שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

מומחים: רעש האדמה זיעזע את כדור הארץ מצירו

רעש האדמה שגרם לגלי הענק היה כה עז - בעוצמה של מיליון פצצות אטום לדברי מומחים - והוא גרם לכדור הארץ לזוז מעט מעל צירו. מעריכים שגם איים באינדונזיה זזו מעט הצידה ממקומם הקודם

טולטלנו? רעש האדמה העז שגרם לגלי הצונמי הגדולים להכות בחופי דרום מזרח אסיה גרם, ככל הנראה, לתנודה של כדור הארץ בחלל ולכמה איים באינדונזיה לזוז כמה עשרות מטרים מהמקום בו היו קודם לכן, כך טוענים היום (ג') גיאו-פיזיקאים אמריקנים.

 

 

על פי מדידות, רעש האדמה היה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר - החזק ביותר שנרשם זה 40 שנה והחמישי בעוצמתו מאז 1900. מומחים אחדים השוו את עוצמת הרעש לפיצוץ של מיליון פצצות אטום.

 

קן הדנאט, מהשירות הגיאולוגי האמריקני, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי רעש האדמה גרם לתנודה של כדור הארץ על צירו. "אנו רושמים שינויים קלים בתנועת כדור הארץ ואני משער שכדור הארץ נע ביחס לצירו כשרעידת האדמה התרחשה, בגלל האנרגיה הרבה שהשתחררה ובגלל השינויים החדים במסה באותו אזור".

 

מומחה נוסף, קרי סי מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה, הצטרף לדעתו של הדנאט, "אבל זה לא משהו שיהפוך את העולם", הדגיש.

 

איש המכון הגיאו-פיזי הלאומי של איטליה, אנזו בושי, אמר לסוכנות הידיעות איי.פי כי רעש האדמה גרם להפרעה בתנועת סיבוב כדור הארץ.

 

סם פרידמן, פרופ להנדסה אזרחית בטכניון, סבור כי לא הגיוני שכדור הארץ זז ממקומו. "היו רעידות יותר חזקות ולא ידוע לנו שהם גרמו להפרעות כאלה, אבל בכל מקרה המונח שבו השתמש החוקר משמעותו נדנוד, לא בהכרח שינוי קבוע במסלול. יכול להיות שזה נדנד אבל להוציא את כדור הארץ מהמסלול - זה לא הגיוני".

 

ד"ר רמי הופשטטר מהאגף הסיסמולוגי במכון הגיאופיסי סבור גם הוא כי לתנודה לא תהיה השפעה לטווח ארוך: "נכון שכשיש רעידות אדמה חזקות, כדור הארץ לכאורה מיטלטל, אבל אין לכך השפעה ארוכת טווח. אם לאחר כל רעידת אדמה כדור הארץ היה משנה את מסלולו באופן אקראי כבר מזמן היינו תועים בחלל... אי אפשר להסיט את כדור הארץ ממסלולו". 

 

האיים זזו

 

עוד אמר הדנאט, כי העוצמה העזה של הרעש שינתה מעט את מפת אסיה. "על פי מודלים, כמה איים בדרום מערב סומטרה (חלק מאינדונזיה) זזו כ-20 מטר הצידה. עוד הוא אומר כי אפשר שהקצה הצפוני של סומטרה הוסט גם הוא ממקומו בכ-36 מטר.

 

מומחה אחר, סטיוארט סיפקין, חולק על דעתו. הוא סבור שמה שקרה הוא שהלוחות שמרכיבים את קרום כדור הארץ נכנסו האחד מתחת לשני, מה שגרם לדחיפה של אחת מהן כלפי מעלה. "במקרה כזה... התנועה של האיים הייתה למעלה ולא הצידה, והם התרוממו מעט מהגובה הקודם שלהם ביחס לפני הים...".

 

פרידמן מהטכניון מופתע מנתונים: "עד היום לא ידוע על מקרים שבהם איים זזו ב-20 מטר. בעבר נרשמו מקרים של תזוזה ב-10 ואף ב-12 מטרים. זה מעיד כנראה על כך שעוצמת הרעידה אכן הגיעה ל-9 בסולם ריכטר ולא 8.9, כי רק אם מכניסים עוצמה זו לחישוב, ניתן לקבל תזוזה שעשויה להגיע ל-20 מטר".

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען

ד"ר הופשטטר התארח היום ב-16:00 בפורום חי ב-ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רעידת האדמה על צג הסיסמוגרף
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
האיים זזו הצידה (או למעלה)
צילום: איי פי
מומלצים