שתף קטע נבחר

גזי קפלן: "הצמיחה במשק דועכת מאז ששת-הימים"

יו"ר היוצא של איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים: "המיתון נגמר בעיקר בכותרות העיתונים. יש אינדיקטורים חיוביים למצב המשק, אבל הם לא מהווים בסיס איתן להצהרות על כך שיצאנו מהמיתון". לגבי קמפיין ההסתדרות לשכר מינימום אומר קפלן: "רוצה עמיר פרץ להעלות את שכר המינימום? אנחנו לא נתנגד; זו תהיה בעייה של הממשלה ושל המפוטרים"

"שיעורי הצמיחה הנמוכים של המשק הישראלי הם בעיה קבועה וארוכת טווח, שהחלה כבר מאז מלחמת ששת-הימים". כך אמר היום סמנכ"ל אסם, גזי קפלן, המשמש כיו"ר היוצא של איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, בנאום פרידה שנשא עם סיום תפקידו.

 

"אני לא רוצה ליפול על התבטאות פוליטית, אבל שיעורי הצמיחה בתקופה שלפני מלחמת ששת הימים היו גבוהים יותר מאשר בעולם המערבי, ואילו כשבודקים את הנתונים לעומק, רואים שלהוציא שנים מעטות אנחנו נמצאים מאז המלחמה ההיא בשיעורי צמיחה נמוכים מאלה שבמערב. המיתון נגמר בעיקר בכותרות העיתונים. יש אינדיקטורים חיוביים למצב המשק, אבל הם לא מהווים בסיס איתן להצהרות על כך שיצאנו מהמיתון, שאנחנו יוצאים לצמיחה, שאנחנו גדולים וחזקים, שאנחנו ואנחנו ואנחנו", אמר קפלן.

 

בעיית שכר המינימום היא של הממשלה

 

בהתייחסו לקמפיין ההסתדרות בעניין העלאת שכר המינימום אמר קפלן: "לנו אין בעיה אם יעלה שכר המינימום. תעשיית המזון היא תעשייה חזקה, השכר הממוצע בתעשיית המזון הוא מעל הממוצע בתעשייה ובמשק כולו, ורק מעטים מהמועסקים בה מקבלים שכר מינימום. בעיית שכר המינימום היא של הממשלה, של העובדים שיפוטרו, ושל התעסוקה במשק, ואני כל הזמן אומר: 'רוצה עמיר פרץ להעלות את שכר המינימום? אנחנו לא נתנגד'. אנחנו לא צריכים לעשות את מלאכתם של מגזרים אחרים שייצאו נפסדים מהעלאת שכר המינימום, בעיקר במגזר הציבורי. לנו לא צריכה להיות בעיה עם זה".

 

בנוגע למאבק בין משרדי האוצר והתמ"ת על היוזמה להעביר את מפעל קוקה קולה מבני ברק לאשקלון בסיוע ממשלתי, ועל תקציבי הסיוע להשקעות בכלל, אמר קפלן: "הניסיון שלא לאפשר לממשלה לסייע לתעשיית המזון להעביר מפעלים לפריפריה פוגע לא בנו אלא בפריפריה. אנחנו לא צריכים את העברת המפעלים בשבילנו. אנחנו חזקים גם כך. הבעיה היא הפריפריה עצמה והאבטלה. הממשלה צריכה להגדיל את תקציב ההשקעות בפריפריה, בוודאי שלא לקצץ בהם. הפריפריה צריכה מפעלים שמספקים תעסוקה יציבה ולא שולחנות עם מחשבים שאפשר לשים היום ולהעביר מחר. אני לא מאמין בכל הדיבורים על העתקת ההייטק לפריפריה, ושמשם כביכול תבוא התעסוקה".

 

עוד התייחס קפלן לדרישתו להקים רשות לפיקוח על מזון, כמו ה-FDA בארה"ב. "לפני שש שנים קראנו לממשלה להקים רשת לפיקוח ולשיווק מזון כמו בעולם המערבי. לצערי, ידעתי שזה לא יצליח. לא ניבאתי בחלומותי הגרועים ביותר משבר כמו רמדיה, שהיה יכול לקרות לכל אחד ואחד מאתנו. אני לא אומר שאם הייתה רשות לפיקוח, משבר רמדיה היה נמנע בהכרח, אבל ממשלת ישראל גילתה ומגלה חוסר אחריות מזעזע כשגם אחרי אסון כזה היא עדיין לא הקימה את הגוף שהיא צריכה להקים".

 

בהתייחסו למסמך שהממונה על ההגבלים העסקיים עומד לפרסם בקרוב בנוגע ליחסי ספקים ורשתות, אמר קפלן: "הממונה בא והטיח אשמה בתעשייה שלמה על לא עוול בכפה. אנחנו הצענו מזמן את רוב המלצות הממונה, אבל לא ניתן לפגוע בתחרות שלנו עם רשתות השיווק ובאפקטיביות של שרשרת האספקה שלנו לרשתות. חלק מהצעות הממונה עשויות לגרור אותנו למצבים שמזכירים עולם שלישי". עוד אמר קפלן: "אני מעריך שרשתות השיווק המערביות יחדרו בשנים הקרובות לשוק הישראלי. עיתוי החדירה שלהם תלוי מאוד במצב הגיאופוליטי".

 

מנכ"ל אסם: "הפתרון לבעיית הנמלים: צירוף מפלגת העבודה"

 

מנכ"ל אסם, דן פרופר, שנכח גם הוא באירוע, העיר גם הוא הערה פוליטית. בדיון שנסוב סביב הרפורמה ברשות הנמלים אמר פרופר: "לבעיה בנמלים יש פתרון פשוט: צרפו את מפלגת העבודה לממשלה ולא תהיינה לכם שביתות בנמלים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיון פרג'
קפלן: בעיית הצמיחה - קבועה וארוכת זמן
צילום: סיון פרג'
מומלצים