שתף קטע נבחר

בוש: אקדיש את כהונתי לכינון מדינה פלסטינית

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אמר שבכוונתו להקדיש את כהונתו השנייה לכינון מדינה פלסטינית. הוא הבהיר: "לא יהיה שלום עד שתיכון חברה פלסטינית דמוקרטית, לכן צריך לסייע לדמוקרטיה הזו לצמוח". בוש ובלייר הבהירו שחשוב לקדם את תוכנית ההתנתקות, כחלק מתהליך שיוביל לכינון מדינה פלסטינית

"אקדיש את ארבע השנים הבאות להקמת מדינה פלסטינית" - כך הבהיר אמש (יום ו') נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר. השניים שיגרו מסר חד-משמעי: תמיכה בתוכנית ההתנתקות, שהיא חלק מתהליך שצריך להוביל למדינה פלסטינית.

 

בוש ובלייר נועדו בבית הלבן לפגישה ראשונה של נשיא ארה"ב עם ראש מדינה אחר מאז בחירתו לכהונה שנייה. בלייר נועד עם בוש לארוחת ערב בוושינגטון והשניים ניהלו שיחה מדינית מקיפה, בעיקר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

בוש נשאל על-ידי אחד הכתבים אם הוא מציב לעצמו יעד של הקמת מדינה פלסטינית בתום כהונתו השנייה. לאחר שהרהר במשך כמה שניות, כמי שנראה לא מוכן לכזו שאלה, השיב: "יש לנו סיכוי גדול לכונן מדינה פלסטינית. בכוונתי לנצל את ארבע השנים הקרובות כדי להשקיע את כובד משקלה של ארה"ב בהקמת מדינה שכזו". עם זאת הוא גם סייג את דבריו ואמר ש"אי אפשר לקבוע לוח זמנים מלאכותי להקמתה".

 

הנשיא בוש הבהיר: "לא יהיה שלום עד שתיכון חברה פלסטינית דמוקרטית, לכן צריך לסייע לדמוקרטיה הזו לצמוח. אני מאמין שאנשים רוצים לחיות במדינה חופשית, ועלינו לסייע להם".

 

לדבריו, "האחריות לשלום היא על הפלסטינים, עליהם לכונן דמוקרטיה ועל ישראל לעזור להם לעשות זאת. לא יהיה שלום אמיתי עד שתקום דמוקרטיה האמיתית בשטחי הרשות".

   

הוא הוסיף: "צריך לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני באופן שתוקם מדינה פלסטינית לצד ישראל. ברגע שייבחר נשיא פלסטיני חדש, המחוייב להצלחת הבחירות ולמלחמה בטרור ולרפורמות דמוקרטיות, נניע את העולם כדי לסייע לכלכלה הפלסטינית, להילחם בשחיתות ולבנות מוסדות דמוקרטיים.

 

"נפעל עם הישראלים ועם הפלסטינים להשלים את תוכנית ההתנתקות, שהיא שלב בדרך למימוש מפת הדרכים. אנחנו שואפים להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל וזה יושג רק דרך דמוקרטיה ודרך שלטון החוק".

 

בלייר: ההתנתקות - תוכנית חשובה

 

בוש החמיא לראש ממשלת בריטניה: "הנשיא בלייר הוא מנהיג מלא בחזון. הברית עם בריטניה מעולם לא היתה חזקה יותר. האומות שלנו חולקות את אחד ההישגים הגדולים של זמננו. נשיא אפגניסטן נבחר בבחירות חופשיות. באופן דומה אנחנו פועלים בעיראק. אנחנו מעבירים את האחריות לכוחות הביטחון של עיראק, ועושים את מה שצריך למען בחירות חופשיות בינואר. האלימות עלולה להסלים עד אז. דמוקרטיה בעיראק תהיה כישלון לטרוריסטים".

 

טוני בלייר אמר: "תוכנית ההתנתקות של שרון חשובה ואנחנו תומכים בה. על בסיס זה, יחד עם מפת הדרכים, צריך להגיע לפתרון של שתי מדינות. אפשר להגיע לזה. רק אם שתי המדינות שיחיו זו לצד זו יהיו דמוקרטיות, ניתן יהיה להבטיח שלום.

