שתף קטע נבחר

הצעת החוק נגד דואר זבל - לקריאה טרומית בכנסת

ההצעה של ח"כ רומן ברונפמן תעלה להצבעה בשבוע הבא. ועדת האינטרנט וטכנולוגיית המידע המליצה לממשלה לא להתנגד להצעה

הצעת החוק הפרטית של חבר הכנסת רומן ברונפמן בנושא דואר זבל צפויה לעלות להצבעה בקריאה טרומית בכנסת בשבוע הבא. ועדת האינטרנט וטכנולוגיית המידע, שהתכנסה היום (ג') לישיבה בנושא, המליצה לממשלה לא להתנגד להצעה, ולהעבירה לוועדה להמשך חקיקה, אם תאושר בקריאה הטרומית, ביחד עם ההצעה הממשלתית המקבילה.

 

ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה למסור את עמדתה בנושא החוק של ח"כ ברונפמן תוך מספר ימים. ההצעה של ח"כ ברונפמן היא תיקון לחוק הגנת הפרטיות, ולפיו, משרד המשפטים ינהל מאגר מידע "למניעת פניות בלתי מוזמנות".

 

"פניה בלתי מוזמנת" מוגדרת בהצעה כ"העברת מידע בתקשורת כלשהי...בפקס, בטלפון, בתקשורת אינטראקטיבית או בדואר אלקטרוני", עם החריגים הבאים: הנמען ביקש את המידע בית העסק או זכאי לקבלו מכוח חוק או חוזה, או הפנייה אינה פרסומת שמטרתה מסירת מוצר או שירות. מפרסם שישלח פנייה בלתי מוזמנת לאזרח ששמו מופיע בפנקס, יהיה חייב לפצות את הנפגע ב-1,290 שקל (עשירית מהסכום הקבוע בחוק העונשין), עבור כל הודעה שנשלחה.

 

על פי ההצעה של משרד התקשורת, חוק התקשורת, האוסר כיום על משלוח הודעות מסחריות בפקס, יורחב, ויכלול איסור גם על משלוח דואר אלקטרוני, הודעות SMS והודעות טלפוניות מוקלטות באמצעות מערכת חיוג אוטומטית. עם זאת, משווקים יהיו רשאים, על פי ההצעה החדשה, לפנות באופן חד פעמי לנמענים ולשאול לרשותם לקבל הודעות נוספות. אם המשתמש אינו נותן את רשותו למשלוח ההודעה, ייאסר על המשווק להמשיך לעניין אותו בהצעות.

 

שתי הצעות בעייתיות

 

ראוי לציין, כי שתי הצעות החוק אינן חפות מבעיות וכשלים. הצעת החוק של ח"כ ברונפמן כוללנית והצהרתית ואינה מפרטת כיצד יוקם ויתוחזק מאגר "אל תזבל אותי", איך לענות לבקשות של משתמשים רשומים כן לקבל פניות שיווקיות בנושאים מסוימים בלבד, איך למנוע מזבלנים להשתמש במאגר כדי לוודא כי כתובות דוא"ל מסוימות פעילות ולהמשיך "להפציץ" אותן באמצעות שרתים זרים. מפרסמים יוכלו לנצל את ההיתר לשלוח הודעות שאינן פרסומות להטריד את הגולשים באמצעות פרסום סמוי וההתייחסות הספציפית לטכנולוגיות מסוימות לא תמנע ממשווקים לפנות לגולשים באמצעות מסרים מידיים (spim), טלוויזיה אינטראקטיבית ואמצעים נוספים.

 

שתי הצעות החוק אינן אוסרות על זיוף כתובת השולח או על הטעיה בשורת הנושא של ההודעה, בניגוד לחוקים נגד דואר זבל שנחקקו במערב. גם אם הפגמים יתוקנו, חוק מקומי לא צפוי לצמצם את בעיית הספאם במידה ניכרת ללא טכנולוגיות עזר ואמנות בינלאומיות.

 

"דרושה התייחסות רצינית"

 

"הנושא דורש התייחסות רצינית ולא חפוזה. יש לאזן בין הרצון של המחוקק לעשות רגולציה של האינטרנט לבין האינטרס של התפתחות טבעית של המדיום החשוב הזה", אמר ח"כ מיכאל איתן, יו"ר ועדת האינטרנט, "יש להמשיך ולבחון את שתי הגישות הנפוצות, זו של opt-out (המאפשרת לשלוח דוא"ז אלא אם יש סירוב של הנמען ג.מ.), הנהוגה בארה"ב, לבין זו גישת ה-opt-in (המאפשרת משלוח של דוא"ז רק לאחר התקבל הרשאה מפורשת ג.מ.)", הנהוגה באיחוד האירופי. ההצעה של משרד התקשורת מיישרת קו עם המדיניות האמריקנית בעוד ההצעה של ח"כ ברונפמן נוקטת, לכאורה, בגישה האירופית.

 

"הגיע הזמן שהמחוקק יאמר את דברו בסוגיה תוך איזון בין חופש העיסוק לבין עקרון צנעת הפרט", אמר ח"כ רומן ברונפמן, שיזם את הדיון, "הצעת החוק שלי, שהוכנה בשיתוף המועצה לצרכנות, צפויה לעלות לקריאה טרומית בכנסת ביום רביעי הבא, ואני תקווה כי הממשלה תקבל את המלצת הוועדה ותתמוך בהצעה."

 

ברונפמן הוסיף כי על פי סקר שערך בין חברי הכנסת, יש נכונות רבה של חברי הבית לתמוך בעקרון העומד בבסיס הצעת החוק שלו, כלומר, הטלת קנס כספי על מפרסם ששולח דוא"ז לאזרח שנרשם במרשם "אל תזבלו אותי" של משרד המשפטים.

 

עו"ד שי-לי שפיגלמן, מנהלת קשרי קהילה במיקרוסופט ישראל ומזכירת פורום ספקיות האינטרנט, ציינה כי "קיים קושי בהגדרת התופעה של דואר זבל, כאשר פתרונות יעילים יהפכו את המשלוח לפחות משתלם לזבלנים. היא המליצה על גישה המשלבת טכנולוגיה, מודעות, חינוך ומדיניות ואכיפה.

 

עו"ד דינה עברי-עומר, שייצגה בדיון את משרד התקשורת, אמרה כי ההצעה הממשלתית משרד התקשורת עתיד להביא את ההצעה לוועדת השרים לענייני חקיקה בעוד מספר שבועות.

 

עו"ד דן אור-חוף ממשרד רביה ושות' לא התנגד להצעה של ח"כ ברונפמן, ואמר כי "הבעיות שעלו מהשיטה האמריקנית לא צפויות להיות רלוונטיות לשוק הישראלי ויש בגישה זו כדי להשפיע השפעה חיובית על התופעה ועל המאבק בספאם ישראלי". זאת, מאחר והשוק הישראלי הקטן בגודלו יאפשר לפקח על הזבלנים הישראלים ולא יאפשר להם לזבל כאוות נפשם, לדעתו.

 

ניר גרינברג, מנכ"ל האיגוד הישראלי החדש למאבק בדואר זבל, ציין כי מאות גולשים נרשמו למאגר "אל תזבל אותי" שיזם הארגון. "ביכולתנו לספק מענה חלקי לבעיית הספאם", אמר, "יחד עם חקיקה הולמת נוכל למזער את התופעה. כאשר ייכנסו לתוקף אמנות בינלאומיות נוכל להאבק בתופעת הספאם העולמית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
בשבוע הבא בכנסת
צילום: פי סי מגזין
מומלצים