שתף קטע נבחר

מזוז ואנשי אקדמיה תקפו בכנסת את "חוק פרס"

היועץ המשפטי לממשלה: "מדובר ברעיון לא נכון לקבוע שני ממלאי-מקום, מה גם שבמו"מ הבא יתעורר אולי הצורך לשנות שוב את חוק היסוד". גם ד"ר סוזי נבות תקפה: "אתם מצפים מהמפונים לציית לחוק - ובעצמכם מפרים את כללי המשחק". ורק חיים רמון, שהעלה את הצעת החוק, לא הבין על מה המהומה - "ומה בכלל עושה פה האקדמיה"

"שינוי חוק יסוד לטובת אילוצים פוליטיים פירושו התאבדות שיעית של הדמוקרטיה". כך פוסקים מומחים לנושאים חוקתיים, שהגיעו היום (ב') לכנסת לצורך דיון מיוחד בנושא "חוק פרס".     

 

ועדת חוקה, חוק ומשפט דנה היום בתיקון המוצע לחוק יסוד: הממשלה, שאמור לאפשר לשני שרים לכהן זה לצד זה כממלאי-מקום ראש הממשלה. אנשי האקדמיה, שהגיעו לדיון, הביעו חשש כבד ששינוי חוק היסוד יפגע במעמדה של הכנסת.

 

גם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הביע הסתייגות מהשינוי המוצע. "גם אם מדובר בתיקון קטן או שולי, הדבר מחייב תשומת לב רבה", אמר. "מדובר ברעיון לא נכון לקבוע שני ממלאי-מקום עם סמכויות, כי ייתכן מצב שבמו"מ הקואליציוני הבא יתעורר הצורך לשנותו פעם נוספת" .

 

יו"ר הוועדה, מיכאל איתן, תקף בחריפות את ח"כ חיים רמון, שהגיש את הצעת החוק המדוברת. הוא ציין כי "היה מצפה מפרלמנטר כה ותיק להודיע ליועצים המשפטיים של המו"מ הקואליציוני שלא משנים חוק, אלא משנים עסקה".

 

ח"כ רמון לא נשאר חייב. "מה עושים פה מומחים מהאקדמיה?", הוא תהה. "מדובר בעניין פוליטי. במידה ולא ימונה ממלא-מקום נוסף לא תקום קואליציה. אתם לא מבינים פוליטיקה, זה מקצוע בדיוק כמו כל מקצוע".

 

מנגד טען פרופ' מרדכי קרמניצר: "אסור לכם לשנות את החוק, אלא אם אתם מתאבדים שיעים". רמון השיב: "בדקתי ומצאתי כי בהיסוטוריה של הכנסת, כל יושבי ראש ועדות חוקה שינו חוקי יסוד. במשך כמעט 50 שנה שונה חוק יסוד הממשלה 43 פעמים, כמעט תיקון לשנה. יש מסורת של תיקונים קואליציוניים בחוקי יסוד. מה אנחנו כבר עושים? המומחים כולם טוענים כי מדובר בתיקון מינורי, שנותן תפוקה פוליטית ללא פגיעה מהותית".  

 

ד"ר סוזי נבות סיכמה את הדיון: "מהדיון מסתבר שהתיקון איננו שולי וטכני. הכנסת חייבת לדאוג לתדמיתה בעיני הציבור. המסר הוא בעייתי, כאשר בימים אלה קוראות קבוצות שלמות מהציבור להפר את החוק בשעת פינוי ההתנחלויות. לכנסת יהיה קשה לטעון נגד כאשר היא בעצמה לא משחקת לפי כללי המשחק, אלא משנה אותם".

 

הוועדה תקיים עוד שלושה דיונים בנושא, ותסיים את עבודתה ביום רביעי הבא, במטרה להביא את החוק לאישור המליאה - שם דרוש רוב מיוחד של 61 לאישורו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רעיון לא נכון. מזוז
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
מה האקדמיה קשור? רמון
צילום: שאול גולן
צילום: אלכס קולומויסקי
מתאבדים שיעים. קרמניצר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים