שתף קטע נבחר

ג'ובים בממשל בוש? שליש מהתורמים מונו

הנתונים הבאים מגיעים מאמריקה, מופת הדמוקרטיה המערבית: מבדיקת סוכנות איי.פי עולה כי שליש מ-2,000 מגייסי התרומות הבכירים של הנשיא בוש לקמפיין שנת 2000 מונו לתפקידי מפתח בממשל. שגרירים, חברי ועדות, קובעי מדיניות, יועצים וכן - אפילו שרי קבינט. רבים מהתפקידים הללו אויישו לאו דווקא בידי בעלי הכישורים הטובים ביותר, אלא בידי אלו שהצליחו לגייס עבור הנשיא הכי הרבה כסף. לקרוא ולא להאמין

מי אמר שג'ובים יש רק במרכז הליכוד? לא פחות משליש מ-2,000 מגייסי התרומות הבכירים של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מונו במהלך כהונתו הראשונה לתפקידי מפתח בממשל האמריקני. שלושה מהם אף התברגו למשרות של שרי קבינט.

 

וכך, בעוד בישראל הנחה היועץ המשפטי לממשלה את השרים שלא לקיים מגעים עם חברי מרכז בדיוק בשל חשש כזה, בארה"ב מתברר מבדיקה שערכה סוכנות איי.פי כי חלק מהתורמים מונו לשגרירים במדינות אירופה, קיבלו מושבים בוועדות שונות הקובעות מדיניות ואף זכו להטבות נוספות.

 

246 ממגייסי התרומות שהצליחו לגייס למעלה מ-100 אלף דולרים, זכו להטבות הבאות על חשבון משלם המסים האמריקני: שהות של לילה בבית הלבן ובקמפ דייויד, השתתפות בקוקטילים ומסיבות בבית הלבן עצמו ובחוותו של בוש בטקסס, סעודות עם מנהיגי עולם והצטרפות למסעות דילוגים של הנשיא מעבר לים, בין השאר, לאולימפיאדה באתונה.

 

אפילו שלושה שרים

 

מגייסי התרומות עצמם לא מתביישים להודות כי ההטבה האמיתית היא היכולת להתחכך עם הנשיא. "כולנו בפוליטיקה ושבענו קבלות פנים ומסיבות", אומר דייויד מיינר מצפון קרולינה שגייס עבור בוש יותר מ-100 אלף דולרים בשנת 2000.  "אבל לדעת שהנה המפקד הכללי, הנשיא, האיש החזק ביותר עלי אדמות, ואתה והוא יכולים לקרוא זה לזה בשם הפרטי - זה מאוד מיוחד".

 

ואלו הם הנתונים היבשים: לפחות 24 מ-2,000 מגייסי התרומות של קמפיין שנת 2000 או בני זוגם מונו לשגרירים, בעיקר באירופה. הווארד ליץ', שעסק בהשקעות הון בחקלאות בקליפורניה נשלח לפאריז. הלוביסט פיטר טרפלוק נשלח ללוקסמבורג.

 

לפחות 57 מהמגייסים או בני זוגם זכו למשרות בסוכנויות אמריקניות שונות. בין השאר מונו כמייעצים או כמקבלי החלטות בוועדות שונות - וועדת המודיעין המייעצת לנשיא, הוועדה המייעצת לענייני סחר ומו"מ, ועד המנהלים של הקרן הפנים-אמריקנית ועוד רבים אחרים.

 

הנתון הבא הוא אולי המדהים מכל: שלושה מתוך אותם 2,000 מגייסי תרומות בכירים היו לא אחרים מאשר מי שכיהנו מאוחר יותר במשרות שרים: השר לביטחון פנים, טום רידג'; שר המסחר, דון אוואנס; ושרת העבודה, איליין צ'או.

 

שמונה מגייסי תרומות נוספים מונו לתפקידים בכירים בממשל עצמו דוגמת האחראי על הכספים במחלקת המדינה והמנהל הביצועי של הבנק לפיתוח פנים-אמריקני.

 

לא חיפשו במלאי הכשרונות

 

דוברת בבית הלבן, ארין הילי, הסבירה כי הנשיא בוש מינה את התורמים כיוון שהאמין שכישוריהם מתאימים לתפקיד. "מטרתו העיקרית במינוי אדם היא מציאת מישהו שיוכל לבצע את העבודה כראוי, מישהו שיש לו את הכישורים הטובים ביותר לכך", הוסיפה.

 

הנתונים הללו חריגים בוושינגטון, למרות שמינויים של חלק ממגייסי התרומות לתפקידים בממשל היתה מקובלת בעבר. הנשיא לשעבר, ביל קלינטון, מינה בשנת כהונתו הראשונה חמישה ממגייסי התרומות שלו לשגרירים.

 

ב"מרכז לפוליטיקה אחראית" ששם לעצמו למטרה להשגיח על איכות השלטון, רואים זאת בחומרה. המנהל הביצועי של המרכז, לארי נובל, תקף: "העובדה שהדבר נעשה בעבר אינה הופכת אותו לראוי. ברור שהבית הלבן לא חיפש את בעלי התפקיד הראויים מתוך כל מלאי הכשרונות שיש שם בחוץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש. מינה ומינה ומינה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
קלינטון. מקובל גם בתקופתו?
צילום: איי פי
מומלצים