שתף קטע נבחר

בישראל "מתקפלים" מסיפור הקסאם באמבולנס

האם קמפיין ההסברה הגדול של סיפור הקסאם שהועמס על אמבולנס של אונר"א - התבסס על בלוף? דובר צה"ל הוריד את הסרטון המרשיע לכאורה מהאתר שלו וכן מהאתר של משרד החוץ. גם גורמים מדיניים בישראל מתחילים היום לרדת מהעץ, ומבקשים שוועדת הבדיקה שמשגר האו"ם לאזור תרחיב את המנדט "ולא תעסוק רק בסיפור צילום המז"לט", אלא גם בהתבטאויותיו של ראש אונר"א הנסן לפיהן הוא מעסיק אנשי חמאס

האו"ם שולח משלחת לבדוק את טענות ישראל באשר לקשר בין אונר"א לטרור, טענות שישראל עצמה כבר פחות בטוחה בהן: ארבעת בודקי האו"ם צפוים להגיע לישראל, שנים מהם אחר הצהריים (יום ג') ושנים נוספים מחר. 3 מהבודקים שייכים למחלקה הפוליטית ואחת למחלקה לכוחות שלום.

 

גורמים באו"ם אמרו ל-ynet: "מדובר באנשים שמכירים את הסכסוך הפלסטיני-ישראלי ויודעים היטב מה קורה כאן". החקירה צפויה להימשך לפחות שבוע. ההחלטה התקיימה בשיחת ועידה שקיימו אמש מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, ושליח האו"ם למזה"ת, טריה לארסן, שבה השתתף גם האיש בכותרות, פיטר הנסן, ראש נציגות אונר"א, סוכנות הסיוע לפליטים של האו"ם באזור.

 

אבל במקביל, הוריד הבוקר דובר צה"ל מאתר האינטרנט שלו את כל החומר והתמונות בנושא פרשת האמבולנס . גורמים בצה"ל אישרו ל-ynet כי בעקבות השאלות שעלו הוחלט לפי שעה להוריד את הדיווח עד בדיקת העניין - וכך גם באתר של משרד החוץ. ישראל הרשמית, מסתבר, כבר לא ממש משוכנעת בסיפור רקטות הקסאם שהועברו באמבולנס של האו"ם, ונוטה באופן לא רשמי לקבל את טענת אונר"א כי מדובר בסך הכל

באלונקה ותו לא. גם העדויות בשטח מקשות מאות על הגרסה הישראלית להתקבל. הסימן הראשון לשבירה בנושא בצד הישראלי היא ההודעה על בקשה להרחיב את המנדט של ועדת הבדיקה לכלל האירועים הקשורים בקשר בין האו"ם לטרור, כמו התבטאותו מאתמול של הנסן בדבר העסקת פעילי חמאס. גורמים ישראלים פנו לאו"ם אמש בבקשה רשמית. "לוועדה לא יהיה תוכן וטעם אם יתמקדו רק בסיפור המזל"ט שצילם את האמבולנס", הבהירו.

 

גדעון מאיר, סמנכ"ל תקשורת והסברה במשרד החוץ, מסביר: "אנחנו הולכים עם הצבא לאורך כל הדרך. אנחנו לא מומחים, ויודעים רק מה שהצבא אומר. אם הצבא טעה הוא ודאי יבוא ויאמר באומץ לב: טעינו. האמינות היא נר לרגלינו. שהבדיקה תקבע. אני מאמין לצה"ל יש את כל הראיות על התנהלות של הארגון הזה בשנים האחרונות. על סמך ראיות העבר יש בסיס מוצק לטענות הצבא".

 

באותה נשימה מדגיש מאיר: "אונר"א היא ארגון חשוב, אשר מספק לפליטים במחנות מזון, חינוך וכל מה שצריך. אבל הנסן הפך אותו לארגון שמשתף פעולה עם ארגוני הטרור. העניין החל עוד מג'נין, כשהוא דיבר על מאות הרוגים, דבר שלא היה. יש לו רקורד מאוד בעיתי איתנו".

 

גורמים באו"ם אמרו ל-ynet בתגובה: "לא ברור בשלב זה אם אפשר יהיה להרחיב את המנדט של הוועדה. מה ששגריר ישראל באו"ם,

דני גילרמן, ביקש היה מאוד ספציפי (לבדוק את סיפור צילום המזל"ט, עם התייחסות להעסקת אנשי חמאס בארגון - ד.ב.). מצד שני, הם מודים: "ההתבטאויות של הנסן בעניין העסקת אנשי חמאס גרמו לגל שקשה להתעלם ממנו. בפרט לאור דאגת המדינות התורמות מכך שכספיהן "נתרמים" באופן עקיף לטרור".

 

איך נוצרה הטעות?

 

יש לציין כי על אף יכולות צילום המזל"ט, שמסייעות לצה"ל בניהול הקרב, לא ניתן לקבל תמונות ברזולוציה גבוהה ולא תמיד ניתן לזהות בבירור עצמים על הקרקע. תמונות המזל"ט משודרות למסך טלוויזיה בנמצא בחפ"ק המבצע, במקרה זה בחטיבה הצפונית של אוגדת עזה, סמוך לניסנית, ועל סמך התמונות מחליטים המפקדים כיצד לפעול, על סמך תמונות אלה "מופללות" חוליות מחבלים או אתרים מהם מבוצע ירי.

 

בצה"ל אומרים הבוקר כי ייתכן שהייתה מידה של הפרזה בביטחון שהפגינו עם פרסום הסרטון והטחת ההאשמות באונר"א. בצה"ל מדגישים כי בעבר נרשמו לא מעט אירועים בהם עשו אירגוני הטרור שימוש ברכבי או"ם, אבל ייתכן שהפעם לא היה כך הדבר. גם הרמטכ"ל רא"ל משה (בוגי) יעלון, שביקר אתמול בחפ"ק המבצע, לא נתן תשובה חד משמעית באשר לאירוע. "התמונות מדברות בעד עצמן", ציין אך הפעם, הבעיה טמונה בדיוק בנקודה זו- בתמונות.


פורסם לראשונה 05/10/2004 09:45

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך סרטון דובר צה"ל
הקסאם שלא היה? הורד מאתר דובר צה"ל
מתוך סרטון דובר צה"ל
צילום: איי פי
הנסן. מעסיק אנשי חמאס
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אנאן. ועדת בדיקה
צילום: רויטרס
צילום: גבי מנשה
דוברת צה"ל, רות ירון. הגזמנו?
צילום: גבי מנשה
צילום: לע"מ
גדעון מאיר. אנחנו לא מומחים
צילום: לע"מ
מומלצים