שתף קטע נבחר

משימה משותפת: מה תפקידו של ועד הבית

ועד בית טוב יכול להעלות את ערך הבניין המשותף ולהועיל רבות למגורים המשותפים. מה תפקידו של ועד הבית, איך קובעים כמה מסים לדרוש מהדיירים ומה עושים עם שכן שמסרב לשלם

לנציגות הבית המשותף, או בשמה העממי יותר, ועד הבית, יש תפקיד מכריע בתחזוקת הבניין. ועד טוב ומחושב יכול להעלות את ערך הבניין לעומת ועד בית גרוע היכול להביא את הבניין ותחזוקתו לפשיטת רגל. איך קובעים את גובה מסי ועד הבית ומה עושים עם שכן שמסרב לשלם את התשלומים. לפניכם תשובות לשאלות נפוצות בנושא.

 

מהם תפקידי ועד הבית?

 

ועד הבית מונה בין חבר אחד לחמישה האחראים על ניהולו התקין של הבית וביצוע כל התיקונים הדרושים לאחזקתו התקינה. נציגות הבית מחויבת לבצע את כל התיקונים הדרושים ברכוש המשותף, אשר אי-ביצועם עלול לפגוע בדירות הבית או בערכן.

 

מעבר לכך, נציגות הבית משמשת גם כמיופת כוחם של בעלי הדירות בכל עניין הנוגע לאחזקתו התקינה ולניהולו השוטף של הבית המשותף, ובעניינים אלה היא רשאית להתקשר בחוזים עם גורמים חיצוניים, ולהיות צד המיצג את כל בעלי הדירות בכל הליך משפטי או בכל משא ומתן אחר.

 

כמה משלמים לוועד?

 

נציגי האגודה לתרבות הדיור נשאלים חדשות לבקרים איך צריך לחשב את דמי האחזקה בבית המשותף. תשלום ההוצאות לאחזקת הרכוש המשותף (על פי סעיף 58 לחוק המקרקעין) נקבעים בהתאם ליחס בין שטח הרצפה בדירה לשטח הרצפות של כל הדירות. במילים פשוטות, כל עוד לא נקבע שיעור ההשתתפות אחר בתקנון הבית המשותף, ישלמו בעלי דירה קטנה פחות על הוצאות אחזקה.

 

יש לא מעט בעיות עם הגדרות אלה: לעיתים חישוב שטח הריצפה מתבסס על הנתונים המופיעים בנסח הטאבו, ולעתים על הנתונים המופיעים ברישומי הארנונה של העירייה. קורה שיש פערים בין שני המקורות, דבר שיוצר קשיים. לפיכך, בבתים משותפים רבים, למרות הבדלי הגדלים, משלמים כל הדיירים מחיר זהה.

 

עם זאת, החוק גובר על הסכמות הדיירים ומספיק שדייר אחד יבקש לפעול על פי החוק, כדי שכל הדיירים יחויבו לעשות כן.

 

מי קובע את גובה התשלום?

 

גובה התשלום למסי ועד הבית נקבע באסיפה הכללית. ועד הבית רשאי להעלות מעת לעת את הסכומים בשיעור של 10%-15%. גובה התשלום תלוי במיקום הבניין, רמת התחזוקה ובשירותים שונים שעשויים להיות בו כמו מעלית, חדר כושר, חימום משותף, בריכה משותפת וכד'. המחיר יכול לנוע בין עשרות שקלים למאות שקלים בחודש.

 

מה לעשות עם סרבני תשלום? המחלוקות נובעות בדרך-כלל מכך שדייר מסרב לשלם את חובו לנציגות הבית, בטענה שאינו מקבל מהנציגות שירות נאות.

 

הטענות הנפוצות של דיירים סרבני תשלום הן על היעדר ניקיון בחדר המדרגות, אי שביעות רצון מעבודת הגנן וכדומה. הפסיקה בנושא זה היא ברורה ונחרצת: תשלום מסי ועד הבית אינו מותנה במתן השירות על-ידי הנציגות. התשלום הוא חובה המוטלת על בעל הדירה, בין אם קיבל את השירות ובין אם לא.

 

מה הסיבות הנפוצות לאי תשלום מסי ועד בית? דייר שסירב לשלם מסי ועד בית לאחר שלא תיקנו לו צינור,דייר שסירב לשלם משום שלא ניקו סביב דירתו, דייר שסירב לשלם משום שלא התקינו תאורה בקומה בה בוא גר,דייר שרוצה לראות את הדו"ח הכספי של הועד לפני שישלם, דייר שסובל מבעיות כלכליות ומבקש פטור מתשלום מסי ועד הבית, דייר שסירב לשלם משום שלא נענו לדרישותיו.

 

כמה מקובל לשלם?

 

מסקר שערכה האגודה לתרבות הדיור עולה כי הסכום הממוצע המשולם בישראל לוועד הבית בכל חודש הוא 69 שקל. עם זאת, ב-3% מהבתים המשותפים התשלום הוא למעלה מ-300 שקל לחודש וכשליש מהם משלמים מעל 1,000 שקל לחודש. בבתים כאלה לעיתים קרובות חברות הניהול מנהלות את הבית ולא הוועד.

 

עוד עולה מהסקר כי, אזורים עניים משלמים כיום פי 1.5 פחות מאזורים עשירים. באזורים חרדיים ודתיים, התשלום הממוצע הנו 60% מהתשלום הממוצע בקרב החילוניים. באזור הצפון והדרום משלמים כ-50 שקל בחודש, בעוד שבתל-אביב, רמת-גן וגבעתיים משלמים כ-100 שקל בחודש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
בית משותף. כמה משלמים?
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים