שתף קטע נבחר

סקירת עיתונות, 28 בדצמבר 2004

כותרות עיתונים בעולם, 28 בדצמבר 2004:

 

העיתונים במדינות דרום מזרח אסיה, שנפגעו ברעש האדמה, מדווחים בהרחבה על אסון הטבע, חלקם מסתמכים על כתבים ומקורות עצמאיים וחלקם על סוכנויות הידיעות הבינלאומיות. רוב העיתונים מדווחים בכותרות על הנעשה במדינתם בלבד ומזכירים רק בשולי הדיווחים את היקף האסון באזור כולו.

 

פוקט גאזט

 

סיוע לאזרחים הזרים: חברת התעופה התאילנדית הודיעה על תוספת טיסות והגדלת המטוסים בטיסות הקיימות מפוקט לבנגקוק. נשיא חברת "תאי", קנוק אבהירדה, אמר כי החברה מנסה לסייע לפצועים ולכל מי שנפגע מאסון הטבע בדרום תאילנד. לדבריו, הטיסות הנוספות יחלו היום ויימשכו ככל שיהיה בהם צורך.

 

משרד התיירות הודיע כי הכין 1,000 חדרים בבנגקוק כדי להלין את האזרחים הזרים שהמלונות שלהם בפוקט, קרבי ופאנג נגה, נהרסו בגלי הצונמי. המשרד יישא בהוצאות האירוח.

 

מאמצי החילוץ: צוותי חילוץ סרקו את החופים והאיים הנידחים בניסיון לאתר נעדרים, בעוד ראש הממשלה, תאקסין שינאווטרה, הודיע כי לפחות 700 בני אדם נהרגו ברעידת האדמה שפקדה את דרום תאילנד ובגלים העצומים ששטפו את החופים באזור בעקבותיה.

 

מפקד המשטרה בפוקט אמר כי 35 אזרחים זרים זוהו בין הגופות שנמצאו באי. מספר התיירים שנהרגו באסון צפוי עוד לעלות.

 

זוג מקומי הציל תינוק שוודי: זוג מקומי חילץ תינוק מהאי פוקט והעביר אותו לבית החולים המקומי. קרובי משפחתו של התינוק בפינלנד ראו את תמונתו באתר האינטרנט של העיתון וזיהו אותו. מדובר בילד שוודי בן שנה וחצי. קרובי המשפחה בפינלנד הודיעו לדודו של הילד על זיהויו בתוך שעה מרגע פרסום התמונה.

 

הדוד, הנס ברגסטון, ששוהה בפטאיה, סיפר לעיתון כי אביו וסבו של הילד מאושפזים גם הם בבית החולים וכי אמו וסבתו עדיין נעדרות. כעת נעשים מאמצים לאחד מחדש את בני המשפחה, ששהו בחופשה בקהו לאק.

 

דיילי ניוז (העיתון הממשלתי בסרי לנקה)

 

מימדי האסון שפקד את המדינה מתחילים להתבהר בעודה מתאבלת על הקורבנות - מספר חסר תקדים של הרוגים ונעדרים באסון הטבע הכבד ביותר שפקד את סרי לנקה מימיה.

 

דובר צבא סרי לנקה, דיה רטניקה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מספר ההרוגים במדינה עומד על 10,029, עוד כ-800 אלף בני אדם הושפעו באופן כלשהו מגלי הצונמי שזרעו הרס ממערב אינדונזיה עד למלדיבים.

 

המספרים הרשמיים, שפורסמו על ידי המשטרה, מדברים על 4,977 הרוגים. נציגי הרשויות הביעו חשש כי מספר ההרוגים עשוי לעלות ככל שממשיך לזרום מידע על מימדי האסון.

 

מדיווחים לא רשמיים עולה כי 1,050 בני אדם נעדרים ועוד 988 נפצעו ואושפזו בבתי חולים. סוכנות הידיעות הצרפתית ציטטה מקור צבאי שדיווח כי 11 אלף בני אדם, בהם 70 זרים, נהרגו ועוד 50 נעדרים, לאחר שהצונאמי הרס כמעט את כל קו החוף של המדינה.

 

על פי הדיווחים, "קיר מים" בגובה של יותר מעשרה מטרים הציף את אינדונזיה, הודו סרי לנקה ותאילנד. מדענים אמריקנים קבעו כי רעש האדמה היה בעוצמה של 9.0 בסולם ריכטר, מה שהופך אותו לרעש החזק ביותר בסרי לנקה ב-40 השנים האחרונות ולקטלני ביותר מאז 1900.

 

אתר אינטרנט לא רשמי דיווח כי מספר ההרוגים מגיע ליותר מ-6,000 במחוז הצפון-מזרחי בלבד. מושל המחוז, טיירון פרננדו, אמר לעיתון כי ישנו מחסור קשה במי שתייה באזור.  בנוסף, הכבישים המהירים בכמה מחוזות במדינה נפגעו באופן קשה והדבר מקשה על צוותי החילוץ וההצלה לבצע את משימתם.

 

ג'קארטה פוסט

 

נשיא אינדונזיה, , סוסילו במבאנג יודהויונו, קרא לניצולי רעידת האדמה ההרסנית במחוז אקה לא לאבד תקווה, לאחר שאסון הטבע גבה אלפי קורבנות במחוז.

 

דובר מטעמו של הנשיא, אנדי מלראנגנג, אמר כי "הנשיא שוחח עם הנפגעים שסיפרו לו כי הם איבדו את יקיריהם ואת רכושם וחלק מקרובי משפחתם נעדרים". לדבריו, הנשיא חש את כאבם של הנפגעים והוא הביע את צערו בפניהם.

 

הנשיא קרא גם לצוותי החילוץ לפעול להצלת כל מי שניתן ולכל המפלגות במדינה לסייע במאמצים.

 

יותר מ-4,700 בני אדם נהרגו ברעש האדמה ביום ראשון, רובם במחוז אקה הצפוני. דוברו של הנשיא ציין גם כי מספר ההרוגים עשוי עוד לעלות משום שרבים עדיין נעדרים ומשום שנותק הקשר עם החלק המערבי של המחוז, הסמוך למרכז הרעש.

 

הנשיא צפוי לבקר היום בבירת המחוז הצפוני בה נהרגו כ-3,000 בני אדם כשגלי ענק שטפו את הכפרים הסמוכים לחוף. יותר מ-23 אלף בני אדם נהרגו בשמונה מדינות, כולל אינדונזיה, ברעידת האדמה שגררה גלי ענק שהציפו את האזור.

 

דהיבהי אובזרבר (המלדיבים)

 

העיתון מביא עדות מפיו של הנסי הפטריץ', מדריך צלילה בקאנדומאפושי – אזור נופש בדרום המדינה. כתב העיתון הסביר כי לקח לו יותר מארבע שעות להצליח לתפוס את הפטריץ' בטלפון בעקבות שיבושי קווי התקשורת ומביא את סיפורו:

 

בבוקר לפני הצונמי התעסקו העובדים במקום בענייני הצלילה הרגילים. לאחר שהגיעו לאתר הצלילה מיארו פארו, החליט הנסי שלא לצלול בריף החיצוני משום שהזרם שם התחזק. הם החליטו לצלול בקודה גירי, אזור הצלילה שנמצא בתוך שונית האלמוגים המקיפה את הלגונה.

 

הנסי צלל יחד עם תלמיד מתחיל וסיפר כי הוא הרגיש שמשהו מוזר משום שהצליח לראות רק כחמישה-שישה מטרים קדימה בתוך המים. הנסי סיפר כי הזרם השתנה כל הזמן וכי הוא לא חש כל כך מוזר ולא חווה תנאים כאלו במים בכל הצלילות שעשה במקום – יותר מ-1,000 במספר.

 

הזרמים סחפו אותו ואת התלמיד והם הסתחררו במים, עד שכבר לא ידעו היכן נמצאת הקרקעית והיכן נמצאים פני הים. לאחר שהצליחו לחזור אל פני המים הם חשבו לעצמם כי "זו הייתה צלילה מוזרה", וקפטן הסירה שלקחה אותם אל אתר הצלילה סיפר להם כי בעת שהיו במים היה במקום גל גדול, בגובה של מטר.

 

 הם החליטו לחזור לחוף והבחינו מרחוק בעצים וסירות שנסחפו אל הים. רק כשהגיעו לנמל הם הבינו מה אירע: כל החוף נעלם ומפלס המים היה גבוה בשלושה מטרים מבדרך כלל. אפילו צבע המים, שהחלו חוזרים מהחוף אל הים, היה כהה יותר. כל עצי הדקל היו שכובים על החוף ובאוויר עמד ריח של ביוב.

 

גל צונמי מתחיל בגובה של כמטר בעומק הים ורק כשהוא מתקרב לחוף הים הוא מאבד ממהירותו, "נדחס", ומגיע לגובה של עד 15 מטרים. ייתכן כי העובדה שהנסי ותלמידו היו בלב ים בעת רעידת האדמה הצילה את חייהם.

 

הטלגרף ההודי  (עיתון בתפוצה ארצית שבסיסו בכלכותה)

 

רבים התקבצו בחופים בדרום הודו ושלחו פרחים על פני המים כתפילה לחזרתם בשלום של אלו שנסחפו עם גל הצונמי הענק אל תוך הים. זאת בעוד מספר ההרוגים בשבע המדינות שנפגעו בדרום אסיה עבר את קו ה-24 אלף, מתוכם כ-6,500 בני אדם בהודו .

 

קצת יותר מקילומטר ממדינת טמיל נאדו, שספגה את הגל הענק בגובה של יותר מעשרה מטרים, נמצאים איי אנדמן וניקובאר – שם לא נותר מי שיגיע להתפלל בחוף.

 

ישנו חשש לחייהם של כ-3,000 בני אדם בניקובאר ובאיים הסמוכים, שנמצאים קרוב למרכזה של רעידת האדמה החזקה ביותר ב-40 השנה האחרונות, שיצרה את הצונמי הענק.

 

מדענים אמריקנים אמרו שהרעידה הייתה כל כך חזקה שהאי האינדונזי סומטרה, שנמצא במרכז הרעידה, זז כ-30 מטרים מעוצמתה.

 

מפקד המשטרה באיי אנדמן אמר כי 2,000 בני אדם באי נעדרים וההערכה היא כי הם מתים.

 

טרם נוצר קשר עם כמה מהאיים הנידחים בקבוצת האיים הדרומיים שמתפרשת לאורך כ-800 קילומטרים. מאז אתמול הורגשו באיי אנדמן יותר מ-28 רעידות משנה ("אפטר שוק"), אחת מהן אף הגיעה לעוצמה של כ-6.0 בסולם ריכטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מתאבלים על המתים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
תאילנד. מסייעים לזרים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
"נמשך חילוץ הגופות"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הודו. מתפללים לשלום אלו שנסחפו בים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
סרי לנקה. "מספרים חסרי תקדים"
צילום: איי פי
מומלצים