שתף קטע נבחר

"כחמישית מהילדים בארץ הולכים לישון רעבים"

כך עולה מנתוני סקר של משרד הבריאות. ראש שירות המזון והתזונה, ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, בתגובה: "מדובר בנתונים ראשוניים. עצם העובדה שיש מספר כזה מדליקה נורה אדומה ומחייבת בדיקות נוספות"

בין חמישית לשישית מילדי ישראל הולכים לישון לפחות יום אחד בשבוע כשהם רעבים – כך עולה מנתונים של סקר ארצי שערך משרד הבריאות, בקרב 6,500 תלמידי חטיבות ביניים ותיכונים בארץ.

 

על פי הנתונים, 12.4% מהבנים היהודיים, 15% מהבנות היהודיות, 30.4% מהבנים הערבים ו-34% מהבנות הערביות דיווחו על כל שבמשך לילה אחד בממוצע במשך שבוע הם נמו את שנת הלילה שלהם, ללא שהגיע מזון לפיהם ועם תחושת רעב.

 

"מדובר בנתונים ראשוניים", מדגישה ראש שירות המזון והתזונה במשרד הבריאות, ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, "אבל עצם העובדה שיש מספר כזה – מדליקה נורה אדומה ודורשת בדיקות נוספות".

 

"התשובה לשאלה הזו היא נתון שמהווה סימן לעוני במדינות כמו ארה"ב או קנדה – ולא סימן לרעב", מדגישה ראש שירות המזון. "אבל צריך להדגיש שמדובר בדיווחים של הילדים, שסיפרו לסוקרים כי הם הולכים לישון רעבים – זה לא אומר שהם באמת הלכו לישון רעבים, ולא ברור אם זה רעב או לא רעב".

 

"יחד עם זאת, 4.1% מהילדים בישראל נמצאים מתחת לאחוזון החמישי של BMI (אינדקס מסת הגוף). ובמילים אחרות – כאן מדובר בנתון אובייקטיבי של משקל וגובה על ילדים שנמצאים במשקל נמוך יחסית למה שהיינו מצפים מהם. זאת לעומת בין חמישית לשישית מהילדים שדיווחו על הליכה לישון כשהם 'רעבים'. כבודו של הנתון הסובייקטיבי במקומו מונח – ואותו צריך לבחון בהתאם למשמעויות שלו".

 

"מכיוון שמדובר בנתונים ראשוניים", היא מדגישה, "ייתכן מאוד שבבדיקה המעמיקה נמצא שהילדים הללו הם ילדים משכבות עניות יותר – ואז הנתונים הללו יעלו בקנה אחד עם הממצאים מחו"ל, כלומר שזה סמן טוב לעוני. אבל יכול להיות שנראה גם שאין מתאם בין הנתונים, וייתכן שנמצא שהילדים הללו אוכלים מזון עם ערך תזונתי נמוך, כמו לחם, פסטה או אורז – שלא נותן להם את התחושה של שובע ושל תזונה בריאה. את כל הדברים הללו עדיין צריך לבחון".

 

השאלה על הליכה לישון רעבים היא חלק מסקר מב"ת (מצב בריאות תזונתי) צעיר שעורך המשרד. מנתונים קודמים שלו שפורסמו בראשית החודש שעבר  עולה כי 5.7% מהמתבגרים מוגדים "שמנים"; שיעור הבנות במשקל תקין גבוה משיעור הבנים (79.2% לעומת 74.1%); שיעור הבנים השמנים גבוה באופן מובהק משיעור הבנות השמנות (7.7% לעומת 4.1%).

 

הנתונים הם חלק מסקר "מצב בריאות ותזונה (מב"ת) צעיר", בקרב תלמידי כיתות ז'-י"ב, שבוצע במהלך שנת הלימודים תשס"ד. הסקר נערך על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות ושירותי המזון והתזונה, והוא בדק נושאים רבים ומגוונים הקשורים לאורח חיים, בריאות, חולי ועוד. עד כה, לא היו קיימים במדינת ישראל נתונים לאומיים בנושא השמנת ילדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
אילוסטרציה
צילום: מאיר פרטוש
חלוקת מזון
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים