שתף קטע נבחר

האו"ם גינה את "האנטישמיות והאיסלאמופוביה"

הישג לישראל וליהודים בעולם: לאחר מספר ניסיונות כושלים, האו"ם מגנה סוף סוף את גילויי האנטישמיות, לצד "האיסלאמופוביה והכריסטיאנופוביה". עד הרגע האחרון ניסו המדינות הערביות לשנות את נוסח ההחלטה, אולם בלחץ הנציגות האירופיות גם הן תמכו בה. ההחלטה עברה פה אחד בוועדה לזכויות האדם של העצרת, ובקרוב תוגש למליאה. במשרד החוץ מברכים ובאורח חריג, משבחים את אירופה

האו"ם קיבל אמש (יום ב') החלטה הכוללת "גינוי ודאגה" נוכח התפשטות האנטישמיות ברחבי העולם. את הצעת ההחלטה הגיש האיחוד האירופי. מדובר בהישג חשוב לישראל וליהודי העולם, לאחר שבמקרים קודמים גנזו באו"ם החלטות דומות בלחץ הגוש הערבי.

 

בשלב זה אושרה ההחלטה בוועדה לזכויות אדם של עצרת האו"ם, כאשר גם המדינות הערביות תמכו בה והיא זכתה לרוב של 177 נציגים - ללא מתנגדים. זאת למרות שהתיקונים שניסו מדינות הגוש הערבי להכניס לא התקבלו בשתי הצבעות קודמות. בקרוב תוגש ההחלטה למליאת העצרת, שם היא צפויה לעבור ברוב גדול.     

 

בהחלטה, הקוראת לכל המדינות החברות באו"ם "לקדם ולעודד שמירה על זכויות אדם, חופש דת, שפה ומין", נכלל סעיף בעל חשיבות מיוחדת מבחינתה של ישראל: "הוועדה רואה בדאגה ומגנה את התפשטות האלימות וחוסר הסובלנות בעולם ואת התפשטות האנטישמיות, האיסלאמופוביה והכריסטיאנופוביה".

 

לקראת ההצבעה ניסו המדינות המוסלמיות לבצע שינויים בהצעת ההחלטה. אולם נציגות אירופה, גרמניה והולנד, סרבו לשנות את הנוסח ולחצו על הערבים בנושא.

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, בירך את מדינות אירופה ש"סרבו להיכנע לסחטנות הערבית והאיסלאמית, שדרשה לדלל את הניסוח, ועמדו על הניסוח שהתקבל גם במחיר שבירת ההסכמה והליכה להצבעה".

 

"כל יהודי יראה באו"ם בית"

 

רוני לישנו-יער, מנהל אגף ארגונים בינלאומיים במשרד החוץ, אמר ל-ynet: "מדובר בהחלטה שנתית שמוביל האיחוד האירופי, שעוסקת בהיעדר סובלנות, ולראשונה השנה מתייחסת לתופעת האנטישמיות. זוהי תוצאה של מאמץ דיפלומטי גדול של המשרד ושל שר החוץ בשנה האחרונה. 

 

"ההחלטה נותנת כלי עבודה בידי גופי האו"ם למאבק באנטישמיות, ולמעשה זוהי התחלת ההיענות לקריאת מזכ"ל האו"ם להיאבק בה, ולתת לכל יהודי ויהודי אפשרות להרגיש שהאו"ם הוא גם הבית שלו. זהו צעד קטן אך חשוב. צריך לוודא שההחלטה אכן תתקבל בשבוע הבא במליאת עצרת האו"ם".

 

לישנו-יער ניסה להסביר את ההצלחה הפעם, לעומת המשבר הדיפלומטי הגדול שנוצר כאשר האירים ניסו להעביר החלטה דומה - וכשלו. "אז זה נפתר בכך שהאירופים עמדו על שלהם. אנחנו פעלנו מול בירות שהיו בהן בעיות, כולל בעולם השלישי, בקרב מדינות בלתי מזדהות. בסופו של דבר מדובר במאמץ אירופי ראוי להערכה, ומוכנות לעמוד מול התנגדות מדינות ערב והעולם המוסלמי".

 

בתוך כך, הוחלט באו"ם לקיים לראשונה תערוכה בנושא הקשור לאנטישמיות: 60 שנה לשחרור מחנה אושוויץ. התערוכה צפויה להתקיים בסוף ינואר הקרוב.

 

אתמול גם הושק רשמית מאגר שמות קורבנות השואה באתר האינטרנט של "יד ושם".

 

שרנסקי: למה נכנסה האיסלמופוביה?

 

השר נתן שרנסקי מתח היום ביקורת על ההחלטה באום בעניין האנטישמיות: "בשביל להביא את נושא השנאה החזקה בעולם לדיון באו"ם, מסתבר שחייבים להכניס דברים אחרים פנימה כמו גינוי "איסלמופוביה" ושנאת נוצרים. מדינות ערב שהתנגדו לזה בתוקף, והן היום מקור מרכזי לאנטישמיות, רוצו להראות שאין שום דבר יחודי באנטישמיות, ולכן התנגדו לאפשר על כך החלטה יחודית. בסופו של דבר, האו"ם עדיין לא מסוגל עדיין לקבל החלטה מיוחדת מפורשת נגד אנטישמיות, וממשיכים להתיחס לאנטישמיות רק כאל תופעת לוואי".


פורסם לראשונה 22/11/2004 20:26

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"כלי למאבק אמיתי בתופעה"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אירופה לא נכנעה לסחטנות. גילרמן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
"כל יהודי יראה באו"ם בית". אנאן
צילום: רויטרס
שרנסקי. למה איסלמופוביה?
צילום: זום 77
מומלצים