שתף קטע נבחר

בשופרסל הכריזו סכסוך עבודה : לובה רוצה שובתת

למרות שאין על הפרק פיטורי עובדים, בוועד עובדי שופרסל טוענים שההנהלה רוצה לחסל את העבודה המאורגנת בחברה. יו"ר הוועד: "כשהמנכ"ל נכנס לתפקיד הוא דיבר על שינוי תרבות. צריך לשנות את התרבות בהנהלה"

הקופאית הרוסייה לובה, שאותה מגלם טל פרידמן בפרסומות לשופרסל, כבר הפכה מזמן לסמל. אם לא יחול מפנה של הרגע האחרון, ייצאו בעוד שבועיים לובה וחברותיה לשביתה - השביתה הראשונה בתולדות רשת השופרסל.

 

ביום חמישי האחרון התפוצץ המו"מ בין הנהלת הרשת לעובדים, ואתמול פנו העובדים להסתדרות בבקשה להכריז על סכסוך עבודה רשמי. בהסתדרות אישרו (בינתיים טלפונית בלבד) את הכרזת הסכסוך, וכך יוכלו 6,600 העובדים להשבית בעוד שבועיים את 156 סניפי הרשת.

 

במכתב ליורם אורנשטיין, מזכיר חטיבת המסחר בהסתדרות, פירטו העובדים את הסיבות להכרזת סכסוך העבודה בשופרסל: ביצוע מהלכים חד צדדיים של ההנהלה ללא מומ עם העובדים, ביצוע תוכנית הבראה חד צדדית, פגיעה חד צדדית בתשלום שכר העובדים עבור שעות נוספות, ופגיעה בכוח אדם מאורגן, לרבות פגיעה בחופש ההתארגנות.

 

אראלה סיסו, יו"ר ועד העובדים, כועסת על מנכ"ל הרשת, אפי רוזנהויז. "כשהמנכ"ל נכנס לתפקידו לפני למעלה משנה, הוא דיבר על שינוי תרבות בשופרסל", היא אומרת ל"ידיעות אחרונות". "הוא לא צריך ללמד אותנו תרבות מהי. אנחנו החזקנו את הרשת הזו למעלה מ-40 שנה והפכנו אותה למובילה. צריך לשנות את התרבות בהנהלה".

 

עובדים בשיטת הסלאמי

 

קצת רקע: לאחר שנוחי דנקנר הפך להיות הבעלים של קונצרן אי.די.בי (החברה-האם של שופרסל), הוא מינה ליו"ר שופרסל את אברהם ביגר. המינוי של ביגר, שידוע בתור מנהל שמבצע תוכניות הבראה כואבות, היה איתות ברור לתוכניות של דנקנר לגבי שופרסל.

 

לאחר זמן קצר החליט מנכ"ל הרשת דאז, עמי סגיס, לפרוש מתפקידו, עקב חילוקי דעות עם בעל הבית החדש. דנקנר מינה הנהלה חדשה, בראשות אפי רוזנהויז, שביחד עם ביגר עיצבו לרשת תוכנית הבראה, שכללה פיטורים של 500 עובדים וסגירת 18 סניפים.

 

סיסו אומרת, שוועד העובדים הלך כברת דרך ארוכה לקראת ההנהלה והסכים לחתום תוכנית ההבראה, שכללה גם הסכמה לניידות של עובדים בין הסניפים ולצמצום תקנים.

 

"כל זה מצביע על כך, שהראינו אחריות ונכונות ללכת לקראת ההנהלה. אנחנו לא ועד שממהר לעשות מאבק לשם מאבק. אין לנו גם כוונה לפגוע בלקוחות, ואנחנו רוצים ששופרסל תהיה המובילה בשוק הקמעונאי".

 

"אנו מודעים לכך שאנו מתפרנסים בכבוד מהמקום, ולא ממהרים לירוק לבאר שכולנו שותים ממנה". "עם זאת", אומרת סיסו, "אנחנו גם יודעים שהנהלה באה והולכת, אבל העובדים נשארים".

 

המאבק בין הוועד להנהלה לא מתמקד בפיטורים. רוב העובדים ברשת הם עובדים מאורגנים (רק כ-600 הם עובדים בלתי מאורגנים בחוזים אישיים).

 

ברשת קיימים היום שני הסכמי עבודה: הראשון הוא ההסכם שנחתם עם העובדים הוותיקים של הרשת, והוא נחשב להסכם המשופר. ההסכם השני נחתם עם עובדי יוניברס קלאב וקוסמוס, שהיו עד לפני 5 שנים עובדים של חברות כוח אדם. 2,500 עובדי קוסמוס נכנסו אז למצבת העובדים של שופרסל במסגרת הסכם מיוחד ונחות מזה של העובדים הוותיקים.

 

ההסכם עם עובדי קוסמוס פג בחודש יוני השנה. "כבר בדצמבר 2003 התחלתי לחשוש שההנהלה תנצל את סיום החוזה לרעתנו", אומרת סיסו. "הודענו להנהלה שיש לקיים מו"מ כדי לראות איך משפרים את ההסכם של עובדי קוסמוס".

 

אבל ההנהלה הודיעה לעובדים, שהיא רוצה להקפיא את הסכמי העבודה ברשת ל-5 שנים. בנוסף, ההנהלה רוצה להעביר 600 עובדים ותיקים ב-15 סניפים של מחסני מזון והיפרנטו למסגרת ההסכם של עובדי קוסמוס - ולהרע למעשה את תנאיהם.

 

"ההנהלה רוצה להעביר עוד ועוד עובדים להסכם של קוסמוס", אומרת סיסו, "הם עובדים בשיטת הסלאמי. לאט לאט הם ירעו את התנאים לעוד ועוד עובדים".

 

מלחמת הכוחות בין הוועד להנהלה צברה תאוצה בחודשים האחרונים. ההנהלה שכרה - לראשונה בתולדות החברה - את שירותיו של היועץ החיצוני שלום גרניט, שהיה הממונה על השכר באוצר וידוע כיועץ קשוח במאבקי עובדים. ועד העובדים שכר את שרותיו של היועץ יעקב (יענקל'ה) זלוטניק, מומחה לפנסיה ויחסי עבודה, שהיה בעבר יד ימינו של מזכ"ל ההסתדרות לשעבר חיים הברפלד.

 

רוצים לגרום לפיצוץ

 

בראיון ל"ידיעות אחרונות" אומרת סיסו, כי "התחושה שלנו היא שההנהלה מובילה את ועד העובדים למשבר יזום. בינואר אמור להסתיים הסכם העבודה הקיבוצי הכללי של העובדים".

 

"ההנהלה רוצה לחסל את העבודה המאורגנת בחברה, ולכן הם רוצים לגרום לפיצוץ גדול, כדי להתנער מהסכם העבודה הנוכחי. המשמעות תהיה פיטורים המוניים של עובדים ותיקים. זאת בעצם המזימה של ההנהלה. הם מפחדים לשים אותה על השולחן, כי הם יודעים שזה חומר נפץ".

 

האם לדעתך המצב הנוכחי של הרשת והתחרות בענף לא דורשים צמצומים?

 

"בכלל לא. המצב דורש שההסתדרות תיכנס במלוא הכוח לרשתות השיווק, שבהם שבהם עובדים מועסקים בתנאי עבדות ושכר מינימום. הגיע הזמן לארגן את כלל העובדים ברשתות הפרטיות, כפי שההסתדרות ארגנה ענפים אחרים במשק".

 

אתם לא דואגת למצב הרשת?

 

"המאבקים נכפים על ועד העובדים. שההנהלה והמנכ"ל יחשבו על מצב הרשת. את המאבקים לא אנחנו מובילים. אנחנו ועד מאוד אחראי. אין לי צורך להציג קבלות עד כמה הייתי אחראית עד היום. אבל ההנהלה מפרשת את טוב הלב שלנו כחולשה. לצערי הרב, ניאלץ להעמיד אותם על טעותם. עם זאת, ידנו תמיד מושטת לשלום. אנחנו לא ממהרים לסגור דלתות של סניפים, לפגוע בלקוחות או להרוס את המוניטין של הרשת".

 

אם תשבתו, המתחרים שלכם ירוויחו. גם ככה הרשתות הגדולות נמצאות כיום בתחרות חזקה מול הקטנות ומול עצמן.

 

"זאת הבעיה המרכזית של כל המנכ"לים ברשתות השיווק. הם מנצלים את העובדים ומחפשים שוק עבדים. המגמה שלהם כיום היא לפטר עובדים ותיקים ולקלוט זולים".

 

תגובת מנכ"ל שופרסל

 

מנכ"ל שופרסל, אפי רוזנהויז, אמר אתמול (א') בתגובה לדבריה של סיסו: "אני גאה לומר, כי כל המנהלים בשופרסל, חברי הדירקטוריון, יו"ר שופרסל ואנוכי, הודענו כבר ב-1 ביוני, כי אנו מוותרים על 10% משכרנו לשנה, כדי להשתתף במאמץ הנרחב להבראתה של רשת שופרסל".

 

"שופרסל נמצאת במו"מ עם העובדים וההסתדרות מתוך אחריות כבדה לעתידם של העובדים והחברה. נמשיך ונעשה הכל על מנת שהמו"מ יסתיים במהרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לובה רוצה שובתת
רוזנהייז: משתתפים במאמץ להבראה
מומלצים