שתף קטע נבחר
 

מחשבים ניידים: המדריך

מחשב נייד? במחירים של היום, גם אתם יכולים להרשות לעצמכם. דגם בסיסי וסביר עולה כיום פחות מ-4,000 שקל, ואפשר לטלטל אותו בקלות מחדר העבודה לסלון או מהמשרד הביתה - לעבוד, ואפילו לשחק. מה בין תחליף שולחני, סופר קומפקטי, ודק וקליל - ולמה דווקא הרזים עולים יותר?

עד לשנים האחרונות נחשב המחשב הנייד סמל סטטוס, או לכל היותר השקעה הגיונית לאנשי מקצוע מתחומים מסויימים. המצב הולך ומשתנה במהירות, והיום אפשר למצוא את המחשבים הניידים כמעט אצל כולם - סטודנטים, אנשי עסקים וגם כאלה שסתם חושקים בניידות. לאו דווקא לצורך טלטול המחשב לכל מקום - לפעמים פשוט כדי שאפשר יהיה להעביר אותו בקלות מהסלון לחדר העבודה, או מהבית למשרד. 

 

בעבר הלא רחוק עלו המחשבים הניידים לפחות פי שניים מהשולחניים, וכמעט תמיד היו נחותים מהם טכנולוגית - איטיים יותר, מוגבלים באפשרויות ההרחבה, לא נוחים לשימוש וגם רגישים במידה שהפכה את קנייתם למפוקפקת.

 

אולם בשנים האחרונות, במקביל לירידת המחירים החדה של המחשבים השולחניים, הוזלו גם הניידים דרמטית. היום אפשר לקנות נייד בסיסי בפחות מ-4,000 שקל, או נייד מצויד היטב בהחל מ-6,000 שקל - כלומר בכ-2,000-1,000 שקל יותר ממחשב שולחני. 

 

ההתפתחות המהירה של טכנולוגיות החומרה יצרה מצב, שבו גם תצורת מחשב בסיסית יכולה להריץ היטב את רוב היישומים. במקרים רבים יכול נייד זול לענות היטב על צרכי בעליו. מי שמוכן להשקיע, יוכל לקבל נייד שאינו נופל כמעט בכלום מהשולחני הכי חזק. הניידים החדשים מהירים, נוחים, חזקים וקלים יותר לשדרוג. אין פלא שהתחזיות האחרונות צופות, שבשנת 2007 הם יהפכו פופולריים יותר מהמחשבים השולחניים.

 

מהכבד אל הקל

 

המחשבים הניידים החדשים משקפים תפיסה שונה של הניידות. לדגמים הקלאסיים הצטרפו הקטגוריות של תחליפי-שולחניים, דגמים דקיקים וקלים, סופר-קומפקטיים וגם וריאציות שונות עליהם.  

 

  • אמצע הדרך - בדגמי המיינסטרים אפשר למצוא איזון הגיוני של מיפרט, תכונות, ביצועים ומחיר. תמורת 8,000-5,000 שקל תקבלו מחשב קצת פחות חזק משולחני, אבל נוח ולא כבד (2-3 ק"ג), ועם חיי סוללה סבירים (2-4 שעות). הדגמים האלו מתאימים למי שמחפשים מחשב רב תכליתי במחיר סביר.

  • תחליפי שולחניים - מחשבים כבדים ומסורבלים, פחות נוחים לנשיאה ובעלי חיי סוללה קצרים יחסית, שמציעים יתרונות אחרים כמו: מחיר זול, ביצועים גבוהים, אפשרויות הרחבה מגוונות, מסך רחב, שמתאים לצפייה בסרטי DVD ועוד. אלו המחשבים שיאפשרו לכם ניידות בין הבית למשרד, או בין חדרי הבית, במינימום מאמץ. דגם בסיסי וזול יעלה החל מ-3,500 שקל. דגם מתקדם, עם ביצועים של מחשב שולחני, אפשר למצוא ב-8,500 שקל ויותר.

  • סופר-קומפקטיים - אלה עולים כמו מחשבי המיינסטרים או קצת יותר, אבל מצטיינים במשקל מזערי (1-2 ק"ג). חלקם באים ללא כוננים מובנים זולת דיסק קשיח, ויש להם צגים קטנים (13 אינץ' ופחות), אבל קל ונוח מאוד לשאת אותם.

  • Thin and Light - תת קטגוריה חדשה, שהיא מין שילוב בין הדגמים הסופר-קומפקטיים לקטגוריות האחרות. המוצרים בקבוצה הזו מתבססים לרוב על מעבדי פנטיום M (בניאס ודותן) של אינטל, מציעים ביצועים יפים, חיי סוללה ארוכים (חמש שעות ויותר), ותקשורת אלחוטית בשיטת WiFi. הטכנולוגיה הזו מאפשרת להם להיות גם קלים לנשיאה, וגם להתאים לרוב השימושים העדכניים - כולל הרצת יישומי מולטימדיה או חיבור לאינטרנט מנקודת גישה אלחוטית, כפי שכבר אפשר למצוא היום ברחבי הארץ ובעולם.  המחשבים הזולים ביותר מהסוג הזה עולים פחות מ-6,000 שקל. כדי לקבל מחשב סנטרינו מצויד תצטרכו לשלם 9,000 שקל או יותר, אבל המחירים יורדים במהירות. בינתיים אפשר ליהנות מיתרונות החיבור האלחוטי, מביצועים גבוהים או מניידות גבוהה גם בדגמים מהקטגוריות האחרות. זה לא יהיה בדיוק אותו הדבר, אבל יעלה פחות.

 

התכונות החשובות

 

בניגוד למחשב שולחני, שם הדגש הוא בעיקר על תצורת החומרה, במחשב נייד כדאי לשים לב בראש ובראשונה לתכונות הפיזיות ולהנדסת האנוש. הנה המשתנים העיקריים:

 

  • גודל ומשקל - הניידים של ימינו מגיעים במגוון מידות ומשקלים. הקומפקטיים ביותר שוקלים כק"ג ונפחם מזכיר ספר ממוצע. הגדולים שבין תחליפי השולחניים מזכירים כרך של אנציקלופדיה, ומשקלם עשוי לעלות על ארבעה ק"ג.

    סביר, שנייד במשקל של יותר מ-2.5 ק"ג הוא לא משהו שהייתם רוצים להיטלטל איתו יותר מדי. יש לזכור, שלמשקל יש להוסיף גם תיק נשיאה, ספק כוח כבד למדי, ולפעמים סוללה נוספת או כונן חיצוני - בסך הכל עוד חצי עד ק"ג (ונתוני היצרנים באשר למשקל לא כוללים את התוספות הללו). בכל מקרה, כדאי פשוט ללכת לחנות, לשחק קצת עם הנייד ולהרגיש בעצמכם אם הוא מתאים.

  • הצג - הגודל המקובל לצגי הניידים צמח בשנים האחרונות מ-13 ל-14 אינץ', ובדגמים החדשים והיקרים 15 אינץ' הוא הגודל המקובל. להזכירכם: שטח התצוגה המעשי של LCD גדול יותר מאשר הצגים השולחניים הרגילים, ולכן 15 ואפילו 14 אינץ' הוא גודל סביר בהחלט לצג של נייד. בדגמים האולטרה-קלים אפשר לראות צגים קטנים של 12 אינץ' ופחות. אגב, ישנם ניידים עם צגי 17 אינץ', אבל הם יקרים וכבדים מדי לרובנו.

  • רזולוציה ופורמט תצוגה - כדאי לזכור, שלצג LCD יש מצב תצוגה טבעי (Native), שבו התמונה היא האיכותית ביותר. נכון שרוב האנשים מעדיפים רזולוציה מקסימלית של 1024x768 פיקסלים על צג 15 אינץ', אבל כדאי לשים לב, שבחלק מהדגמים מצב התצוגה הטבעי גבוה יותר. חלק מהדגמים תומכים במצבי תצוגה מיוחדים, המכונים WU/WXGA או Wide Screen, ומתאימים לפורמט רחב (9:16) של סרטים.

  • המקלדת - עבור רוב האנשים, המקלדות הצרות והשטוחות של המחשבים הניידים פחות נוחות לשימוש. בסופו של דבר כולם מתרגלים, אבל משתמשים ותיקים מדווחים על הבדלים ניכרים בין מקלדות של יצרנים שונים ושל דגמים שונים. בכל מקרה, כדאי להתנסות ולבדוק האם ההקלדה היא רק קצת פחות נוחה או שממש קשה לכם.

  • עכבר - שני תחליפי העכבר המקובלים בניידים הם ה-Pointing Stick, מן בליטה עגולה במרכז המחשב, שמזכירה קצת ג'ויסטיק פרימיטיבי; וה-Touch Pad - משטח מגע קטן. חלק מהניידים מציעים את שניהם. יש אנשים, שלא מצליחים להתרגל לא לזה ולא לזה. בשנים האחרונות הופיעו הרבה דגמים של עכברים ייעודיים למחשבים ניידים, ויתכן שתעדיפו דווקא את הפתרון הזה. 

 

התצורה המתאימה

 

ביצועים גבוהים ותצורה מתקדמת הם לאו דווקא הדבר הראשון שכדאי לחפש במחשב נייד, אבל חשוב לשים לב לכמה מרכיבים של המפרט, שישפיעו הרבה על מה שתקבלו:  

 

  • מעבד - מאז 1997 מציעות גם אינטל וגם AMD גירסאות ייעודיות של המעבדים השולחניים שלהן, שהותאמו במיוחד לניידים. הבחירה בסוג המעבד תשפיע על הביצועים, אבל עוד יותר על המשקל, על חיי הסוללה ועל המחיר - מה שמצדיק לעיתים פשרה. אבל לא כל פשרה כדאי לעשות: חלק מהניידים המוזלים מתבססים על גירסאות שולחניות, רגילות, של אותם מעבדים, ולכן הם זולים יותר - אבל גם כבדים, גדולים ונוטים להתחממות יתר.

  • הזיכרון - במאמץ להוזיל את הניידים מנסים חלק מהיצרנים לחסוך בזיכרון, וכדאי לשים לכך לב. אין סיבה לרכוש היום נייד עם פחות מ-256 מגהבייט של זיכרון DDR במהירות 333 מגהרץ (או במקרה הגרוע - 266 מגהרץ). אם אתם יכולים להרשות לעצמכם, קחו 512 מגהבייט.

  • המאיץ הגרפי - עד לשנים האחרונות היה המאיץ הגרפי אחת מנקודות התורפה העיקריות של הניידים, וגם היום אפשר להניח שמחשב נייד אינו הפלטפורמה המושלמת למשחקים. אבל היום אפשר למצוא ניידים עם מאיצים סבירים בהחלט, שמתבססים על ערכות השבבים Radeon של ATI ו-GeForce של NVidia, ועם עד 64 מגהבייט זיכרון מובנה. אם האפשרות לשחק על הנייד חשובה - בידקו את העניין.

  • הדיסק הקשיח - צפו לנפחים קטנים בחצי (לרוב 40 ג'יגהבייט או פחות) ולמהירויות נמוכות יותר, בהשוואה למקובל בשולחניים. התעקשו על נפח גדול יותר רק אתם באמת מוכנים להשקיע; חשוב לא פחות לבדוק, שתקבלו דיסק מדגם מהיר יותר (5,400RPM).

  • כונן אופטי - בניגוד למצב בשולחניים, הכוננים האופטיים למחשבים ניידים עדיין יקרים יחסית, ולכן הגיוני לוותר על צורב DVD, ולהסתפק ב-Combo: צורב CD שקורא גם DVD. אם אתם לחוצים בכסף, ויש לכם כבר צורב במחשב אחר, לכו על כונן DVD רגיל.

  • תכונות נוספות - רוב הניידים של היום כוללים מודם וכרטיס רשת מובנה, יציאות וידאו/אודיו ייעודיות, חיבור VGA למסך חיצוני, ותמיכה בממשקים סטנדרטיים כמו PC Card ,USB 2.0 ואינפרה אדום. חלק מהדגמים תומכים בממשקים נוספים כמו Firewire ובלוטות', כוללים חריצים ייעודיים לכרטיסי זכרון המשמשים במצלמות דיגיטליות, וכדומה. תמיד טוב שהנייד יכלול תמיכה מובנית ב-WiFi, למרות שאפשר לרכוש אותה גם בנפרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחשב נייד. לשים לב להנדסת אנוש
צילום: פי סי מגזין
לא רק סמל סטטוס לעשירים
צילום: פי סי מגזין
מומלצים