שתף קטע נבחר

זהירות מטכנאי מחשבים המזייפים עד הבית

מאחורי האיש הנחמד שמגיע הביתה לתקן בעיה במחשב או להתקין תוכנה מסתתר לעיתים עסק של מאות מיליוני שקלים ללא תשלום מס והתקנת תוכנות גנובות. עכשיו הפכו טכנאי המחשב העצמאיים לסדין האדום של ארגון הנלחם בתוכנות פיראטיות

לאחרונה התבשרנו שהמשטרה פשטה על חנויות מחשבים באזור המרכז והשרון. מדובר בחנויות גדולות ומוכרות בתחום, בהן אייבורי מרמת גן, ענק המחשבים מהוד השרון, TDC מתל אביב, מורטק מתל אביב, נטווקס מרעננה ואלוף מחשבים מראשון לציון.

 

מי שעומד מאחורי הפשיטות האחרונות הוא ארגון BSA (או Business Software Alliance - ברית התוכניות העיסקיות), שנלחם בזיופי תוכנה בכל העולם. הארגון הוקם על ידי חברות התוכנה הגדולות בעולם, כמו מיקרוסופט, אפל, אדובי ואוטודסק, כדי לחשוף העתקות תוכנות ושימוש בתוכנות בצורה לא חוקית.

 

לטענת ה-BSA, בפשיטות האחרונות נמצאו תוכנות מזויפות והוחרמו מחשבים. הפשיטות נערכו בעקבות מידע מודיעיני שהעביר הארגון על כך שחנויות מחשבים שולחות לכאורה לבתים פרטיים טכנאי מחשבים, המבצעים התקנות של תוכנות לא חוקיות.

 

החשד העלה לכותרות את ענף שירותי תמיכת המחשבים הביתיים - ענף שמתנהל, רובו ככולו, בניגוד לחוק. מדובר בתחום שמפרנס אלפי אנשים, המגיעים לבתים פרטיים, מטפלים בבעיות במחשב האישי, מתקינים תוכנות (לרוב פיראטיות) - ומגלגלים לכיסם סכומים גבוהים ללא כל דיווח לרשויות המס ומבלי לשלם מסים. אם יש לכם מחשב ביתי, רוב הסיכויים שגם אצלכם ביקר פעם טכנאי כזה.

 

נלחמים במתקינים, לא בלקוחות

 

עו"ד ערן סורוקר, הנציג המשפטי של הארגון, טוען כי קיים שיתוף פעולה בין חנויות המחשבים לבין הטכנאים. "בחנויות המחשבים מוכרים ללקוחות מחשבים 'ערומים' ללא מערכת הפעלה וללא תוכנות, ובסוף הקנייה מפנים את הלקוחות לטכנאי שיבצע עבורם את ההתקנות. 'תפנה לשוקי בטלפון זה וזה והוא יעשה לך התקנה'".

 

לדברי סורוקר, הטכנאי מגיע עם מזוודה עמוסה בשלל תוכנות גנובות ומתקין ללקוח את כל התוכנות שהוא מעוניין בהן. במקרים אלה הטכנאי גובה תשלום על ההתקנה בלבד והלקוח חוסך את מחיר התוכנה החוקית, שיכול להגיע למאות עד אלפי שקלים. הוא מדגיש שהמאבק אינו נגד הלקוחות הפרטיים, שחלקם עוצמים עין או פחות מודעים לבעיה. "חוד החנית שלי במאבק הוא נגד הטכנאים ונגד בעלי החנויות שמוכרים מחשב 'ערום'".

 

אבל לפי החנויות הסיפור שונה לגמרי. אייל דרוקמן, מנכ"ל רשת אייבורי מחשבים, המונה שישה סניפים ברחבי הארץ ומעסיקה כ-100 עובדים, טוען כי בפשיטה לא נמצא דבר. "הם באו לחפש מחשבים עם מערכות הפעלה לא חוקיות ולא מצאו כלום, לא החרימו שום דבר ולא מצאו דיסקים עם תוכנות מזויפות", טען.

 

לדבריו, אין לו אינטרס כלכלי לסייע לטכנאים שעליהם מדבר ה-BSA. "אני מרוויח ממכירת מערכת הפעלה, למה לי להפנות את הלקוח לטכנאי שגם יקח ממנו 300-400 שקל על מערכת הפעלה גנובה, במקום שהוא ישלם אותם לי על מערכת הפעלה חוקית?", שואל דרוקמן.

 

הוא טוען שהעסק לא משתלם גם בראייה עתידית. "במידה שהטכנאי הזה מתקין תוכנה בצורה לא נכונה והמחשב לא פועל כמו שצריך, הלקוח בא אלי בטענות ואני צריך לספק לו שירות שעולה לי כסף. לעומת זאת, אם הטכנאי עשה עבודה תקינה, הלקוח שומר איתו על קשר ואני מפסיד אותו מבחינת מכירות עתידיות של ציוד נוסף, שמעכשיו ירוויח אותן הטכנאי".

 

גם בחנות המחשבים מורטק בתל אביב הכחישו את הטענות, ומסרו: "לא היה ולא נברא. לא נמצאו תוכנות מזויפות למכירה בחנות, אלא מספר עותקים ששימשו את הטכנאי במעבדה לצורך תיקונים. מעולם לא התקנו מערכת הפעלה לא חוקית ללקוחות. עורכי הדין מטעם מיקרוסופט התנהגו בברוטליות ואיימו שיקחו לנו את השרת של החברה".

 

מאות מיליוני שקלים

 

כמעט בלתי אפשרי להעריך במדויק את היקף שוק טכנאי המחשבים העצמאיים. לפי BSA, פועלים בישראל כ-2,000 טכנאי מחשב עצמאיים, אך בענף מדברים על מספר כפול מזה. ברוב המקרים מדובר בסטודנטים או באנשים עצמאיים אחרים, חלקם חובבי מחשבים חסרי הכשרה מקצועית, שמספר הטלפון שלהם עובר מפה לאוזן בין חברים, ומספקים שירותי תמיכה והתקנה.

 

בעקבות המצב הכלכלי הצטרפו לענף גם טכנאי מחשבים המועסקים בצורה מסודרת בחברות תמיכה גדולות ועובדים ב"משמרת שנייה" כטכנאי מחשב פרטיים. מכיוון שרוב התשלומים בענף נעשים "מתחת לשולחן", ללא דיווח לרשויות המס, קשה לאמור את היקף הכספים המתגלגל בו. על פי שיחות עם טכנאים, אפשר לבצע כ-3-4 "ביקורי בית" בממוצע ביום ולגבות בכל אחד כ-200 שקל בממוצע.

 

לפי הערכה זו, הענף מגלגל לפחות מאות מיליוני שקלים בשנה. אבל השוק השחור לא נעצר כאן. אותם טכנאים גם רוכשים ציוד חומרה (מסך, זיכרון או כל רכיב מחשב אחר) עבור לקוחותיהם. כאן משתפות איתן פעולה חנויות מחשבים, שמוכרות להם את הציוד במזומן ללא מע"מ. הטכנאי, החנות והלקוח מרוויחים מחיר נמוך יותר - והיחידה שמפסידה היא המדינה.

 

קשר שתיקה

 

האם בעקבות הפשיטות האחרונות של המשטרה וה-BSA ירד ענף שירותי התמיכה הביתיים "למחתרת"? לא ממש. הטכנאים בארץ ממשיכים לפרסם את שירותיהם בגלוי, בעיקר בעיתונות המקומית ובמודעות ברחוב. מבדיקה אקראית של "ידיעות אחרונות" עולה כי הטכנאים עדיין מסכימים בחפץ לב להתקין תוכנות חדשות בצורה לא חוקית, כולל מערכות הפעלה ותוכנות נוספות שעלותן מאות דולרים, במחיר של מאות שקלים בלבד.

 

אחד הטכנאים הללו, שלא מוכן לוותר על הכסף הגדול, הוא ל' (27), שעוסק בתמיכת מחשבים מזה שש שנים. בתחילה העניק שירותי תמיכה והתקנות תוכנה לשכנים, אך לאט לאט העסקים גדלו וכיום הוא מספק שירותי תמיכה לעסקים ידועים באזור המרכז. בשנה האחרונה הפך את ההכנסה הצדדית לעסק מסודר לשירותי תמיכה והתקנות מחשבים ומנהל חשבונות כחוק.

 

הוא מסרב להיחשף בשמו, אך אינו מוטרד מהפשיטות האחרונות. "זה לא מפחיד אותי כי אי אפשר להאשים אותי. אני תמיד יכול לומר שהלקוח נתן לי את הדיסקים להתקין מהם, זה מה שאנשים מבקשים ואם הם משלמים - אין לי שום בעיה", הוא מסביר. על הטענה שהלקוחות אינם מודעים לכך שמדובר בתוכנות גנובות מגיב ל': "זה סוג של קשר שתיקה. ללקוחות ברור לחלוטין שהתוכנות הללו עולות כסף שהם לא נדרשים לשלם, ואין להם שום בעיה לגנוב אותן. מה שמעניין אותם זו ההתקנה, והם מבקשים גם באותה מידה התקנה של תוכנות חופשיות מהאינטרנט".

 

ל' מציין שבחלק מהמקרים הלקוחות מגיעים בעצמם עם תוכנות צרובות ומבקשים להתקין אותן. לדבריו, מעולם לא נשאל על ידי לקוח לגבי מקוריות התוכנה. הוא מציין כי התשלום שהוא מקבל אינו עבור התוכנה עצמה, אך יש לקוחות שמעוניינים להשאיר את הדיסק הפיראטי אצלם כגיבוי ומוכנים לשלם על כך. "בכל מקרה האנשים היו גונבים את התוכנה, לפחות אני מתקין להם אותן ומתפרנס מזה, אז מה אכפת למשטרה?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טכנאי מחשבים. לא יורדים למחתרת
מומלצים