר החלטנו לוותר עליה מתוך כבוד לאותנטיות".

 

הספר מחולק לעשורים ומוקדש לאיש הקולנוע, מאבותיה המייסדים של התעשייה המקומית, מנחם גולן על "הרגעים הגדולים בקולנוע הישראלי". בחג הפסח הבא עתידה גלריית פרקש להציג את תערוכת הכרזות המופיעות בספר בתחנת הכוח רידינג בתל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים