שתף קטע נבחר

בוש ניצח: מה יקרה לכלכלה?

כיצד ישפיע נצחונו של בוש על הכלכלה האמריקנית, ועל הכלכלה הישראלית הקשורה בה? בשיחה עם ynet, מביעים הכלכלנים רפי מלניק ורפי בארל, האנליסט גלעד שמעוני, והמומחה לאנרגיה, דורון גל, הערכות סותרות: הבורסות יעלו, אבל הנפט ימשיך להתייקר; התקציב יקוצץ, אבל הגירעון לא ייסגר; בוש טוב לכלכלה, אבל לא יצליח להציל אותה מהמשבר שמאיים עליה

בחירות בארה"ב, יותר מאשר בישראל, הן זירת התגוששות כלכלית. היה זה הנשיא לשעבר ביל קלינטון שהפך את המשפט "זוהי הכלכלה, טמבל", לסיסמת הבחירות שלו, ומאז היא הפכה למטבע לשון שגורה. מתמודדים לנשיאות בארה"ב מציעים לבוחריהם אג'נדה כלכלית מגובשת ומפורטת, משום שהציבור האמריקני אכן מושפע משיקולים כלכליים בבחירתו. הפעם, יש לציין, הנושא הכלכלי לא היה מרכזי.

 

באיזו צורה ישפיעו תוצאות הבחירות על הכלכלה האמריקנית והעולמית, ועל הכלכלה הישראלית הניזונה מהן? מה ישתנה מעתה במדיניותו הכלכלית של הנשיא בוש, ואלו שינויים כלכליים נמנעו עקב הפסדו של ג'ון קרי? הכלכלנים רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי בהרצליה ורפאל בר-אל מאוניברסיטת בן-גוריון, האנליסט גלעד שמעוני והמומחה לנפט ואנרגיה, דורון גל, מנסים להשיב על השאלות.

 

בוש ושוק ההון: הבורסה שמחה שהבחירות מאחורנו 

 

נצחון בוש חימם את לב הבורסות: מדד דאו ג'ונס עלה שלשום ב-1%, והנאסד"ק עלה ב1%. "קרי נתפש כנשיא רע לשוק ההון", אומר גלעד שמעוני, אנליסט מבית ההשקעות אקסלנס נשואה המסקר את השווקים העולמיים. "ביום שני, אחרי סגירת המסחר, התפרסם סקר שלפיו קרי מוביל, והנאסד"ק ירד מיד במסחר באופציות ב-20 נקודות במשך שעה.

 

"בוש נתפש כאחד שהעסקי יקר לליבו, משהו כמו נתניהו אצלנו", אומר שמעוני, "מרבית החוקים שבוש יזם נתפשים כרעים לציבור הרחב וטובים לסקטור העסקי, ואילו הדמוקרטים נתפשים כטובים לציבור ורעים לעסקים. ברור שהשווקים מגיבים בחיוב להיבחרו של בוש.

 

"יחד עם זאת, התחושה שלי, על סמך שיחות עם פעילים ברחבי העולם, היא שהשווקים מגיבים בשמחה בעיקר לעובדה שהבחירות הסתיימו. מבחינתם, זה פחות חשוב אם זה בוש או קרי, זה חשוב שהבחירות הסתיימו, שיש נשיא ושתקופת חוסר הוודאות הסתיימה".

 

כיצד יושפע שוק ההון הישראלי?

 

"כמעט מיותר לשאול. שוק ההון הישראלי מושפע ישירות מכל מה שקורה בניו-יורק. גם השווקים בלונדון, בפרקפורט ובפאריז זינקו מיד כשבוש ניצח, על אחת כמה וכמה השוק הקטן והמושפע שלנו".

 

בוש והכלכלה האמריקנית: המשבר היה צפוי בכל מקרה

 

"כלכלת ארה"ב סובלת כיום מבעיות קשות ועמוקות, מבלי קשר לשאלה מי נבחר לנשיא", אומר פרופ' רפאל בר-אל, מומחה למדיניות כלכלית מאוניברסיטת בן-גוריון. "מאזן התשלומים של אמריקה שלילי באופן כרוני. הגירעון המסחרי שלה גדל בצורה מפלצתית. המימשל נקלע לגרעון תקציבי קשה, ושער הדולר יורד מול האירו, מה שמצביע על חולשת הכלכלה האמריקנית.

