שתף קטע נבחר

הסיקור באמריקה: מלוחם גרילה ועד סמל הכישלון

מאמרי המערכת המובילים בעיתונים האמריקניים קשרו לראיס כתרים שונים, בהתאם לפרשנותם האישית. הצהובונים השמרניים הכריזו שערפאת נכשל, הניו יורק טיימס התפעל מההסדרים שהושגו בין ישראל לרשות באשר לקבורה, ואילו האל.איי טיימס מקווה לעידן טוב יותר אחרי ערפאת

הידיעה על מותו של ערפאת תפסה היום (ה') מקום מרכזי בעיתונים בארצות הברית. הכותרות הכתירו את ערפאת כמנהיג, מדינאי, לוחם חופש או טרוריסט, אך כולן התייחסו לעובדה שנשיא פלסטין המת לא זכה לראות מדינה פלסטינית בימיו. 

 

הכותרת הראשית בעמוד השער של העיתון השמרני "ניו יורק פוסט" קבעה: "ערפאת מת - אבל הוא לא יחסר". כותרתו של הצהובון הניו-יורקי המקביל, "דיילי ניוז", רכה יותר, אולם ביקורתית לא פחות: "ערפאת מת - נכשל להקים מדינה פלסטינית".

 

"ניו יורק טיימס" מסכם את דעתו על המורשת של ערפאת כבר בכותרת הראשית שלו, המכריזה על מותו של עראפת: "מדינה לפלסטינים ושלום עם ישראל לא הוגשמו".

 

במאמר מערכת שלו מביע העיתון החשוב התפעלות מעצם העובדה שישראל והפלסטינים הגיעו להסכמה על סידורי הקבורה. "הפלסטינים יוכלו לקבור את המנהיג שלהם בכבוד. זוהי התחלה ובהתחשב במעשי האיבה של השנים האחרונות, אפילו התחלה קטנה היא התחלה טובה".

 

ה"וושינגטון פוסט" בחר בכותרת נייטראלית, הקובעת כי "הוכרז על מותו של יאסר ערפאת בפריס – המנהיג היה אהוב ושנוא".

 

העיתון פותח את הידיעה שלו כך: "יאסר ערפאת, שהביא לאור זרקורים את הבעיה הפלסטינית, אבל נכשל לראות מדינה פלסטינית, מת היום בגיל 75".

 

ערפאת - "לוחם גרילה ומדינאי"

 

הידיעה בעמוד השער של "לוס אנג'לס טיימס" מחמיאה הרבה יותר. היא מכתירה את ערפאת בתואר "לוחם גרילה ומדינאי". הפרשנות בעמוד הראשון מדברת על העידן שלאחר ערפאת כ"תקופה של סיכונים ותחזית מבטיחה".

 

מאמר המערכת של העיתון קובע כי זוהי הזדמנות שניה למזרח התיכון. "מותו של ערפאת מציע לפלסטינים הזדמנות היסטורית להגיע למדינה משלהם. הם לא ישיגו את מה שיכלו לקבל בעסקה שערפאת דחה ברוב טיפשותו לפני ארבע שנים, אבל לפחות העם שהשטח שלו נכבש על ידי ישראל ב-37 השנים האחרונות, יקבל הזדמנות לחיות בשלום ובחופש על אדמתו".

 

"מות ערפאת גם ימנע מישראל וארה"ב את התירוץ שהם משתמשים בו במשך שנים להימנע ממו"מ: שאין עם מי לדבר בצד הפלסטיני". העיתון מציין עוד כי "ישראל חייבת לעזור לפלסטינים לקיים בחירות, שכן זו הדרך היחידה לזכות בלגיטימיות של ראש הרשות הפלסטינית החדש".

 

העיתון מוסיף ומזהיר שאם יהיו מלחמות ירושה ופילוג, "ישראל תוכל לשאול שוב ובצדק האם יש פרטנר אמיתי לנהל איתו מו"מ על מדינה פלסטינית". אבל לצורך קיום בחירות, "ישראל תצטרך להסיג מחסומי דרכים ולהפחית את הסיורים הצבאיים בשטחים הכבושים, לאפשר מסע בחירות פוליטי וקיום בחירות".

 

כותב המאמר ממליץ על דרך פעולה לראש הממשלה: "ממשלת אריאל שרון טוב תעשה אם תעזור למתן את הפלסטינים ולהחליש את הקיצונים אם היא תציג התקדמות הנראית לעין כמו בחירות ומקומות עבודה".

 

העיתון מאיץ בממשל בוש לחדש את המעורבות בתהליך השלום הישראלי-פלסטיני. "הנשיא חייב לדחוף את שרון לעזור להכשיר את השטח לבחירות. ישראל וארה"ב אומרות שהן רוצות מדינה פלסטינית דמוקרטית ושלווה. עם הליכתו של ערפאת, יש הזדמנות נוספת לכך".

 

"סן פרנסיסקו כרוניקל" מקדיש את החצי העליון של העמוד הראשון למותו של ערפאת, וקובע כי "מנהיג הגרילה הציג לעולם את המאבק הפלסטיני, אבל לא הצליח לעשות את המעבר למדינאי".

 

"בוסטון גלוב" קובע כי בעקבות מותו של ערפאת "כמה פרשנים רואים סיכוי מחודש לתקוות השלום". "בולטימור סאן" כותב שערפאת "המחיש את התקוות והכשלונות של עמו".

 

גם "שיקאגו טריביון" הולך בין הטיפות וקובע כי ערפאת "זכה לשבחים כמדינאי, והושמץ כמחבל".

 

"פילדלפיה אינקוויירר" מכתיר את ערפאת כ"סמל של מעמד של מדינה לעמו – ושטן בעיני ישראלים רבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sky news
הטקס בפאריז. לצלילי מארש צרפתי
צילום: sky news
צילום: רויטרס
האבל ברמאללה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
דגל פלסטין לחצי התורן
צילום: איי פי
מומלצים