שתף קטע נבחר

החוק לשימור הכנסת הישנה עבר בקריאה ראשונה

עפ"י הצעת החוק שיזמו 4 ח"כים מסיעות שונות, יהפוך בית פרומין במרכז ירושלים, ששימש את הכנסת בין 1950 ל-1966, למוזיאון הכנסת ולמרכז ללימודי דמוקרטיה ושלטון

הכנסת אישרה לפני שעה קלה בקריאה ראשונה את חוק מוזיאון הכנסת, שיבטיח את שימור משכנה הקודם - בית פרומין בירושלים. 63 חברי כנסת תמכו, ללא מתנגדים.

 

מטרת הצעת החוק, אותה הגישו חברי הכנסת רן כהן (יחד), אילן שלגי (שינוי), ניסן סלומיאנסקי (מפד"ל) ויורי שטרן (האיחוד הלאומי), ושעליה חתומים 13 חברי כנסת נוספים, היא הפיכת משכנה הקודם של הכנסת, בלב ירושלים, למוזיאון הכנסת ולמרכז ללימודי דמוקרטיה ושלטון.

 

בית פרומין, הנמצא ברח' המלך ג'ורג' 24, שימש כמשכנה הראשון של כנסת ישראל בירושלים. בין השנים 1966-1950 פעלו בו הכנסת הראשונה עד החמישית. לאחר מעברה של הכנסת למשכנה הנוכחי, שימש המבנה את משרד התיירות, עד מעברו של המשרד לקריית הממשלה לפני כשנה.

 

כשעברה הכנסת לבניין, הוצבה ברחבה הסמוכה המנורה המרשימה (כיום בגן הוורדים). בבניין הזה התקבלו חוקים שעיצבו את דמות המדינה הצעירה, כמו החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם, חוק השבות, חוק שעות העבודה והמנוחה. כאן התווכחו בלהט ראש הממשלה בן-גוריון וראש האופוזיציה בגין על הסכם השילומים עם גרמניה.

 

הקרקע, שבמקור היתה שייכת למינהל מקרקעי ישראל, נמכרה תמורת 10 מיליון שקל בלבד ליזם פרטי, שעל פי התכנית הבנייה שהופקדה בשנת 1992 בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, התעתד להרוס כליל את המבנה ולהקים תחתיו מבנה בן 16 קומות למגורים, למלונאות ולמסחר. 

 

הפוגע בבניין יישלח ל-3 שנות מאסר

 

חוק מוזיאון הכנסת קובע בין השאר, כי במימון תקציב המדינה ישוחזר המבנה למצבו בעת ששכנה בו הכנסת, ישומר במצבו המשוחזר ויוכשר להפעלתו כמוזיאון. המוזיאון עצמו יופעל על ידי ועד מנהל ומועצה בת 15 חברים: שבעה ח"כים מכהנים, אליהם יצטרפו שבעה חברים עליהם ימליץ יו"ר הכנסת (שני ח"כים לשעבר, מומחה לשימור אתרים, שני מומחים בהיסטוריה ובמדע המדינה ושני נציגים נוספים) וכן ראש עיריית ירושלים. החוק אף קובע במפורש כי כל הפוגע בבית פרומין, או מבצע בו שינויים בניגוד להוראות החוק - דינו מאסר שלוש שנים.

 

יוסי פלדמן, מנכ"ל המועצה לשימור אתרים: "אנו שמחים על כך שהכנסת הכירה בחשיבות שימורו של בית פרומין, ומשוכנעים שנבחרי הציבור יפעלו במהירות להשלמת תהליך החקיקה שיבטיח את עתידו של המבנה, המהווה אבן דרך כה חשובה בתולדות מדינת ישראל והכנסת בפרט, והמבטא יותר מכל את לב לבה של הדמוקרטיה הישראלית".


פורסם לראשונה 05/01/2005 09:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
כך נראה הבית כששימש את הכנסת
צילום: לע"מ
צילום: המועצה לשימור אתרים
פלדמן. להשלים תהליך החקיקה
צילום: המועצה לשימור אתרים
מומלצים