שתף קטע נבחר

למרות הגבלת הילודה: 1.3 מיליארד סינים

אחרי 30 שנה של הגבלת קצב הילודה, מגיעה סין למספר שיא של תושבים. לולא התוכנית היה "נשבר" השיא כבר לפני 4 שנים. כעת צריכה המדינה להתמודד עם עלייה במספר הקשישים, המהגרים וחוסר האיזון בין מספר הבנים והבנות הנולדים מדי שנה

למרות תוכנית בת כ-30 שנה להגבלת הילודה בסין, תגיע השבוע רשמית אוכלוסיית המדינה ל-1.3 מיליארד בני אדם, כך נמסר היום (ג') מהמכון הלאומי לסטטיסטיקה במדינת הענק. לולא התוכנית האמורה מספר האזרחים היה מגיע לשיא הנוכחי כבר לפני ארבע שנים.

 

סין משקיעה מאמצים ניכרים בהאטת קצב גידול האוכלוסיה, ולשם כך הוציאו השלטונות סדרה של הגבלות ותמריצים. העיקרון הבסיסי הוא שלכל משפחה מותר להביא לעולם ילד אחד בלבד, אולם ישנן שורה של הקלות. כך למשל לזוגות הותר להביא לעולם ילד שני אם שני ההורים היו ילדים יחידים, אם הילד הראשון היה נכה או אם אחד ההורים היה נכה ונמנע ממנו לפרנס את המשפחה.

 

הקלות נוספות נכנסו לתוקף השנה בשנגחאי. לזוגות שהתגרשו ונישאו מחדש הותר להביא ילד נוסף לעולם עם בני זוגם החדשים, גם אם יש להם ילד מהנישואים הקודמים. אבל חרף ההקלות, במקרים רבים נהגו זוגות סינים להתעלם מהחוקים. לרוב מדובר היה בזוגות אמידים שיכולים היו לעמוד בתשלום הקנס, או זוגות שמעוניינים בבן זכר שימשיך את השושלת המשפחתית.

 

שלטונות סין טוענים כי התוכנית הכוללת קצרה הצלחה. לדברי גורם בכיר בוועדה הממלכתית לתכנון המשפחה, קצב הילודה ירד מ-21.06 על כל אלף בני אדם ב-1990, ל-12.4 ב-2003. "אבל למרות הירידה בקצב הילודה, מדובר בגידול עצום באוכלוסיה", הוסיף הגורם.

 

יש אפילו שטענו שהיא הצליחה יתר על המידה. רבים מהזוגות הצעירים, בעיקר בערים הגדולות, מסתפקים בילד אחד בלבד. סקר שנערך לאחרונה בשנגחאי, העיר הצפופה במדינה, קובע כי 80 אחוזים מקרב כ-20 אלף צעירים טענו שהם לא רוצים יותר מילד אחד. חמישה אחוזים טענו כי אינם רוצים ילדים כלל.

  

את הממשל הסיני הנתונים האלה מדאיגים. בשנגחאי, שבה חיים 17 מיליון תושבים, כבר נרשם השנה מאזן אוכלוסיה שלילי. אמנם 57 אלף תינוקות נולדו, אך מספר כפול מזה של בני אדם מתו. פער כל כך גדול בין מספרי הילודה והתמותה מובילים לחשש גדול מהתמעטות כוח העבודה העתידי בעיר.

 

בניסיון נואש לשנות את התמונה הדמוגרפית, הכניסו בכירי העיר 11 תיקונים למדיניות הילודה. בין תיקונים אלה גם הסרת תקופת ההמתנה הנדרשת בין ילד אחד לשני. הם גם החליטו להקטין את המענק הכספי אותו קיבלו זוגות נטולי ילדים.

 

אך הגידול באוכלוסיה בסין כולה - בקצב של כ-10 מיליון בשנה - עלול להעמיד אותה בפני אתגרים חדשים. בין היתר חלה עלייה במספר הקשישים ואוכלוסיית המהגרים, וכן שורר חוסר איזון בין מספר הבנים למספר הבנות, שנולדים מדי שנה. כעת עומד מספר זה על 117 בנים על כל 100 בנות, בעיקר בגלל תופעה של הפלות יזומות בקרב זוגות הרוצים בן זכר ולא בת.

 

בממשל הסיני מודאגים מחוסר האיזון הזה, ולאחרונה הוחל בתוכנית "דאגה לילדוֹת", במסגרתה מוצעות הטבות מפליגות להורים שיביאו לעולם דווקא בנות: הבנות יזכו לפטור משכר לימוד בבתי הספר, בית הוריהן יזכה לביטוח עד להגיעה של הבת לגיל בגרות וכמו כן משפחות שבהן ישנה רק בת אחת תזכינה להטבות בדיור, תעסוקה, חינוך ורווחה.

 

ואולם העיקרון הבסיסי, של ילד אחד למשפחה צפוי להישאר בתוקף בשנים הקרובות שכן אוכלוסיית העולם עומדת כעת על 6.27 מיליארד בני אדם, ועל פי נתוני הבנק העולמי, סין היא המדינה בעלת האוכלוסיה הגדולה ביותר. אחריה נמצאת הודו, עם 1.06 מיליארד אזרחים, ארה"ב עם 291 מיליוני בני אדם, אינדונזיה 214 מיליון וברזיל עם 177 מיליון תושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קצב הגידול הופחת, מספר האזרחים עלה. סין
צילום: רויטרס
מומלצים