שתף קטע נבחר

מחאה: למה מפלים הומואים בתרומת דם?

סטודנטים למשפטים באוניברסיטת תל-אביב מוחים על מדיניות בנק הדם, לפיה מנה של מי שסימן כי קיים יחסי מין עם גבר מאז שנת 1977 תופנה למחקר, ולא לעירוי. בנק הדם בתגובה: "מדובר במעשה אחראי המקובל בעולם כולו"

המאבק על הדם: מועצת הסטודנטים של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב תערוך מחר (יום ד') מפגן מחאה והסברה נגד מה שהיא מכנה "אפליית והשפלת הומוסקסואלים במהלך תרומות דם". זאת בשעה בה ניידת מד"א תגיע להתרים דם בפקולטה.


הסטודנטים מוחים על מדיניות בנק הדם לפיה מנות של גברים שקיימו יחסי מין הומוסקסואלים משנת 1977 ואילך, וציינו זאת בטופס ההתרמה, אינן נשלחות לתרומה. בפליירים שהפיצו הסטודנטים בשבוע האחרון תחת הסיסמא "לא בוכים על דם שנשפך", הם קוראים לחבריהם למחוק בעט את המשפט בשאלון בנק הדם המתייחס למצבים בהם אין להשתמש במנת דם המנוסח כ"קיום יחסי מין עם גברים מאז 1977".


הסטודנטים דורשים ניסוח שיוויוני של שאלון התרומה, וקוראים לחבריהם לכתוב על הטפסים נוסח שיוויוני יותר, כגון "האם קימת יחסי מין לא מוגנים בחצי השנה האחרונה".


זוהי הפעם הראשונה בה גוף אקדמי שאיננו מזוהה עם ארגוני ההומואים והלסביות מתגייס לטובת המאבק על תרומות הדם, אותו מנהלת הקהילה הגאה מזה זמן מה.


המשפט השנוי במחלוקת, עליו מוחים הסטודנטים, הוא פרי מאבקם של ארגונים שונים דוגמת קבוצת הנוער "הצבעים שלנו" של תנועת "יחד" ואגודת ההומואים, הלסביות, הביסקסואלים והטסרנקסואלים בישראל. בעבר נכתב בטפסים "האם קיימת יחסי מין הומוסקסואלים". בעקבות מחאת הארגונים השונים שונה המשפט לניסוחו הנוכחי, אך גם ניסוח זה אינו מקובל על הארגונים השונים.


"אנחנו תורמים דם, אך מוחים נגד אפליית ההומוסקסואלים", אמר עדן דרוקמן, סטודנט למשפטים ויו"ר ועדה אקדמית באגודת הסטודנטים. "בהתחלה גם אני לא ראיתי מה פסול בסעיף הזה, אולם ככל שחקרתי יותר לעומק התברר לי כי למעשה אין מאחוריו שום צידוק בריאותי. אפשר בהחלט לשאול שאלות מידתיות אחרות שהן פחות פוגעניות. הרי לא נטייה מינית היא גורם פוסל אלא הסיכון שאדם מהווה. כל אדם, משני המינים, שלא קיים יחסי מין בטוחים הוא בגדר סיכון ולא רק הומוסקסואלים".


דרוקמן הסביר כי מדיניות בנק הדם בנושא אינה רק מפלה, אלא גם מסוכנת לבריאות הציבור. לטענת ד"ר אייל גרוס, מרצה בפקולטה למשפטים ויועץ משפטי של אגודת ההומואים והלסביות, "בחור סטרייט שקיים יחסי מין עם בחורות רבות ולא היה מוגן, לאחרונה או לא לאחרונה, עלול להיות חשוף לנגיפי HIV. לעומת זאת, בחור גיי שקיים רק יחסים מוגנים, או מקיים יחסים מונוגמים ארוכי טווח עם בן זוג שלפניהם או במהלכם נבדק והוא אינו נשא, קטן מאוד הסיכוי שיהיה חשוף לנגיף".


עוד טען ד"ר גרוס, תומך נלהב במאבק נגד בנק הדם, כי "השאלה היחידה הרלבנטית בהקשר זה צריכה להיות האם קיימת יחסים לא מוגנים בכלל ובפרט לאחרונה, או שמא קיימת יחסים ומאז לא נבדקת. השאלה הנוכחית 'מרשיעה' הומואים ו'מזכה' סטרייטים. המשמעות פה לא רק עקרונית אלא גם בריאותית, מכיוון שסטרייטים שקיימו יחסים לא מוגנים בעבר עשויים לתרום מנות לעירוי, בעוד שהומואים שמקיימים רק יחסים מוגנים לא תורמים". 


יפתח עצמון, יו"ר אגודת הסטודנטים, אמר כי "בהמשך לתמצית החלטה שעברה במועצת אגודת הסטודנטים העוסקת בבנק הדם, האגודה תמשיך לסייע במאבק של כל סטודנט למחות על מדיניות גזענית ושנויה במחלוקת".


"נוסח לא רלוונטי"


מועצת הסטודנטים פנתה בשבוע האחרון לבנק הדם וציינה בפניו את דרישתה לשינוי הנוסח. בתגובה נמסר להם כי התרומות בהן שונה הנוסח באופן ידני לא יתקבלו לעירוי. לטענת הבנק, במנות אלה יעשה שימוש לצורכי מחקר רפואי בלבד.


על פי נתוני משרד הבריאות המעודכנים לחודש יוני 2004, מאז 1980 נתגלו בישראל 4,141 מקרים חדשים של נשאי HIV וחולי איידס. עם זאת, לאחר מקרי פטירה ועזיבת הארץ, רשומים במאגר הנתונים 3,195 אנשים החיים עם HIV/ איידס. ההערכה היא שישנם כ-1,100 אנשים נוספים החיים עם הנגיף, אך אינם מודעים לכך.


בין השנים 1991 עד 2000 נרשמו פי ארבעה מקרים חדשים לעומת עשור לפני כן. כמו כן, מספרם של הנדבקים במגע הטרוסקסואלי עלה. בין השנים 1980 עד 2004 מופיעים 231 חולי איידס שקיימו יחסי מין עם גברים. זאת מתוך סך כל החולים בישראל, שמספרם עומד על 948. בקטגוריית נשאי האיידס (הכוללת את מספר החולים) בין שנים אלה רשומים 417 גברים שקיימו יחסי מין עם גברים מתוך 3,195 בסך הכל. 


לטענת דרוקמן, הנתונים האלה אינם רלוונטים. "גם אם נניח שאחוז ההומואים הנשאים יותר גבוה מאחוז ההטרוסקסואלים, הסיכון הוא לא בהיותך הומו אלה בקיום יחסים לא מוגנים", הסביר. "לאחר בירור בנושא מול בנק הדם, הובהר לנו כי הצידוקים שהובאו בפנינו היו סטטיסטיים בעיקרם, קרי, מתוקף היותה של האוכלוסייה ההומוסקסואלית 'אוכלוסיית סיכון'. הסעיף הנדון הינו בבחינת הדרת אוכלוסייה שלמה ממעגל התורמים, ולכן פוגעני ומקדם דעות קדומות הנוגעות לאוכלוסיית ההומוסקסואלים". 


לטענת הסטודנטים, אחת מהסיבות לאי שינוי הקריטריון נובעת מעלות כספית גבוהה של בדיקת מנות הדם בהיעדר הסינון הנוכחי. גם לכך יש למוחים תשובה. לטענתם, "יש להדגיש שכל נושא העלויות של הבדיקות אינו רלוונטי. כל מנת דם נבדקת לפני שהיא נתרמת - אך רוב מנות הדם נשמרות בבנק הדם למקרה חירום ולרוב הן משומדות מאחר ופג תוקפן והן כלל אינן נבדקות".


בנק הדם: "מדובר במעשה אחראי המקובל בעולם כולו"


מנהלת בנק הדם, פרופ' אייל שנער, שלחה לסטודנטים תגובה רשמית בה טענה כי "אין שום דרישה מהתורם לציין בשאלון אם הוא מקיים יחסי מין עם גבר אחר. הדבר היחידי שהתורמים מתבקשים לציין, במקום המתאים לכך בשאלון, הוא שהם מבקשים שלא ייעשה שימוש בדם שתרמו לעירוי אם חל עליהם אחד מהמצבים המהווים סיכון גבוה למקבל הדם". 


לטענתה, "מדובר במעשה אחראי ובוגר מצד תורמי הדם – המקובל בעולם כולו". שנער הדגישה כי אי שימוש במנות דם לאחר שאדם הצהיר כי קיים יחסי מין עם גברים היא פעולה חוקית, התואמת את נהלי משרד הבריאות.


"הניסוח הקיים בשאלון הוא פרי שיחות והסכמות עם נציגי הקהילה ההומו-לסבית והוועד למלחמה באיידס, ובאישור משרד הבריאות, הסבירה. "לצערנו, שכיחות האידס שוב חזרה להיות גבוהה באופן משמעותי בין גברים הומוסקסואלים צעירים, ומסיבה זאת הוחלט שלא לשנות בשלב זה את הנוהל הקיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
"לא בוכים על דם שנשפך" (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מרשיעים הומואים. גרוס
4,141 נשאים חדשים מאז 1980
מומלצים