שתף קטע נבחר

שופט: חולה סופנית תקבע מתי תנותק מהמכשירים

בפעם הראשונה החליט שופט לאשר לחולה לבקש בעתיד לנתק אותה מהמכשירים בלי שתצטרך לפנות שוב לבית המשפט. המדינה התנגדה לבקשה העתידית, אבל השופט לינדנשטראוס קבע: "אין לנו צל של ספק כי המבקשת תזכה עתה לשקט נפשי, כך שאם תגמול בה ההחלטה הסופית להינתק - יימצא הסדר מעשי לכך"

נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט מיכה לינדנשטראוס, אישר היום (א') לרופאי בית החולים "בני ציון" בחיפה, לנתק מהמכשירים חולה סופנית. ייחודה של ההחלטה היא כי ניתנה למפרע, והחולה תוכל לבקש בעתיד לנתק אותה מהמכשירים בלי שתצטרך לפנות שוב לבית המשפט, אלא תזדקק רק לחוות דעת פסיכיאטרית הקובעת כי קיבלה את ההחלטה בדעה צלולה.

 

זהו המקרה הראשון בו מתקבלת החלטה כזו בהתייחס לבקשה עתידית של החולה. "אין לנו צל של ספק כי המבקשת... תזכה עתה לשקט נפשי עם קבלת בקשתה, כך שאם תגמול בה ההחלטה הסופית להינתק, יימצא הסדר מעשי לכך....", קבע השופט לינדנשטראוס.

 

הבקשה הוגשה בידי בני משפחתה של החולה, תושבת חיפה בת 54. האישה, חלתה לפני מספר שנים בניוון שרירים מסוג ALS, מחלה סופנית הפוגעת בתפקוד השרירים, כשבסופו של דבר מפסיקות הריאות לתפקד.

 

בהחלטתו תיאר הנשיא לינדנשטראוס כיצד הלך מצבה של האישה והידרדר. המחלה פגעה בארבעת גפיה, בשרירי הבליעה והדיבור. בחודש אוקטובר 2002 אושפזה האישה כשהיא סובלת מקשיי נשימה, ומאז היא מחוברת למכונות הנשמה והזנה. עם זאת האישה נמצאת בהכרה מלאה, ומתקשרת עם בני משפחתה והסובבים אותה באמצעות מצמוץ בעפעפיה. השופט ציין בהחלטה אף כי תחושת הכאב של האישה תקינה.

 

"היה לה קשה להיפרד, אבל היא סובלת"

 

עורך הדין שייצג את האישה, עו"ד אדם פיש מחיפה, אמר לאחר ההחלטה כי בני משפחתה של האישה – בעלה וילדיה - תומכים בבקשתה על אף הכאב הגדול הכרוך בכך.

 

בעלה של המבקשת הגיש תצהיר לבית המשפט ובו סיפר כי במהלך השנה האחרונה היא מביעה באופן עקבי את רצונה לסיים את חייה: "המבקשת מסבירה שהיה לה קשה להגיע להחלטה זו וקשה לה להיפרד מבני משפחתה, ממני ומהילדים, אולם במצבה הנוכחי היא 'ממש סובלת פיזית ונפשית'", כתב בתצהיר כשהוא מצטט את דבריה של האישה.

 

הבעל סיפר בתצהיר עוד, כי בשיחות עמו הביעה האישה קנאה בחולי סרטן, להם יש סיכוי להבריא או לפחות טיפולים בתקווה לריפוי.

 

לבקשה צורפה חוות דעת של נוירולוג שאישר כי מדובר במחלה סופנית, ללא כל טיפול קיים. "כרופא המטפל בחולים סופניים הוא מצטרף לבקשתה של המבקשת, כאשר, לדעתו, השימוש במכשיר ההנשמה מהווה הארכה מלאכותית של חייה, המלווה בסבל פיזי ונפשי ללא כל צל של תקווה לטיפול ושיפור המצב בעתיד", כתב השופט בהחלטה.

 

פסיכיאטר שצירף את תצהירו לבקשתה של האישה, קבע כי היא שפויה בדעתה. "המבקשת ביטאה רצון ברור ועצמאי לפנות לבית המשפט, על מנת לקבל אישור לניתוקה מהמכשירים שאליהם חוברה", קבע.

 

המדינה התנגדה

 

המדינה התנגדה לבקשה בעיקר בשל העובדה שמדובר בבקשה עתידית, ולא מניתוק מהמכשירים באופן מיידי. "המשיבים רואים חשיבות מרכזית לבירור שאלת רצונו של החולה סמוך לפני ביצוע המהלך המבוקש של הניתוק", כתב השופט. "חששם העיקרי של המשיבים הוא, כי אם תתקבל הבקשה, עלול להיעשות בה שימוש, גם אם בתום לב, בניגוד לרצונה של המבקשת".

 

בהחלטתו כתב הנשיא לינדנשטראוס כי הדיון במקרה נע על הציר שבין קדושת החיים כערך עליון לבין הערך של איכות החיים והזכות לסרב לקבלת טיפול רפואי. "אני ער לקושי שהתעורר בתיק לגבי העובדה, כי מתן הצו המבוקש עתה, נותן בידי המבקשת את האפשרות להיות במצב, בו היא תוכל להחליט, וזאת בעתיד, מהו המועד שבו ברצונה להינתק מן המכשירים מאריכי החיים ולסיים את חייה בכבוד הראוי.

 

"אני סבור, כי יש לבוא לקראת המבקשת ולקבל את עתירתה במלואה, כפוף לכך שלפני שפעולת ההתנתקות תבוצע, אם תבוצע, על המבקשת ו/או בני משפחתה לקבל חוות דעת פסיכיאטרית... שבה יצוין בחוות דעת בכתב, כי נחה דעתו של הרופא, שרצונה של החולה להינתק ממכשירי ההנשמה הוא רצונה החופשי, האמיתי, הסופי והמוחלט.

 

"אין לנו צל של ספק כי המבקשת, תזכה עתה לשקט נפשי עם קבלת בקשתה, כך שאם תגמול בה ההחלטה הסופית להינתק, יימצא הסדר מעשי לכך, כפי שצוין לעיל, וזאת מבלי שהמבקשת תצטרך לפנות פעם נוספת לדיון בבית המשפט".

 

לדברי השופט, "רצונה המובע של המבקשת, אשר אין מחלוקת לגביו, הוא לתת לה את הזכות שלא להאריך את חייה באופן מלאכותי, ולאפשר לה לקבוע את המועד, שבו היא תחליט על הינתקות מן המכשירים מאריכי החיים, ולסיים את חייה בכבוד".

 

ממשרד המשפטים נמסר כי בפרקליטות מחוז חיפה לומדים כעת את החלטת השופט ורק לאחר שיסיימו ללמוד את ההחלטה יוחלט אם לערער עליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
"ממש סובלת פיזית ונפשית"
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלעד גרשגורן
השופט לינדנשטראוס. "ניתן לחולה את הזכות לסיים את חייה בכבוד"
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים