שתף קטע נבחר

בקרוב: וידאו דיגיטלי ב-HOT ו-YES

הטלוויזיה האינטראקטיבית בדרך לישראל: בתוך זמן קצר יהפוך הממיר למכשיר הקלטה דיגיטלי תוצרת כחול לבן, עם דיסק קשיח, שיקל על ההקלטה ויעניק לצופה שליטה מוחלטת על לוח השידורים. הפירסומות המטרידות יעברו שינוי מרענן, וחובבי המשחקים ייהנו מווידיאו ברמה גבוהה

אחרי אמריקה ואירופה, גם הצופים הישראלים עומדים לזכות סוף סוף בטלוויזיה אינטראקטיבית. מדובר במהפכה של ממש, שיש המשווים אותה למעבר מטלוויזיה בשחור לבן לטלוויזיה צבעונית.

בקרוב נוכל להקליט תוכניות מבלי לשריין לשם כך קלטת וידאו, נוכל לדלג על פירסומות מציקות - ואפילו לעצור שידורים חיים מתי שנרצה, ובלי להפסיד כלום.

 

את כל זה נוכל לעשות בזכות מקליט וידאו אישי, כמו זה שעומדת חברת הכבלים HOT להשיק בתחילת 2005. 

 

המתחרה, Yes, עדיין שומרת על הקלפים צמוד לחזה, אבל ככל הנראה תלך בעקבותיה בתוך זמן קצר.

 

המכשירים הללו כבר קוצרים הצלחה אדירה בעולם. חברות המחקר ינקי גרופ ודטה מוניטור חוזות, כי עד סוף השנה צפוי מספר מכשירי ההקלטה האישיים ברחבי העולם להכפיל את עצמו - ולהגיע ל-12.8 מיליון. ב-2006 כבר צפוי המספר לטפס ל-20 מיליון.

 

חברות כבלים ולוויין ברחבי העולם מעודדות את הצופים לרכוש מכשירי הקלטה כאלו, לאחר שהתברר להן כי שיעור הצפייה בטלוויזיה עולה בזכותם, וממילא גדלה גם ההוצאה על רכישת ערוצים מיוחדים וסרטים חדשים בתשלום.

 

בזמן שבישראל רק מתחיל עידן מקלטי הווידאו האישיים, בחו"ל כבר מצפים לדור הבא של הטכנולוגיה. בקרוב נוכל ליהנות ממשחקים אינטראקטיביים באיכות גרפית מעולה, לצפות בסרטוני פירסומת שמתאימים לתחומי העניין שלנו, וגם לשמור תוכניות במכשירים ניידים, ולצפות בהן בכל מקום.

 

לשלוט על השידור

 

מקליט הווידאו המפורסם מכולם הוא ה-TiVo, שבשבע השנים האחרונות כבש את ארה"ב בסערה (TiVo הצליח כל כך, עד שיצר תחום חדש של מכשירים שהופיעו בשוק תחת השם PVR או Personal Video Recorder - מקליט וידאו אישי). הצופים יכולים לקנות את המכשירים הללו כתחליף לווידאו הישן, או לקבלם מחברות הכבלים והלוויין.

 

מאחורי מכשירי ה-PVR עומד רעיון פשוט. קחו דיסק קשיח כמו זה שבמחשב הביתי, שימו אותו בקופסה, וחברו אותו לטלוויזיה. מה שתקבלו זה מכשיר הקלטה משוכלל, המסוגל לבצע פעולות שמספקות שליטה מלאה על השידורים.

 

מכשירי ה-PVR הופכים כל שידור, אפילו שידור חי, לתוכנית שניתן לשלוט באופן הצגתה. קיבלתם שיחת טלפון חשובה? לחיצה פשוטה על הקלטה, ה-PVR יתחיל להקליט ישירות לדיסק, ואתם תתפנו מיד לשיחה. אין צורך לחפש קלטת וידאו. חזרתם לכורסה? לחיצה נוספת, והמכשיר יציג את השידור בדיוק מהנקודה שבה הופסק. השידור החי, כמובן, נמשך ברקע, ובעודכם צופים במה ששודר לפני דקות ספורות, המכשיר מקליט את השידור המועבר כעת.

 

ה-PVR מתעדכן בעצמו בלוח השידורים האלקטרוני של ערוץ השידור, ומאפשר להקליט תוכנית באופן הפשוט ביותר: באמצעות בחירת שם התוכנית המופיע על המסך. הקץ לתיכנות המתיש של מכשיר הווידאו. יתרה מזו: אפשר להרכיב לוח שידורים אישי, המשבץ תוכניות מערוצים שונים. אם נרצה, נוכל לצפות בתוכנית בישול מוקלטת, להמשיך במשחק כדורגל בשידור חי - ולקנח בסרט מוזמן.

 

טלוויזיה בכל מקום

 

חברת NDS הירושלמית נחשבת מובילה עולמית בתחום ה-PVR. הכנסות החברה, שמעסיקה 750 עובדים, הסתכמו השנה בכ-400 מיליון דולר. NDS תספק גם את מקליטי הווידאו שתציע HOT. המכשיר הישראלי, שנקרא XTV, משלב בתוכו גם את הממיר הדיגיטלי וחוסך את הצורך להחזיק בסלון שני מכשירים נפרדים.

 

בחברה הירושלמית נעלבים כשמשווים את ה-XTV ל-TiVo. "השילוב של ה-PVR ביחד עם ממיר מאפשר לו להיות מסונכרן תמיד עם לוח השידורים", מסביר אלעד מנישביץ, מנהל השיווק של XTV. "נניח, למשל, שהגדרת

למכשיר להקליט תוכנית שמסתיימת לאחר משחק כדורגל - אבל במשחק יש הארכה והתוכנית תתאחר. ה-TiVo מקליט בדיוק בשעה שהגדרת, מכיוון שלוח המשדרים שלו מתעדכן רק פעם ביום. אצלנו, המכשיר 'יודע' בדיוק מתי מסתיים משחק הכדורגל, ויקליט את התוכנית מתחילתה".

 

ב-NDS לא מסתפקים בהקלטת תוכניות ובדילוג על פירסומות, ודואגים גם לרמת המשחקים שיאפשר הממיר החדש. "במקום משחק עם גרפיקה מוגבלת, המכשיר יוריד בעצמו קטעי וידאו למשחקים ויאחסן אותם בדיסק שלו", מתאר מנישביץ. "כאשר תיכנס למשחק - הוא כבר יכלול וידאו באיכות גבוהה".

 

אפשרות נוספת, שתעשיר את חוויית המשחק, היא חיבור מצלמת וידאו למכשיר - טכנולוגיה שגם חברת סוני החלה לא מכבר ליישם במשחקי הפלייסטיישן שלה. המצלמה מזהה את תנועות הצופה והמשחק מגיב בהתאם. כך, ללא צורך בשלט, אפשר לשלוט על מה שקורה במשחק.

 

לדברי מנישביץ, מכשירי ה-PVR העתידיים יאפשרו להעביר את השידור מחדר לחדר: "פיתחנו מכשירים המיועדים לשאר חדרי הבית, שלא כוללים דיסק. הם בעצם תחנות, המחוברות ברשת רגילה או אלחוטית למכשיר המרכזי בסלון. כך ניתן להתחיל לצפות בסרט מוקלט בסלון, ולהמשיך לצפות בו בחדר השינה".

 

החידוש המסקרן באמת טמון במכשירים ניידים שניתן להעביר אליהם תכנים מה-PVR הביתי. אחרי שמקליטי הווידאו איפשרו לנו לצפות במה שבא לנו מתי שבא לנו, מכשירי ה-PVR הניידים ישחררו אותנו מהאילוץ להישאר בבית כדי ליהנות מהטלוויזיה. במהלך כנס שנערך לאחרונה בנושא, הדגים מנישביץ כיצד הוא מעביר תוכנית למכשיר טלוויזיה נייד הכולל דיסק, ומסוגל לצפות בה למעשה בכל מקום.

 

מכסחי הפרסומות

 

לתעשיית הטלוויזיה יש יחס מעורב למכשירי ה-PVR. הם אמנם גורמים לצופים לראות יותר - אבל גם מאפשרים לדלג על פירסומות במהלך הצפיה. בבריטניה נערך לאחרונה סקר בקרב מנויים על שירותי PVR, ו-77% מהנשאלים דיווחו, כי הם מדלגים על הפירסומות בשידורים מוקלטים. 17% דילגו בשידורים חיים. כתוצאה מכך, העריכו הסוקרים, עד שנת 2010 יירד שיעור הצפיה בפירסומות בכ-10%. אך אם האפקטיביות של הפירסומות תרד, מי יממן את השידורים?

 

מתברר שהמפרסמים כבר מצאו דרכים לקדם את מוצריהם גם בעידן ה-PVR. למשל, בעזרת פירסום סמוי, המוטמע בתוכניות עצמן, כמקובל בעולם הקולנוע. מתברר גם, שהטכנולוגיה החדשה יכולה לפתוח אפשרויות חדשות בפני המפרסמים. אחד היתרונות של PVR הוא נפח האחסון הגדול. מנויים שיסכימו לכך, יוכלו לצפות בסרטוני פירסומת למוצרים שמעניינים אותם במיוחד, או לשירותים קרובים לביתם.

 

בעידן ה-PVR, אגב, לא יופסקו התוכניות לצורך יציאה לפרסומות: סרטוני הפרסומת יירדו לדיסק במהלך הלילה, מבלי להפריע לשידורים, ונצפה בהם רק כשנרצה. וזה לא הכל: פיתוח של NDS מאפשר לכל צופה לקבל פירוט על סירטון הפירסומת שהוקרן זה עתה. התלהבתם מהמכונית שראיתם? בלחיצת כפתור תוכלו לצפות בסרטון נוסף, בן חצי שעה, המלווה את המכונית במסע דרכים.

 

וידאו על פי דרישה

 

גם הגיימרים ימצאו במכשירי ה-PVR ערך מוסף. נירה פורן, מנכ"ל מארס משחקים, שפיתחה את ערוצי המשחקים ב-HOT, מספרת על הפיתוח האחרון: "יש לנו פיתוח שנמצא עכשיו בניסוי, של משחקים שיכולים לעבור מהטלוויזיה - לסלולרי ולאינטרנט. שיחקתם שחמט בטלוויזיה אבל אתם צריכים לצאת מהבית? תוכלו להמשיך לשחק על גבי הטלפון הנייד. הכל מנוהל מהשרת שלנו".

 

פורן משוכנעת, שלשירות החדש יהיה קהל גדול. לדבריה, כבר כיום יש כחצי מיליון שחקנים קבועים בערוצי המשחקים הקיימים בטלוויזיה. נכון לעכשיו, בישראל עדיין אין שירותי PVR מלאים, אף שעקרונית, יכול כל צופה להביא מכשיר PVR מחו"ל ולהשתמש בו כבמכשיר הקלטה משוכלל. אך היתרון האמיתי של ה-PVR הוא בחיבור למדריך השידורים האלקטרוני של הכבלים והלוויין, ובישראל הפונקציה הזו עדיין לא קיימת.

 

מחירו של ממיר PVR נע בין 250-150 דולר - אך אין סיבה להיבהל: HOT צפויה להשתתף במימון הממירים במסגרת המסלולים השונים. ממיר ה-PVR שלה יושק רק בתחילת 2005, ועד אז, מציעה החברה שירות וידאו על פי דרישה שמאפשר לקבל תוכניות וסרטים על פי בקשה. HOT מבטיחה להעמיד לרשות הצופים בתוך זמן קצר כ-5,000 שעות של סדרות, תוכניות וסרטים לבחירה, שיהיו זמינים לצפיה בכל זמן.

 

חברת הלוויין Yes, המתחרה ב-HOT, עורכת מזה מספר חודשים ניסוי בשירותי וידאו על פי דרישה בהתבסס על חיבור לאינטרנט מהיר (ADSL) בבית הלקוח. מהחברה נמסר, כי השירותים הללו יושקו בקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
TiVo. כבש את ארה"ב בסערה
המסך החדש של HOT. בחרו פרק
מומלצים