שתף קטע נבחר

לא יגורש אזרח זר החי עם בן זוגו הישראלי

ל', אזרח קולומביה שהגיע לישראל לפני עשר שנים, מתגורר עם בן זוגו, פ', ישראלי שעלה מדרום אמריקה. משרד הפנים דרש לגרשו כדי להתחיל בהליך בקשת הסדר מעמדו, אך הוא עתר למחוזי. השופט קבע שאין לגרשו ומתח ביקורת חריפה על התנהלות משרד הפנים בפרשה. ל' אמר: "כל מה שאני רוצה זה שיאשרו לי להישאר כאן ולחיות עם בן הזוג שלי בשקט"

לא יגורש: בית המשפט המחוזי בתל-אביב פסק היום (ד') שאין לגרש אזרח קולומביאני, שחי עם בן זוגו, לצורך הסדרת מעמדו בישראל. בית המשפט מתח ביקורת על התנהלות משרד הפנים בפרשה ש"חותרת במישרין תחת יכולת בתי המשפט לקיים ביקורת שיפוטית אפקטיבית על המינהל הציבורי", וחייב אותו לסיים את הבדיקה בעניינו של האזרח הזר בתוך 30 יום.

 

ל', צעיר הומוסקסואל, הגיע כתייר מקולומביה לישראל לפני כעשר שנים, והחליט להישאר בארץ, למרות שתוקף אשרת שהייתו פגה. לפני כשנתיים פגש את פ', אזרח ישראלי שעלה בעצמו מדרום אמריקה לפני שנים אחדות. השניים התאהבו ועברו לגור יחדיו כזוג לכל דבר.

 

לפני כחצי שנה, ועל מנת להפסיק את החשש מפני רדיפתה של משטרת ההגירה, הגישו ל' ו-פ' בקשה במינהל האוכלוסין להסדיר את מעמדו החוקי של ל', על-פי נוהל "ידועים בציבור". לפי הנוהל שהיה מקובל במשרד הפנים עד אז, במקרה בו אחד מבני זוג הידועים בציבור הוא שוהה בלתי חוקי, עליו לצאת תחילה מישראל בחזרה למדינתו, ורק אז על בן זוגו להתחיל בתהליך בקשת הסדר מעמד עבורו.

 

כאשר נאמר ל-ל' שיהיה עליו לעזוב את ישראל, הוא סירב, ובינתיים נותרה בקשתו במשרד הפנים ללא מענה. בחודש יוני נעצר ל' על-ידי שוטרי משטרת ההגירה והושם במעצר בבית המשמורת 'רנסנס' שבנצרת כחלק מהליך הרחקתו מישראל.

 

בסוף אוקטובר, בסיוע האגודה לזכויות האזרח, הגיש ל' עתירה לבית המשפט נגד משרד הפנים, בו דרש שלא לחייבו לעזוב את הארץ. "התברר לנו שהנוהל הקיים בנוגע להסדרת מעמדם של בני זוג ידועים בציבור נטולי מעמד בישראל חייב אותם לצאת לארצם ורק אז להתחיל בתהליך. אבל בדיקה שלנו העלתה שהנוהל לא היה רשמי או כתוב אלא יותר נורמה מקובלת בקרב הפקידים.

 

"עתרנו בטענה כי הנוהל אינו הגיוני ונוגד פסק דין שניתן בשנת 1999 בעניין האוסר על גירושם של בני-זוג זרים הנשואים לאזרחי ישראל ועל הצבת דרישה כי יצאו מישראל לפני הסדרת מעמדם", אמר יונתן ברמן מהאגודה לזכויות האזרח.

 

בעקבות העתירה מיהר שר הפנים דאז, אברהם פורז, להבהיר כי אין לאפשר לשוהים בלתי חוקיים לנצל את נטייתם המינית על מנת לבקש מקלט בישראל. בעקבות כך, הובהר הנוהל שהיה עד אז נורמטיבי בלבד והפך למסמך רשמי.

 

"הנוהל שיצא הבהיר במפורש, כי בעת הסדרת מעמד לבן הזוג הוא יקבל תחילה אשרת שהייה ועבודה לשנה, ואחריה תושב ארעי למשך חמש שנים ולבסוף תושב קבע. אבל היא התנתה זאת ביציאה מהארץ לפני הסדרת המעמד ועל כך קבלנו. אמרנו שאנחנו מקבלים את הנוהל אך לא את הדרישה לצאת מהארץ וכי אם מוכיחים כי הקשר בין בני הזוג הוא כן ואמיתי, אזי אין כל סיבה לגרש מהארץ את בן הזוג וניתן לאפשר הסדרת המעמד בעת שהייתו בישראל", אומר ברמן.

 

"פגיעה במידה העולה על הנדרש"

 

בפסק הדין הדגיש השופט עוזי פוגלמן, כי הדרישה ליציאתו של בן הזוג הזר מהארץ אינה מתאימה להשגת המטרה המוצהרת, והיא בחינת כנותו של הקשר הזוגי בין השניים, בחינה שכבר בוצעה ברובה. כן פוסק השופט, כי דרישה זו פוגעת בבני הזוג ובזכותם לחיי משפחה "במידה העולה על הנדרש".

 

לפיכך, נאמר בפסק הדין, אין כל מניעה לסיים את הבדיקה ולמסור לבני הזוג את החלטתו של משרד הפנים בתוך שלושים ימים, גם בלא שבן הזוג הזר יעזוב את הארץ. השופט הוסיף: "על משרד הפנים לפעול בעניין בסבירות, במידתיות, בתום לב, בהגינות, ללא שיקולים זרים, אפליה או שרירות".

 

השופט פוגלמן מתח בפסק דינו ביקורת חריפה על משרד הפנים, שלא זו בלבד שלא טרח לפרסם את נהליו באשר להענקת מעמד לבני זוג שאינם נשואים, אלא אף נמנע מלהציג את הנוהל בבתי המשפט בהתדיינויות רלבנטיות שונות במשך חודשים. "במשך ארבע שנים לא הציג משרד הפנים את הנהלים בפני בתי המשפט שדנו בעתירות של בני זוג לא נשואים. אין צריך לומר כי אי גילוי מכלול הנתונים לאשורם, חותר במישרין תחת יכולת בתי המשפט לקיים ביקורת שיפוטית אפקטיבית על המינהל הציבורי", קבע השופט.

 

"הייתי משוכנע שאפסיד במשפט"

 

כעת מקווה ל', כי משרד הפנים ייעתר לבקשתו ויאות להסדיר את עניינו וזאת בלא שיחייב אותו לצאת מן הארץ. "אני לא בקיא בחוקים ולא מבין יותר מדי למה בדיוק רצו שאצא מהארץ מלכתחילה ולמען האמת הייתי משוכנע שאפסיד במשפט, כי חשבתי שמשרד הפנים יהיה חזק יותר. אבל מבחינתי, לא מעניין אותי איזה סעיף באיזה חוק צריכים לשנות או להפעיל ולא מעניין אותי איזה מעמד אני אקבל, כל מה שאני רוצה זה שיאשרו לי להישאר כאן ולחיות עם בן הזוג שלי בשקט".

 

עם זאת, המאבק על מעמדו של ל' עדיין לא תם. כעת עובר הכדור לידי מינהל האוכלוסין וזה אינו מחוייב למעשה להעניק ל-ל' את בקשתו. ברמן סבור, כי כעת אין מניעה של ממש להעניק לל' מעמד. "הצלחנו להוכיח כי הקשר ביניהם כן ואמיתי ואין שום סיבה לא להעניק לו לפחות אשרת שהייה ועבודה, כדי שלא יהיה נטול מעמד חוקי. אני מקווה שאחרי שנה של שהייה חוקית יותר לו גם לקבל תושבות ארעית", אמר ברמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
(ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: תומריקו
מצעד הגאווה (ארכיון)
צילום: תומריקו
מומלצים