 

"למרות זאת מערכת הבחירות התרכזה הפעם פחות בכלכלה ויותר בנושאים אחרים כמו המלחמה בעיראק, הטרור ואופיו הדתי של ממשל בוש. אף אחד משני המועמדים לא רץ לנשיאות עם הצעה רצינית לפתרון הקשיים". 

 

אם המצב הכלכלי בארה"ב גרוע, איך זה שהבוחרים לא הענישו את בוש?

 

בר-אל: "הבוחרים האמריקנים בהחלט יודעים להעניש את מי שפוגע ברמת החיים שלהם. אבל בינתיים, הציבור הרחב אינו מרגיש במצב הכלכלי על בשרו, ולכן אין לו סיבה להעניש את בוש. מרבית האוכלוסייה האמריקנית עדיין חיה ברמת חיים גבוהה מאוד. העניים המרודים בוודאי מרגישים את הבעיות, אבל הם מיעוט קטן".

 

האם בוש אשם במשבר הכלכלי?

 

"המשבר התחיל הרבה לפני בוש. בוש החמיר אותו בכך שהכניס את אמריקה לגרעון תקציבי, בשל קיצוצי המסים שביצע, המלחמה בעיראק ובזבוזים שונים, ואני בספק אם הוא מסוגל לחלץ אותה מהרגעון הכפול שבה היא נמצאת".

 

האם קרי היה יכול לשנות אותו, לו היה נבחר?

 

"לגבי קרי, אני משוכנע שאם הוא היה נבחר, הוא היה מחמיר את המצב הכלכלי עוד יותר מבוש. קרי הבטיח לבוחרים שלו רפורמות חברתיות בכיוון של סגירת פערים: הוא הבטיח להעלות את שכר המינימום, כמו שקלינטון עשה, ולהנהיג ביטוח בריאות ממלכתי. אני לא יודע אם הוא התכוון לקיים את הבטחותיו, אבל אני בטוח שרפורמות כאלה רק היו מגדילות את הגירעון הכפול ומגבירות את חוסר האיזון וחוסר היציבות הכלכלית.

 

"בוש, לעומת זאת, לא יעלה על דעתו רפורמות חברתיות. לבוש יש ייתרון נוסף: בוש הוא נשיא מכהן, והכלכלה אוהבת יציבות, ומעדיפה, בדרך כלל, שהשלטון לא יתחלף. כך שאם אני לא כל-כך אופטימי בקשר לכלכלת ארה"ב, הייתי עוד יותר פסימי אם קרי היה מנצח בבחירות".

 

לבעיות הכלכליות של אמריקה אין פיתרון? שום נשיא לא היה פותר אותן?

 

"לא אמרתי את זה. אמריקה היא לא מדינה נחשלת, ואני בטוח שאפשר למצוא פיתרון לבעיות שלה. אני פשוט לא בטוח שהממשל הנוכחי ימצא להן פיתרון". 

 

בוש והנפט: מהמר על כל הקופה

 

הראשונים שהגיבו לנצחונו של בוש היו שווקי הנפט במזרח אסיה: מחירי הנפט בבורסות המזרח זינקו כבר ביום רביעי בבוקר. "מחירי הנפט עולים בגלל החשש, שנצחונו של בוש יחריף, בטווח הקצר, את המחסור ואת חוסר היציבות ששוק הנפט סובל מהם היום", אומר דורון גל, עמית מחקר בכיר במרכז הבינתחומי הרצליה, המתמחה בקשר שבין משק האנרגיה לאסרטגיה.

 

"בוש הודיע, שהוא ימשיך למלא את רזרבות הנפט של ארה"ב עד הסוף. ארה"ב מחזיקה מאגר חירום, שמיועד לספק את צרכיה במקרה שלא תוכל לייבא נפט. לשיטתו של בוש, צריך למלא את המאגר גם אם המחירים גבוהים, כדי למנוע אסון. קרי, לעומתו, התנגד למילוי הרזרבות.

 

"קרי הבטיח גם להשקיע יותר במקורות אנרגיה חלופיים, כמו גז טבעי ואנרגיה סולרית, ולעודד את האמריקנים לצרוך פחות נפט. גם בנושא הזה בוש בגישה הפוכה בדיוק. בוש הוא טקסני, ומקורב לתעשיית הנפט. הגישה שלו היא: נמשיך לצרוך נפט, וכבר נמצא כבר איך להשיג אותו.

 

"ההבדל השלישי, והחשוב מכולם, הוא בנושא הפוליטי. השוק חושש שבוש ינהג באגרסיביות בעיראק, ובעיקר באיראן. המשקיעים קיוו, שאם קרי ייבחר, הוא יפתח במשא ומתן עם האיראנים. כעת יש חשש, שתוקפנות אמריקנית כלפי איראן תשבש גם את אספקת הנפט האיראני, מה שיוביל, כמובן, לעלייה במחירים".

 

כלומר: בעקבות נצחון בוש, מחירי הנפט ימשיכו לעלות?

 

"שוק הנפט ימשיך להיות מתוח, גם בטווח הקצר וגם בטווח הבינוני. כיום הוא גמל עם גב עמוס מאוד, וכל קש קטן מפיל אותו, אם זאת שביתה בניגריה ואם זאת חברה שפשטה את הרגל ברוסיה, ובוודאי בחירות בארה"ב. בהחלט ייתכן שאם קרי היה נבחר, הוא היה תורם לרגיעה בשווקי הנפט".

 

האם מדיניות בוש היא הסיבה להתייקרויות?

 

"עליית המחירים הייתה מתרחשת גם אלמלא בוש. ההתייקרויות נובעות מגורמים עמוקים וארוכי-טווח, כמו התדלדלות ההיצע והצמיחה הכלכלית בסין ובהודו. אבל הגישה של בוש, בהחלט מתסיסה את הקדירה ומעלה את המחירים".

 

כיצד תשפיע עליית המחירים על הכלכלה בישראל ובעולם?

 

"כמובן שמחירי נפט גבוהים ושוק לא יציב מורידים את הצמיחה בעולם. כך קבעו מחקרים רבים, כולל אלה של הבנק העולמי. והמצב העולמי".

 

מדוע, אם כך, כשבוש נבחר הבורסה עלתה?

 

"המשקיעים בבורסה אוהבים את בוש מהרבה סיבות שאינן קשורות לנפט. אבל חלק מהמשקיעים, בעיקר בענף הנפט, מאמינים שבטווח הארוך, הגישה של בוש תבטית להם אספקת נפט טובה ויציבה יותר. הם מאמינים בבוש, דווקא בגלל האסטרטגיה הקשוחה שלו. בוש אומר: חלק גדול מהנפט בא מהמזרח התיכון, אז בואו נשים על הברז יד חזקה.

 

"חלק מהמשקיעים מאמינים שבוש והאמריקנים יעשו סדר בעיראק, ויבטיחו אספקת נפט עיראקי. הם מאמינים שיותר לחץ על סעודיה יאלץ את הסעודים לפרסם כמה נפט יש להם בכלל, שאלה שכיום היא תעלומה. והם מאמינים שאפילו ברמה המקצועית, ככל שהמעורבות האמריקנית בהפקת הנפט תהיה גדולה יותר, הערבים ישאבו את הנפט בצורה יעילה יותר, המיכשור יהיה מודרני יותר, וההיצע יגדל".

 

האם אתה חושב שהם צודקים? האם בוש לוקח את העולם למקום הנכון, בטווח הארוך?

 

"לא יודע. זאת שאלה מסובכת. בוש מהמר בשדה הנפט על כל הקופה. אם הוא יצליח, האמריקנים ירוויחו מאוד, וכמובן שגם ישראל תצא ברווח עצום, כלכלית ופוליטית.

 

"הבעיה היא, שבחזון בוש יש המון מוקשים. תשתית הנפט היא יצור פגיע מאוד, ויש ארגוני טרור שמתאמצים לחבל בה. תראה איזה נזקים גרמו ההתקפות על צינורות הנפט שכבר נעשו בעיראק ובערב הסעודית.

 

"לבוש ולאוסמה בין-לאדן יש מכנה משותף: שניהם צמחו מתעשיית הנפט, ושניהם רואים בה את לב המלחמה שלהם. ככל שבוש יתאמץ להשתלט על שוק הנפט, יתקדם גם היריב שלו, בין-לאדן, והסיכון לכלכלה העולמית יחריף".

  

בוש וכלכלת ישראל: לא ינקוט בצעדים דרסטיים

 

"מדיניות בוש תמשיך להיות טובה לכלכלה הישראלית גם בקדנציה הבאה שלו", אומר פרופ' רפי מלניק, דיקן בית הספר לממשל במכללה הבינתחומית הרצליה. "בוש תמך בישראל בקדנציה הראשונה שלו לא משיקולים אלקטורליים אלא בשל השקפת העולם שלו, שכללה אמונה נוצרית בצדקת ישראל ואסטרטגיה של מלחמת חורמה בטרור. לכן אני צופה שגם בקדנציה השניה שלו הוא לא ישנה את המדיניות שלו".

 

כלומר: אם יהיה צורך שהממשל ייתן לנו ערבויות שוב, הוא ייתן?

 

"אני לא מאמין, בשום פנים ואופן, שאנחנו נצטרך שוב ערבויות מארה"ב, אבל אם, חלילה, נצטרך, ממשלות ארצות הברית מעולם לא איכזבו אותנו, והממשל של בוש בוודאי לא יאכזב".

 

האם הוא ישתתף במימון תוכנית ההתנתקות?

 

"קשה לי לראות ממשל אמריקני כלשהו יממן את ההתנתקות, כיוון שהאמריקנים תמיד התנגדו להקמת ההתנחלויות, וגם מימון של פינוי התנחלויות היא מימון עקיף של ההתנחלויות עצמן".

 

בעבר נשמעו איומים, שהממשל יקזז חלק מכספי הסיוע עם תקציב ההתנחלויות. האם יש חשש שאחרי הבחירות האיום הזה יתממש?

 

"האיום יתממש כפי שבוש כבר מימש אותו: הוא ימשיך לקזז, מדי פעם, קצת מתקציב הסיוע עם חלק קטן מתקציב ההתנחלויות. מדובר בצעד סמלי, שנועד להביע את התנגדות ארה"ב להתנחלויות, ולא לפגוע בכלכלת ישראל, ואם יהיה בכך צורך, כך הם יעשו גם בעתיד".

 

אם קרי היה נבחר, הוא היה פוגע בכספי הסיוע?

 

"בהחלט ייתכן שהוא היה מפעיל לחצים קשים יותר. קרי לא יצא נגד ישראל במערכת הבחירות ולא היה יוצא נגדה גם בתור נשיא, אבל לקרי יש אג'נדה של פיוס עם אירופה ושל שיתוף פעולה עם האו"ם, וייתכן שזה היה מאלץ אותו להעמיד אותנו במצב מאוד לא נעים".

 

כיצד תשפיע בחירתו של בוש על כלכלת השוק הישראלית?

 

"שוק המניות שלנו מושפע מאוד מהנעשה באמריקה, ואם בחירתו של בוש תגרום לגאות בניו-יורק, הגאות תגיע גם לכאן. מעבר לכך, הכלכלה בארץ סובלת מבעיות מקומיות בתחום הפוליטיקה, כן תקציב, לא תקציב כן נתניהו, לא נתניהו, שלא יושפעו בהכרח מבחירתו של נשיא חדש בארה"ב". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רפי מלניק. מדניות בוש טובה לנו
באדיבות אוניברסיטת בן גוריון
רפאל בר-אל. "לא מרגישים עדיין"
באדיבות אוניברסיטת בן גוריון
דורון גל. חשש ממחסור בנפט
מומלצים