 

"יש שלוש סוגיות עיקריות. ארה"ב ובריטניה עמדו יחד מאז 11 בספטמבר כדי להילחם בטרור העולמי, וכדי להביס אותו. שנית - צריך להשלים את הנעשה בעיראק. למרות הטרור, נתגבר על הקשיים עם ממשלת עיראק ונבטיח שעיראק תוכל להיות מדינה דמוקרטית. הדבר השלישי - אנחנו נמצאים בתקופה קריטית שבה חייבים להגיע לשלום במזרח התיכון. אני מבקש לשלוח את תנחומיי לעם הפלסטיני. צריך להגיע לפתרון של שתי מדינות".

 

בלייר ביקש מבוש להגביר את המעורבות האמריקנית בתהליך. נשיא ארה"ב הבהיר השבוע שהוא מעוניין להיות מעורב יותר, אם הפלסטינים ישתפו פעולה בקידום הדמוקרטיה.

 

בוש שוקל לקבל את הצעתו של בלייר למנות שליח מיוחד למזרח התיכון, כפי שהיה בתקופת כהונתו של הנשיא קלינטון. ה"וושינגטון פוסט" דיווח שהנשיא בוש הבהיר שהוא פתוח לאפשרות של מינוי שליח מיוחד, אולם יעברו עוד כמה שבועות של מעקב אחר המתרחש ברשות הפלסטינית לפני שהממשל יחליט אם למנות שליח מיוחד ובאיזה דרג.

 

במסיבת העיתונאים לא התחייב בוש לשגר שליח מיוחד למזרח התיכון, או לקיים ועידת פסגה למזרח התיכון בלונדון כפי שבלייר מבקש. מסיבת העיתונאים עצמה היתה דלה במידע אמיתי על מה שמתרחש מאחורי הקלעים. ממשל בוש מעוניין לבחון בזהירות בשבועות הקרובים את המתרחש ברשות. בלייר לוחץ למעורבות פומבית וגלויה יותר באמצעות כינון ועידה בינלאומית.

 

בלייר הזכיר במסיבת העיתונאים את הצורך ב"כינון מדינה פלסטינית ברת קיימא", כלומר כזו שיהיה בה רצף טריטוריאלי שלא ייקטע על ידי התנחלויות. כדי לעשות זאת ישראל צריכה להקפיא את הפעילות בהתנחלויות, לשמור על קווי המתאר ולהסיר את המאחזים הבלתי חוקיים.

 

לפי כל הסימנים, זה בדיוק מה שבוש מתכוון לדרוש משרון: ליישם את ההסכם ביניהם מהפסגה בחודש אפריל, שבה שרון התחייב בפני בוש להוריד את המאחזים ולהקפיא את הפעילות בהתנחלויות.

  

שביעות רצון בלשכת שרון

 

בלשכת ראש הממשלה, אריאל שרון, הביעו שביעות רצון מדברי הנשיא בוש: "זו הוכחה נוספת לחוסנו של מכתב התחייבויות של בוש מה- 14 באפריל. הנשיא הדף כל ניסיון בריטי או אירופי לנסות ולעשות קיצורי דרך. ראש הממשלה בלייר ביקש לעשות קיצורי דרך, אבל בוש חזר על המחוייבויות שלו כלפינו. אנחנו מאוד מרוצים".

 

בהתייחסם להקמת המדינה הפלסטינית, אמרו בסביבתו של שרון:" גם ממשלת ישראל רוצה מדינה פלסטינית, והיא הסכימה להקמת מדינה כזו במסגרת מפת הדרכים".

 

ביום שני בערב תתקיים פגישה בדרג גבוה בין ישראל וארה"ב, לראשונה מאז הבחירות לנשיאות. שרי החוץ קולין פאוול וסילבן שלום יוועדו בוושינגטון. בפגישה זו יהיה לישראל אינטרס לתאם את לוחות הזמנים הרצויים לקיום הבחירות ברשות. ראש הממשלה שרון יעביר לממשל מסר לפיו הוא מבקש לא להפעיל על ישראל לחץ, העלול להפריע לשרון בקידום תוכנית ההתנתקות במערכת הפוליטית הישראלית.

 

ממשל בוש מעוניין לנצל את חלון ההזדמנות שנפתח עם מותו של ערפאת, אבל בשלב זה ארה"ב אינה מגיבה על מה שקורה בשטח, כדי לא לפגוע בסיכויים של אבו מאזן ואבו עלא להשתלט על הרשות הפלסטינית ולקבל לגיטימציה של עמם.  


פורסם לראשונה 12/11/2004 18:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש. "האחריות היא על הפלסטינים"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בלייר. "להגביר את המעורבות"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שביעות רצון בלשכת שרון
צילום: רויטרס
מומלצים