שתף קטע נבחר

היסטוריה: ישראל תסחר עם סוריה

לראשונה, אישר שר הביטחון לסחור עם סוריה. הוא נענה לבקשת דרוזים מרמת הגולן למכור 15 אלף טון תפוחים לשכנה מצפון. שר הביטחון אמר באחרונה כי "ישראל חפצה בשלום. אני מאמין שכשייווצרו התנאים עם הסורים, נהיה הראשונים להושיט יד"

שר הביטחון, שאול מופז, אישר אמש (יום ד') לראשונה סחר בין ישראל לסוריה. בדיון שנערך בלשכתו הוחלט לאשר מכירת 15 אלף טון תפוחי עץ מרמת הגולן לסוריה. המכירה תחל בשבוע הבא, לבקשת חקלאים דרוזים מהגולן.

 

החקלאים הדרוזים ציינו בבקשתם בפני מופז כי אינם מצליחים לשווק את תוצרתם בארץ, ולכן צריכים את אישורו לשווקם בסוריה. הדבר נדון בהערכת המצב השבועית שהתקיימה בלשכתו של מופז בנוכחות הרמטכ"ל, רב-אלוף משה יעלון, וראשי מערכת הביטחון. אמנם מדובר בבקשה בעלת פן הומניטרי בחלקה, ורצון של חקלאים להתפרנס בכבוד, אולם היענותו של מופז מציגה אולי, לראשונה, ניצוץ של התקרבות לסוריה בתקופה שבה נזרקים לחלל האוויר לא מעט דיבורים בנושא.

 

בהערכת המצב התייחס מופז גם למתח בימים האחרונים סביב תוכנית ההתנתקות והאירועים בגוש קטיף ובמועצת יש"ע. מופז אמר כי חייבים להשאיר את צה"ל מחוץ למשחק ואיש לא יעשה רווח פוליטי על גבו של צה"ל. את הדברים האלה אמר בהקשר של אנשי ימין שמחתימים חיילים על עצומות שונות הקוראות לסירוב פקודה. מופז הוסיף כי "אסור שתהיה חציית קווים אדומים. מדינת ישראל נמצאת בתהליך מאוד מורכב, טעון וסבוך אך נחושה לבצע את תוכנית ההתנתקות".

 

בכך שלח שר הביטחון מסר מרומז לתושבי גוש קטיף כי פעולותיהם לא יעצרו את גלגלי התוכנית. "מערכת הביטחון", ציין, "תעשה את העבודה ברגישות ובנחישות עד תומה". מופז הדגיש כי מערכת הביטחון תבצע את המוטל עליה שכפי שנקבע בהליך דמוקרטי וחוקי.

 

שורת איתותים חיוביים מדמשק

 

שר הביטחון אמר באחרונה כי "ישראל חפצה בשלום. אני מאמין שכשייווצרו התנאים עם הסורים, נהיה הראשונים להושיט יד". מופז הוסיף רשימת תנאים שעל הסורים למלא לפני תחילת משא ומתן. "הסורים יודעים מה עליהם לעשות כדי שנתחיל במשא ומתן.

 

"יש שורה של נושאים שהסורים יודעים שעליהם לממש, כמו פירוק מפקדות הטרור בדמשק, השבתם של הכוחות הסורים מלבנון, פירוק החיזבאללה, פירוק כוחות המהפכה האיראנית, עצירת הסיוע לחיזבאללה מאיראן. כל הנושאים הללו, אם הצעדים יעשו, זה יאותת על כוונה אמיתית שלהם".

 

סוריה אותתה באחרונה מספר פעמים על רצונה בשלום. את גל הידיעות האופטימיות מדמשק פתח בחודש שעבר שליח האו"ם למזרח התיכון, טריה לארסן, שאמר בתום פגישה עם בשאר אסד שאסד מוכן לחדש את שיחות השלום עם ישראל "ללא תנאים מוקדמים".  

 

"הנשיא אסד חזר באוזני היום על כך שהושיט יד לישראל והוא מוכן לשבת אל שולחן הדיונים ללא תנאי", אמר לארסן במסיבת עיתונאים שכינס לאחר פגישה עם אסד בדמשק. "איני יכול לדבר בשם הנשיא הסורי... אני רק מעביר את המסר הבסיסי שקיבלתי ממנו", הוסיף. "זוהי עמדתו של הנשיא הסורי מזה זמן מה והוא חזר עליה היום".

 

במאמר שפורסם באחרונה בעיתון הרשמי של ממשלת סוריה, "תישרין", קראה השכנה מצפון לעולם ללחוץ על ישראל להגיע לשלום, ולקבל את הצעותיה לפתוח במשא ומתן.

 

"סוריה כנה בכוונותיה לשלום צודק וכולל, והיא קוראת לרצון בינלאומי שיוכל לערוב להשגת הסכם השלום, וגם לערוב להתחייבויותיה של ישראל כלפי ההסכם הזה. השלום אינו נוסחה כימית מסובכת להשגה אם יש רצון כן מכל הצדדים. האם יש להמתין עוד זמן רב לכך?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יותם פרום
עידן חדש? מופז
צילום: יותם פרום
צילום: רויטרס
יקבל תפוחים. אסד
צילום: רויטרס
מומלצים