שתף קטע נבחר

ארה"ב לרוסיה: אם תמכרו נשק, נשקול סנקציות

דובר מחלקת המדינה האמריקנית הזהיר שאם רוסיה תתעקש להמשיך בעסקת הטילים עם סוריה, "יש פוטנציאל להטלת סנקציות. זה דבר שנצטרך לבחון אותו כאשר עסקה כזו תצא לפועל". שר ההגנה הרוסי שנועד עם בכירי הממשל: "אין הגבלות על מכירת טילים בעלי טווח כזה". שרון באיגרת לפוטין: הטילים עלולים לסכן את האזור כולו

הממשל האמריקני מאיים בסנקציות על רוסיה, אם תמכור נשק לסוריה: אמש (יום ה') דרש הממשל האמריקני מהממשל הרוסי לעצור את מכירת הנשק לסוריה. העסקה שעליה מדובר כוללת טילי כתף מסוג SA-18 וכן טילי קרקע-קרקע מדגם "איסקנדר E". בוושינגטון רומזים שאם העסקה תצא לפועל, יישקלו סנקציות נגד רוסיה.

 

דובר מחלקת המדינה, ריצ'רד באוצ'ר, נשאל: "איזה סוג של פעולה אפשר לצפות אם הרוסים ימשיכו בכל מקרה בעסקה?", והשיב: "לפי החוק האמריקני, יש פוטנציאל להטלת סנקציות. זה דבר שנצטרך לבחון אותו כאשר עסקה כזו תצא לפועל".

 

כבר לפני מספר חודשים שיגר ראש הממשלה שרון איגרת לנשיא רוסיה ובה ביקש לשקול שוב את עסקת הנשק הצפויה. שרון הזכיר לפוטין את הבטחתו שלא ימכור לסורים טילי כתף, "שמסכנים את האזור".

 

עוד בפרשה:

 

האמריקנים מבהירים כי המדיניות האמריקנית הרשמית היא להטיל סנקציות על מדינה המפירה את החוק האמריקני האוסר לסחור עם מדינות הנכללות ברשימת הטרור. אבל בשלב הזה, כשהעסקה עדיין לא יצאה לפועל, מדגישים בממשל האמריקני שאין צורך להיכנס להשערות לגבי העתיד. "בואו נראה מה יקרה, ואנחנו נפעיל את החוק שלנו בהתאם", אמר הדובר האמריקני.

 

באוצ'ר ציין: "דווחנו על העסקה. המדיניות האמריקנית ברורה ביותר - אנחנו נגד מכירת נשק לסוריה, ונגד מכירת כל ציוד צבאי לסוריה, שהיא מדינה התומכת בטרור. אנחנו סבורים שעסקאות כאלו שאינן ראויות. הרוסים יודעים שזו המדיניות שלנו".

 

בוושינגטון מודאגים מאוד מהדיווחים על עסקת הטילים. ישראל מצויה זה זמן בדו-שיח עם האמריקנים בנושא. שר ההגנה הרוסי, סרגיי איוונוב, ביקר בוושינגטון. הוא נפגש בנפרד עם שר החוץ, קולין פאוול, ושר ההגנה דונלד ראמספלד. בסיום סבב הפגישות ערך איוונוב מסיבת עיתונאים בה טען כי האמריקנים לא שאלו אותו לגבי העסקה.

 

איוונוב אמר כי רוסיה וארה"ב הכינו טיוטת הסכם להגבלת הסחר בטילים ניידים נגד מטוסים כחלק מהמלחמה בטרור העולמי. במחלקת המדינה האמריקנית אישרו את קיום הטיוטה, שלדברי איוונוב "כבר מוכנה לחתימה".

 

הוא ציין כי ההסכם המדובר לא נוגע לטילים שדווח כי רוסיה תמכור לסוריה ואמר כי "אין הגבלות על מכירת טילים בעלי טווח כזה". איוונוב אמנם הדגיש כי רוסיה לא מכרה טילים בעבר לסוריה, אך השאיר את האפשרויות פתוחות לגבי העתיד.

 

 על-פי גורמים מדיניים בירושלים, במסגרת עסקת הטילים המדוברת, יימכרו לסוריה טילי כתף מדגם SA-18. בישראל חוששים שאם רוסיה תמכור טילי כתף לסוריה, הטילים עלולים להגיע לידי חיזבאללה והפלסטינים.  

 

הגורמים אמרו ל-ynet: "ישראל לא תוכל להסכים שיהיו לסוריה טילים כאלה. טילים מסוג כזה יכולים גם לשמש נשק התקפי. החשש הוא שנשק שכזה יגיע לידי חיזבללה או לידי ארגוני טרור פלסטינים. כל נשק שמסתובב במזרח התיכון יכול להגיע במוקדם או במאוחר לידי ארגוני טרור פלסטינים". בירושלים מקווים שגם הלחץ האמריקני יעשה את שלו, בשל האיום גם נגד טיסות של האמריקנים בעיראק.

 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, יובל שטייניץ, אמר בדיון שנערך מוקדם יותר היום בנושא איום הטילים במזרח התיכון: "מערכת הביטחון נשענת על אופציית תגובת חיל אוויר, ולא על פיתוח טילים לטווחים של 200 או 300 קילומטרים. שימוש בטילים טקטיים זול יותר מאשר השקעה בנשק של חיל האוויר כנשק תגובה". יו"ר הוועדה קרא להקים חיל טילים, שייתן מענה לאיומי הטילים מאיראן מהים ומהיבשה.

 

מומחה מהמגזין ג'יינס: הפתרון טמון בלחץ דיפלומטי

 

במקביל, דיווח העיתון הרוסי "קומרסאנט" שבמסגרת העסקה הנרקמת בין רוסיה לבין סוריה יועברו לשכנה מצפון טילי קרקע קרקע מדגם "איסקנדר E". עדיין לא ברור האם המשבר פרץ על רקע טילי הכתף או על רקע טילי הקרקע-קרקע.

 

רובין יוז, העורך לענייני המזרח התיכון של המגזין הביטחוני הבריטי היוקרתי, "ג'יינס", אמר בשיחה עם ynet: "אם הדיווחים על טילי הקרקע-קרקע נכונים, המערכת הזו אכן מסוגלת לשנות את מאזן הנשק האזורי. מדובר ככל הנראה במספר קטן של טילים, ובהתחשב בעובדה שכל אחד מהם מסוגל לשאת רק ראש נפץ אחד - זה לא הרבה, אבל זה מספיק כדי לעורר דאגה".

  

אבל הוא סבור שלישראל יש מענה טוב למדי לבעיה בדמות טיל החץ. "החץ היא מערכת טובה שגם משתפרת כל הזמן. בשילוב של מערכות טילי פטריוט, היא מסוגלת לתת מענה טוב למדי לכל איום באזור שלכם. זו בעיה, אבל לא בעיה כל כך גדולה מבחינת ישראל".

 

יוז טוען שטילי "איסקנדר E", שעל פי הדיווחים בתקשורת הרוסית הם העילה למשבר שפרץ ביחסים בין ישראל לרוסיה, אינם מאיימים בגלל הטווח שלהם אלא בגלל הדיוק שלהם. לדבריו מדובר בטילים המסוגלים לפגוע במטרות בדיוק של בין 10 ל-30 מטר, מה שמאפשר להשתמש בהם כדי לפגוע במטרות ספציפיות עם ראשי קרב מסויימים, או לפגוע במטרות מגוונות עם ראשי קרב כימיים למשל.

 

אבל הוא טוען גם שהטווח של הטילים - כ-280 ק"מ - יחייב את סוריה להציב אותם קרוב מאוד לקו הפסקת האש עם ישראל אם היא רוצה לפגוע במטרות חשובות. "השאלה היא אם ישראל תתיר להם להציב טילים כאלה כל כך קרוב לגבול שלה", אומר יוז.

 

"יש לסורים טילים אחרים מסוג סקאד B, C ו-D. הם אמנם מיושנים יותר והדיוק שלהם קטן בהרבה, אבל הטווח של חלק מהם יכול להגיע ל-600 ק"מ, מה שיאפשר לסוריה להציב אותם רחוק יותר בצפון המדינה, שם הם יהיו חשופים פחות", אומר יוז. "הכל תלוי במטרה שרוצים לפגוע בה. אם רוצים לצייד את הטילים הללו בראשי נפץ כימיים למשל, לא משנה כל כך איפה פוגעים. הקטל יהיה גדול בכל מקרה".

 

יוז סבור שהשאיפה של סוריה להשיג טילים שכאלה היא ניסיון של הליכה על הסף. "הם בעיקר רוצים לפצות על היכולת הירודה של החיל האוויר שלהם", הוא אומר.

 

הוא מסכים לטענה שמלבד הרצון להתחמש, אפשר שסוריה מעוניינת לעורר את דעת הקהל בישראל, כדי שזו תלחץ על ראש הממשלה שרון לשנות את גישתו ולהיות פתוח יותר לאיתותים מדמשק, אבל מציע אפשרות נוספת. "ייתכן שמדובר ברצון של השלטון לחזק את עצמו כלפי פנים. הציבור הסורי יודע שחיל האוויר שלו נחות לעומת זה של ישראל ואולי השלטון צריך להראות להם שהוא נוקט בצעדים על מנת לפצות על כך".

 

יוז מודה שאין לו מושג מהיכן בא המימון לעסקת הטילים, אם אכן ישנה כזו. "אני מבין את הרצון של הרוסים למכור את התוצרת שלהם - ההשפעה שלהם במזרח התיכון פחתה דרמטית כשמצרים עברה להסתמך על ארה"ב, ורשימת הלקוחות שלה באזור קטנה מאוד - אבל אני לא מבין מה הם מקבלים בתמורה מסוריה, במיוחד כעת, כשהיא נתונה תחת סנקציות אמריקניות". הפתרון לדעתו טמון בלחץ דיפלומטי.


פורסם לראשונה 12/01/2005 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילם: איי פי
אזהרה מארה"ב. בוש
צילם: איי פי
צילום: איי אף פי
איוונוב. לא נשאל
צילום: איי אף פי
צילום: אי פי איי
הליכה על הסף. בשאר אסד
צילום: אי פי איי
מענה טוב למדי. טיל החץ
צילום: תעשיה אווירית
צילום: ביטאון חיל האוויר
מכת מנע - רק כמוצא אחרון. מטוס F-16
צילום: ביטאון חיל האוויר
מומלצים