שתף קטע נבחר

רבנים נגד "הטומאה הסלולרית"

בכינוס דרמטי שנערך בירושלים במוצ"ש אסרו הרבנים על תלמידי הישיבות להשתמש בפלאפונים. האיומים: תלמיד שייתפס עם מכשיר יעוף מהישיבה ולא יזכה להמלצות לשידוך. אך האיסור שפירסמו בעבר על גלישה באינטרנט, למשל, לא עורר רושם מיוחד

ג', תלמיד ישיבה מירושלים, מביט בשני מכשירי הפלאפון שלו בעצב. הוא מחזיק באוסף מרשים של טלפונים ובכל פעם שמכשיר חדש מופיע, הוא נזעק אל החנויות בירושלים כדי להתעדכן. יש לו מספר של אורנג' ומספר של פלאפון ולפעמים הוא לוקח גם את המכשיר של אביו, ליתר ביטחון.

 

בקרוב, אם ירצה להמשיך ללמוד בישיבה, יצטרך להחביא את הפלאפונים עמוק מתחת למזרן. רק יומיים חלפו מאז הכנס שבו הכריזו הרבנים ש"בן ישיבה המחזיק במכשיר סלולרי אין מקומו בישיבה" וכבר ראשי הישיבות ומשגיחי המוסר בולשים אחרי תלמידים שהפרו את האיסור, למען יראו וייראו.

 

"תשמע, זה באמת משפיע", אומר ג', "אחרי כנס כזה אתה מבין איזה נזק וסכנות יש בזה".

 

תוותר על המכשיר שלך?

 

"אני אישית לא. אבל חברים שלי שיש להם פלאפון עם אינטרנט כן יזרקו. למזלי אין לי אינטרנט וכל הדברים האלה. אני חייב פלאפון בשביל לדבר".

 

מצוקתו של ג' מאפיינת תלמידי ישיבה רבים. אין כמעט בחור שלא מחזיק במכשיר או שניים, והמהדרין מחזיקים אפילו בשלושה. בחורי הישיבות מתבדחים תמיד על כך ש"אצלנו בישיבה יש משבש קרינה בשירותים. עכשיו, עם האיסור, לפחות התור לשירותים יתקצר".

 

בתחילה, יצאו הרבנים בקול רפה נגד התופעה, אבל כמו האינטרנט והמחשבים, גם הסלולריים חדרו פנימה למורת רוחם.

 

"התהפכו מקודש לחול"

 

התפנית החלה בחצי השנה האחרונה. עולם שירותי התוכן במכשירים, שהלך והתפתח, הדליק אצל הרבנים נורה אדומה. מחנכים יכלו לספר על תלמידים שהחלו להתפקר בשל השימוש בסלולריים. אם היו אלה שיחות אירוטיות, הודעות SMS לבחורות, והגרוע מכל - גלישה באינטרנט.

 

"הבעיה הכי קשה היא אצל תלמידי ישיבות", מסביר איש תקשורת חרדי. "בנות נמצאות כל היום בסמינרים וחוזרות הביתה אחר הצהריים. לבנים שנמצאים כל היום בישיבות וחוזרים פעם בשבועיים, יש הרבה יותר מכשירים. חוץ מזה, האווירה בסמינרים הרבה יותר סגורה ורצינית מאשר בישיבות, שם המסגרת פתוחה יותר, ויש יותר דגש על לימוד עצמי".

 

אילו בעיות גרמו הטלפונים הסלולריים?

 

"יש סיפור על בחור נשוי ששלח SMS לאישתו, אבל זה הגיע בטעות למספר אחר, שהיה מספר של אישה. הם התיידדו והבחור עזב את אשתו. תראה, פעם כששיעמם לבחורים בלילה הם סתם דיברו עם חברים, או תפסו ספר. היום יש לו את המכשיר הקטן מתחת לשמיכה, ואתה לא יודע לאן זה מגיע".

 

"המפגע" הרוחני ממנו חוששים הרבנים במיוחד, הוא הקלות שבה ניתן להתחיל עם בחורות. "פעם, לפני 10 שנים, להתחיל עם בחורה זה היה סיפור מההפטרה. היית צריך להסתכל עליה בזווית מסוימת, והיא הסתכלה עליך, ועד שקבעו מקום להיפגש...סיפור שלם ובלאגן", נזכר י', איש ציבור במגזר החרדי. "היום אתה שולח SMS לבחורות ומתיידד איתן. פעם היית צריך להיות אינטליגנטי ומתוחכם עם בחורות. היום כל אחד יכול".

 

יוחאי חקק, שעושה בימים אלו דוקטורט על הגבר החרדי באוניברסיטה העברית וחוקר במכון פלורסהיימר, סבור שיש בפופולריות של הטלפון הסלולרי התרסה מול הממסד הרבני.

 

"אני חושב שאם מדברים על חברה סגורה, חברה שמונעת את המפגש עם החוץ, העיסוק במכשיר הוא סוג של הפגנת חופש, ביטוי חוצפני של נעורים. זה סוג של 'אני מחובר לחדשות, אני מחובר לעולם הגדול'. אני חושב שזה ביטוי של צורך שקיים אצל בני נוער להתריס נגד הרשויות. כל עולם הישיבות הוא טוטאלי. במקום להסתובב ברחוב עם חברים, הם הולכים מהחדר לשיעור וחוזר חלילה. הסלולרי הוא בדיוק המכשיר הקטן שמחבר אותך לעולם שבחוץ".

 

השמועות על הפריצות שבמכשירים הגיעו ביום ראשון שעבר לאוזני "הגדוילים", בכירי הרבנים במגזר החרדי. בפגישה עם הרב אהרון לייב שטיינמן, הסמכות העליונה ברחוב החרדי בענייני חינוך, סיפרו ראשי ישיבות לרב על המצב הקשה. זה החליט לכנס במוצאי שבת האחרון את כל ראשי הרבנים לכינוס חירום, שבו ישמיעו קול צעקה נגד המכשירים.

 

אין מדובר בדבר של מה בכך. כינוס רב רושם כזה מתרחש רק לעיתים נדירות. משמעותו היא "הכרזת מלחמה" על הסלולריים. אם עד עתה המכשירים היו בגדר "מכשול", הם עברו לסטטוס של איסור מוחלט, בדומה לאיסור על טלוויזיה.

 

בזה אחר זה נכנסו מכוניות הפאר עם הווילונות השחורים לחניון ליד אולמי חפצדי בירושלים, כדי להשמיע קול נגד התופעה. הציניקנים שבחוץ התבדחו ש"הכנס משודר בווידיאו צ'ט סלולרי לכל תלמיד ישיבה" אבל בפנים האווירה היתה רצינית וקשה.

 

"הפלאפון הוא מעשה שטן", זעק הרב החסידי שמואל הלוי ואזנר, "ללמוד תורה זה אלוקים חיים, לגדל דורות לתורה, להעמיד לגיון של מלך מלכי המלכים, ומי שלוחם נגד זה הוא הפלאפון". הרב מיכל יהודה לפקוביץ' אמר ש"איזה מקום קדוש יכול להיות שנמצאים כאלו בחורים, מה יכול לצאת מאלו? ממש בתים שהתהפכו מקודש לחול, בתים שלא ייצא מהם שום דבר בדורות הבאים. צריכים לדבר אל הבחורים, רחמו על עצמכם! תבינו עד כמה זה מחריב אותכם, אותו כלי משחית!".

 

בהמשך דבריו אף קרא הרב לפקוביץ' לשבור את המכשירים: "איזה תשובה מועילה להם? שישברו את כלי המשחית ולקבל על עצמם שבשביל להצליח בתורה לא יחזיקו אף פעם בטלפון הסלולרי. צריך שיידעו ראשי הישיבות, שאם ישאלו עליהם בשידוכים, דברים לא טובים ישמיעו עליהם".

 

"להישמר מהתרבות הנוכרית"

 

הכנס החריג עורר הדים ברחוב החרדי. העיתונים "יתד נאמן" ו"המודיע" ציטטו בפירוט את דברי הנואמים. אתמול דווח ב"יתד נאמן" על "הדים נרחבים לכינוס מרנן ורבנן גדולי ישראל" ו"כינוס ראשי הישיבות הותיר רושם עז על המשתתפים. עולם התורה כולו מתלכד לאור קריאתם של מרנן ורבנן". כעת מחכים בציבור החרדי לראות האם האיסור יתפוס בצורה טוטאלית.

 

בעבר, כאשר הרב מנחם שך ז"ל אסר על תלמידי הישיבות ללמוד נהיגה, האיסור נאכף בקפדנות. אבל בשנים האחרונות יצאו מבית מדרשם של הרבנים הגדולים כמה איסורים, כמו האיסור על האינטרנט, שלא "תפסו" בציבור. לאחר כינוס שכזה, יוקרתם האישית של הרבנים, והעוצמה של "דעת תורה" עומדים על הפרק.

 

"בגדול קל מאוד לאכוף את העניין הזה בישיבות. הדבר צריך להיות יחד עם חינוך נכון, למה לא להשתמש בטלפון הסלולרי, ברגע שראש הישיבה רציני", אומר איש תקשורת חרדי, "כאשר יש החלטה שבחור עם פלאפון עף מהישיבה - זה סוף הסיפור. אין מאה אחוז שהאיסור יתפוס לגמרי. תמיד יש שוליים".

 

גם ח"כ ישראל אייכלר, המשתייך לחסידות בעלז, שם לפי הוראת הרב מזה שנים אין סלולריים בישיבות, סבור שהאיסור ייאכף בקפדנות. "סוד ההצלחה של הקיום היהודי הוא בהתנזרות ובהתרחקות מתרבות האומות שסביבנו", הוא מסביר. "המכשירים החדשים אין להם את ההגנה מפני השפעות התרבות הנוכרית. ולכן צריך למצוא מכשירים אחרים. צריך למצוא פתרונות. בחור ישיבה אין לו שום צורך בפלאפון. הפתרונות המעשיים הם אצל מנהלי ישיבות. המסר שצריך להישמר מהתרבות הנוכרית שמסביבנו. אם לא נצליח בזה, אז תהיה התבוללות תרבותית".

 

לעומתם, החוקר חקק סבור שהעניין לא יהיה פשוט. "הטכנולוגיה מייצרת איומים חדשים שקשה לחסום אותם. החברה החרדית לא בנוייה להתמודדות קצת יותר מורכבת. עד עכשיו הרבנים רק אוסרים ואוסרים, אבל כאן יש משהו שאי אפשר לאסור אותו באופן אפקטיבי. יהיה מעניין לראות איך העניין יתפתח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים