שתף קטע נבחר

בצלם: צה"ל הרס מאות בתי פלסטינים "סתם"

בארגון טוענים כי במהלך האינתיפאדה נהרסו בתיהם של מאות פלסטינים על ידי צה"ל מבלי שהיו קשורים למבצעי פיגועים, למרות שכך נטען רשמית. בסך הכל הרס צה"ל במהלך האינתיפאדה כ-4,100 בתי פלסטינים בשטחים. בצה"ל מגיבים: "הריסת בתי מחבלים הינה מסר למחבלים ושותפיהם לפעילות הטרור, כי למעשיהם יש מחיר"

כמה בתים נהרסו? ארגון זכויות האדם "בצלם" מפרסם היום (ב') דו"ח, הטוען כי מספר הבתים של תושבים פלסטינים שהואשמו בפיגועים שהרס צה"ל גבוה פי שניים מהמספרים שעליהם דיווח הצבא לתקשורת.

 

על פי הדו"ח, מתחילת האינתיפאדה הרס צה"ל כצעד של ענישה 628 בתים, בהם התגוררו 3983 בני אדם. מספר הפלסטינים שבשל מעשיהם נהרסו הבתים הוא 333. בממוצע איבדו את ביתם 12 פלסטינים חפים מפשע על כל אדם שהשתתף או נחשד בהשתתפות בפיגועים או בהתקפות על חיילי צה"ל.

 

כלומר, על פי הדו"ח, כמחצית מהבתים, 295 במספר, היו בתים שמעולם לא נטען שהתגוררו בהם מבצעי פיגועים. כתוצאה מכך איבדו את ביתם 1286 איש שאפילו על פי עמדתה של ישראל לא היו אמורים להיענש, טוענים ב"בצלם".

 

מנתוני "בצלם" עולה כי 66% מההריסות בוצעו בגין אנשים החשודים בביצוע פיגועים, ואילו 34% בגין אנשים החשודים במעורבות בפיגועים ברמות שונות. 40% מהמעשים בגינם בוצעה ההריסה הסתיימו ללא הרוג ישראלי. עוד נטען כי בניגוד לעבר, מאז חידוש המדיניות ב-2001, נמנע צה"ל בדרך-כלל מהוצאת צו הריסה. רק ב-17 מקרים (3%) הודיע צה"ל למשפחות על כוונתו להרוס את ביתן. רוב פעולות ההריסה מתבצעות בשעות הלילה, ולדיירים ניתנות כמה דקות בלבד כדי לפנות את רכושן מהבית.

 

בנוסף, הרסה ישראל מעל 3,400 בתי פלסטינים בשטחים במסגרת מה שישראל מכנה "פעולות חישוף", או בטענה שהבתים נבנו ללא רשיון.

 

בסך הכל הרסה ישראל במהלך האינתיפאדה כ-4,100 בתים. כתוצאה מכך נותרו יותר מ-28,000 פלסטינים ללא קורת גג.

 

"הריסת הבתים היא פשע מלחמה"

 

בארגון טוענים כי מדיניות הריסת הבתים לשם ענישה מהווה הפרה חמורה של כללי המשפט ההומניטרי הבינלאומי, והיא בחזקת פשע מלחמה. מאז תחילת

 האינתיפאדה מסרב בג"ץ, בהתפתלויות משפטיות, להפעיל ביקורת שיפוטית בנושא, ובכך משמש חותמת גומי למדיניותה הבלתי חוקית של ישראל.

 

עוד טוענים "בצלם" כי מדיניותה של ישראל מפירה גם את אחד מכללי הצדק הבסיסיים ביותר, והוא האיסור על הענשת אדם בשל מעשים שביצע אדם אחר, כלומר האיסור על ענישה קולקטיבית. "איסור זה הוא חמור במיוחד כאשר קורבנות הענישה הם ילדים", אומרים "בצלם" ומוסיפים: "אמנת ז'נווה הרביעית אוסרת ענישה קולקטיבית לחלוטין וללא יוצא מן הכלל".

 

לטענת "בצלם", אמצעי ההריסה הוא צעד מינהלי שננקט על סמך חשדות בלבד, תוך הפרת הזכות להליך משפטי הוגן, ומאז חידוש המדיניות ב-2001, מוסיפה ישראל חטא על פשע ושוללת גם את הזכות הבסיסית של קורבנות המדיניות להציג את טיעוניהם מול הרשויות לפני ביצוע ההריסה במסגרת זכות השימוע.

 

ארגון "בצלם" תובע מהממשלה להפסיק לחלוטין את מדיניות הריסת הבתים לשם הריסה ולשלם פיצויים לפלסטינים שביתם נהרס כתוצאה ממדיניות זו.

 

תגובת צה"ל: זה צעד יעיל והרתעתי

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לטענות בדו"ח: "גורמי צה"ל ערים היטב לתוצאותיה של פעולת ההריסה ומשום כך החלטה בדבר הריסת בית מחבל מתקבלת בכובד ראש ולאחר בדיקה משפטית. יתר על כן, לא אחת מובאים הדברים אף לבחינתו של בית המשפט העליון, ותעיד על כך פסיקת בג"ץ הענפה בנושא.

 

"צה"ל, בניגוד לנטען בדו"ח, אינו מבצע הריסת בית על-פי חשדות לביצוע פיגוע בלבד, אלא לאחר שהובהר מעל לכל ספק כי הבית המדובר שימש למגוריו של פעיל טרור בעקבות אישור גורמי מודיעין ומשפט המוסמכים לכך. יש מגבלות ומעט צעדים שאפשר לנקוט כנגד מחבלים מתאבדים. הריסת בתים היא אחד הצעדים שלהערכתנו הוא יעיל ומהווה גורם התרעה מפני הטרור.

 

הריסת בתי מחבלים הינה מסר למחבלים ושותפיהם לפעילות הטרור, כי למעשיהם יש מחיר אשר ישלם כל מי ששותף בפעילות חבלנית עוינת. במסגרת מלחמתו בטרור, צה"ל ימשיך וינקוט בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותו על-מנת לפגוע במחבלים, שולחיהם והגורמים המסייעים להם, וכן להרתיעם מלהשתתף בפעילות זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הריסת בתים בחאן יונס
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הריסת בתים בשכם
צילום: רויטרס
מומלצים