שתף קטע נבחר

איך צורבים CD או DVD?

אם אין לכם צורב, או שיש לכם צורב אבל אין לכם יותר ממושג קלוש איך משתמשים בו - הגיע הזמן שתעשו מעשה. כל העסק הרבה פחות מסובך ממה שאפשר לחשוב. לא צריך להיות מומחה גדול כדי לצרוב הכל על CD או על DVD. במה משתמשים, כיצד בוחרים, ואיך עושים את זה פשוט?

כמו כל דבר בצה"ל, גם את אוכלוסיית משתמשי המחשב אפשר לחלק באופן גס לשלוש קבוצות: אלה שצורבים בלי הפסקה, אלה שצורבים רק לפעמים, ואלה שלא צורבים בכלל.

הכתבה הזו אינה מיועדת לאנשי הקבוצה הראשונה, אלא לאלו הנמנים עם אחת משתי הקבוצות האחרות, בעיקר האחרונה.

 

אם אין לכם בכלל צורב, בדיוק קניתם את הצורב הראשון שלכם, ואין לכם מושג מה לעשות איתו או שהצורב שקניתם מזמן מעלה אבק. או שיש לכם צורב, ואתם משתמשים בו בצורה מוגבלת, אבל יודעים שאפשר לעשות איתו הרבה יותר, המדריך הבא מיועד לכם.

 

כל הצורבים על רגל אחת

 

חלק מהמושגים אולי יהיו מוכרים, ואחרים חדשים. לא את הכל צריך להבין לעומק. המטרה היא לעשות קצת סדר, לספק קצת הפניות, וללמוד את העובדות החשובות ביותר.

 

כדי לצרוב תקליטור, לא משנה מאיזה סוג, יש צורך בשלושה דברים: צורב, תוכנת צריבה, ותקליטור ריק ("מדיה").

על הסוגים השונים של הצורבים אפשר לקרוא כאן. ולמי שמעדיף את המינימום הכרחי, הנה עיקרי הדברים: הסוג הוותיק יותר של הצורבים הוא מסוג CD-RW. הם צורבים תקליטורי CD רגילים, ובהם מוזיקה או קבצים עד נפח של 700MB או קצת יותר. הם גם קוראים תקליטורי CD, עם תוכנות, קבצים או מוזיקה, כמו כונן תקליטורים פשוט.

 

הצורבים החדשים והמתקדמים יותר שמשווקים היום, הם מסוג DVDRW. הם עושים בדיוק אותו הדבר, אבל תומכים גם בתקליטורי DVD, שקיבולת המידע שלהם היא עד 4.7GB (או עד 8.5GB בדגמים החדשים ביותר המכונים "Dual Layer"). הם גם יודעים לצרוב אליהם סרטים שמכשיר DVD יודע לקרוא.

 

איזה צורב עדיף? אפשר לקרוא דיון מפורט בנושא כאן, אבל ברוב המקרים התשובה זהה: צורב DVD, ועדיף מסוג Dual Layer. מחירי הצורבים מהסוג הזה מתחילים היום באיזור ה-400 שקלים. כ-200 שקלים יותר מהצורב ה"רגיל" (CD-RW) הפרימיטיבי והזול ביותר. ההוצאה הנוספת שווה כל שקל.  

 

סוגי הצריבה

 

תוכן של תקליטור יכול להיות אחד משלושה סוגים: מוזיקה, וידאו או נתונים (קבצים). בתקליטור מוזיקה המידע מקודד באופן שכל קומפקט דיסק, דיסקמן וכונן CD יכולים לקרוא. תקליטורי וידאו יכולים להיקרא במכשירי DVD ביתיים ובכונני DVD. תקליטור עם נתונים יכול להיקרא על ידי כונני CD או DVD, בין אם מדובר בתקליטור התקנה של תוכנה או בתקליטור שבו מגבים מסמכים מהמחשב.

 

בלי קשר לתוכן, ישנן שתי שיטות שונות לצריבה: חד פעמית (R) ורב פעמית (RW). בשיטה הראשונה ניתן לצרוב לתקליטור אבל לא למחוק. מרגע שהתמלא אפשר לקרוא ממנו, אבל לא לכתוב אליו מחדש.

בשיטה השנייה ניתן לצרוב תקליטור פעמים רבות - לצרוב, למחוק וחוזר חלילה. אבל כדי לעשות זאת יש צורך במדיה יקרה הרבה יותר.

 

סוגי המדיה

 

לצורבים רגילים יש שני סוגי מדיה בלבד: CD-R ו-CD-RW. ישנם אמנם יצרנים שונים, שמציעים מדיה במחירים שונים ובאיכויות שונות. ישנם גם תקליטורים שתומכים במהירויות צריבה גבוהות יותר (x52 או x48 לעומת x40, למשל) או בנפח גדול יותר (800MB למשל), אבל אלו הבדלים מינוריים.

 

במדיה ל-DVD ההבדלים מהותיים יותר, גם בסוג וגם במחיר. ראשית, ישנם תקליטורי DVD-R וגם DVD+R (ולכן, שלא במפתיע, גם DVD-RW וגם DVD+RW). מאחורי השמות השונים והמחירים השונים, יש גם הבדל אמיתי בטכנולוגיה. למרבה המזל, כל צורבי ה-DVD החדשים תומכים בכל הסוגים.

 

סוג נוסף של מדיה הוא DVD+DL או Dual Layer, שמאפשר צריבת תקליטורים בנפח של 8.5GB. ישנה גם מדיה לצריבה מהירה יותר (x8 או x16). רוב צורבי ה-DVD החדשים תומכים בכל הסוגים, או לפחות ברובם, אבל הסוג העיקרי היא מדיה בסיסית במהירות x4. את האחרים קשה להשיג בארץ, והם עולים פי 2-10.

 

באיזו תוכנה להשתמש?

 

Windows XP מספקת תמיכה בסיסית בצורבים, ותאפשר לבצע את פעולות הצריבה הפשוטות ביותר ללא תוכנה מיוחדת. פותחים את הצורב על ידי הקלקה כפולה בקליק ימין על האפשרות My Computer (המחשב שלי) בתפריט "התחל" ובחירה באפשרות "סייר". בשלב זה אמור להופיע חלון עם כל הכוננים במחשב ובתוכו יש לבחור את הכונן של הצורב.

 

לאחר מכן, אפשר לגרור ולהשליך או להעתיק ולהדביק קבצים לכונן, ואז להקליק על Write These Files to CD ("צרוב קבצים אלה בתקליטור") כדי לצרוב (ראו תמונה 1).

 

אפשרויות הצריבה ש-Windows מציעה מוגבלות מאד, וכדי לנצל את כל האפשרויות המתקדמות שמציע הצורב נדרשת תוכנת צריבה מקצועית.

 

רוב הצורבים משווקים בחבילה שכוללת תוכנת צריבה כזו. בחלק מהמקרים מדובר בגירסה זו או אחרת של תוכנת Easy CD של חברת Roxio (מופצת בעיקר כחלק מחבילת Easy Media Creator). ברוב המקרים, מדובר ב-Nero של חברת Ahead הגרמנית, שבשנים האחרונות הפכה לתוכנת הצריבה הכי פופולרית - גם אצל מקצועני הצריבה וגם אצל המתחילים.

 

את מהדורה 6 המעודכנת של Nero אפשר להוריד חינם בגירסת התנסות, הכוללת את כל התכונות של הגירסה הרגילה (חפשו את Package 1). מדובר בעצם בחבילת תוכנה שכוללת מגוון כלים לצריבה, העתקת תקליטורים, גיבוי, עיצוב עטיפה לתקליטור, ועוד. Ahead (וגם Roxio, אגב) מציעה מבחר כלים משלימים, לעריכה, קידוד וניגון מדיה, שאינם חיוניים.

 

לצרוב עם Nero

 

היתרון של Nero לצורב המתחיל: לא צריך ללמוד את כל הכלים המתוחכמים שבחבילה כדי לצרוב. התוכנה מגיע עם "מרכז בקרה" ידידותי (Nero StartSmart), שמאפשר לבצע את הפעולות המסובכות ביותר בכמה קליקים. 

 

בחלון הראשי של התוכנה (ראו תמונה 2) בוחרים תחילה בסוג המדיה (CD או DVD), אחר כך בסוג התוכן, ואז בסוג הפעולה הרצויה. למשל, כדי לצרוב קבצים לתקליטור רגיל בוחרים Data ואז Make Data CD. כדי לצרוב תקליטור מוזיקה רגיל מקבצי MP3 בוחרים Audio ואז Make Audio CD, וכו'.

 

לאחר שבוחרים בפעולה הרצויה מופיע חלון עבודה (ראו תמונה 3) בו אפשר להוסיף ולמחוק קבצים ותיקיות, כאשר התוכנה מציגה כל העת בצורה פשוטה את נפח המדיה ונפח הקבצים לצריבה.

בסיום התהליך, מקליקים על Next ואז על Burn, והתקליטור נצרב.

 

אפשרויות נוספות, תוכנות נוספות

 

די בטיול קצר בתפריטים המאוירים של Nero StartSmart, כדי לגלות כיצד מבצעים את כל הפעולות. באותה הזדמנות מגלים אפשרויות צריבה עלומות, וכמה עזרים חביבים של חבילת Nero שעשויים להיות שימושיים. למשל, האפשרות לצרוב ל-CD סרט בפורמט VCD, שנתמך במכשירי DVD. או ליצור תקליטורים משולבים שכוללים גם קבצים וגם מוזיקה ב-Audio CD. או להמיר מוזיקה מפורמט אחד לאחר, להעתיק תקליטור, להכין עטיפה, ועוד.

 

לאחר חודש של שימוש בגירסת ההתנסות של Nero, אולי תחליטו ששווה להשקיע 60 דולרים ברכישת רישיון חוקי, ואולי פשוט תורידו גירסת התנסות חדשה (הן מתעדכנות בכל כמה שבועות). מכל מקום, גם אם תנטשו אותה לטובת תוכנות חופשיות שונות, תעשו זאת כשאתם הרבה יותר מנוסים.

 

תוכנות נוספות

 

באינטרנט אפשר למצוא שפע של תוכנות צריבה חופשיות ועזרים משלימים, אבל האמת היא שרובם לא מוצלחים במיוחד. התוכנות הטובות שאפשר לקבל חינם הן לרוב שיתופיות או גירסאות Demo. יוצאת דופן אחת היא תוכנת הצריבה DeepBurner, שלמרות הממשק הלא מרשים שלה עושה עבודה די יעילה.

 

דווקא בתחום עזרי הצריבה יש לעיתים הפתעות. כמו התוכנה ליצירת העטיפות CoverXP, או התוכנה DVD Shrink, שתאפשר לדחוס קובץ גדול של סרט (מעל 4.7GB) כדי שייכנס למדיה רגילה אחת של DVD. ריכוז יפה של תוכנות צריבה ועזרים נוספים אפשר למצוא באתר CD Media World

ואם כל מה שרוצים הוא להעתיק מוזיקה אל ומתקליטורים, אפשר פשוט להתקין את Media Player 9. כל מה שצריך זה להקליק על הכפתור Copy to CD או Copy from CD בסרגל הכלים השמאלי של התוכנה (ראו תמונה 4).

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים