שתף קטע נבחר

מפעל תעש הוא שגרם לזיהום הים בחוף הרצליה

תושבי הרצליה והמבקרים בחופיה מכירים כבר יותר מעשר שנים את "הכתם הצהוב" שמצוי בסביבתו. המשרד לאיכות הסביבה קבע, כי תעש היא האחראית לזיהום הים. בשורות רעות נוספות: הזיהום לא יפוג בשנים הקרובות

מקור הזיהום בחוף הרצליה, שבולט לעין מזה שנתיים מצפון לעיר בצבעו הזרחני, הוא מפעל תעש שהיה במקום. כך דיווח הערב (יום ה') ערוץ 2.

 

במשרד לאיכות הסביבה חקרו את מקורות הזיהום והגיעו למסקנה, כי שפכים תעשייתים ממפעל תע"ש נוף ים חדרו לתוך הקרקע, למי התהום ומשם לים. ריכוזי החומר גורמים להניח כי הבעיה תימשך עוד מספר רב של שנים.

 

"החוף הצהוב" בהרצליה אינו חוף רחצה מוכרז ונמצא דרומית לפארק הלאומי אפולוניה, מול כפר הדייגים. החוף המזוהם נמצא מאות מטרים מחוף רחצה מוכרז.

 

מפלגת הירוקים טענה זה מכבר, כי הכתם הינו זיהום כימי ממפעל תעש נוף ים. בדו"ח שהכין צוות של חברת תה"ל שבראשו עמד ד"ר חיים מיכלסון, התגלה כי הכתם הוא למעשה זיהום כימי, שמקורו בחומר שיוצר באחד מן המפעלים שהיו במתחם.

 

לטענת הירוקים, המחקר נערך בעקבות לחץ ציבורי ממושך שהפעילה המפלגה בשנתיים האחרונות על עיריית הרצליה ועל המשרד לאיכות הסביבה.

 

"הממצאים מוכיחים מעל כל ספק שמקור הכתם הוא מפעל תעש ומפריך את טענות אנשי המפעל שהכתם הוא תופעה טבעית", מסרו הירוקים.

 

דרור עזרא, רכז פורום השרון במפלגת הירוקים, הסביר כי הכתם הצהוב החל להופיע באזור החוף לפני כ-15 שנה, 200 מטר דרומית לנמל אפולוניה. הכתם לא נעלם לאחר שמפעל תעש פונה. להיפך, בשנים האחרונות ממדיו גדלו.

 

לדבריו, "במשך השנים נעשו בדיקות, הן של משרד הבריאות והן של המשרד לאיכות הסביבה, בניסיון לגלות מה הגורם לכתם. בדיקות אלו העלו חרס והכתם הצהוב נשאר בגדר תעלומה עד לפתרון התעלומה בימים אלו".

 

עזרא הוסיף, כי לאורך השנים הכחישו אנשי תעש שמקור הכתם הוא ממתקניהם, הגדיל לעשות נציג תעש שהציע לעיריית הרצליה להפוך את הכתם הצהוב לאטרקציה תיירותית.

 

תעש נוף ים הוקם בשנות החמישים סמוך לשכונת נוף ים. מפעל זה זיהם במשך שנים את הים, את הקרקע ואת האוויר. בעקבות פיצוץ אדיר שהיה במפעל בשנת 1992 נהרס חלק גדול מן המפעל ולאחר כמה שנים פנו גם המתקנים ששרדו את הפיצוץ, הסביר.

 

לדברי עזרא: "במשך עשרות שנים זיהמו מפעלים ביטחוניים את הסביבה בשם הביטחון. הגיע הזמן שאנשי התעשיות הביטחוניות יבינו שסביבה נקייה חשובה לא פחות לביטחון המדינה מייצור כלי נשק.

 

מהדו"ח עולה חשש כבד שחומרים אחרים, מסוכנים אף יותר יתכן ומזהמים את הים. על כן, אנו דורשים שיבוצע מחקר זיהומים מקיף במימון תעש ומשרד הביטחון. ולאחריו יבוצע טיהור מקיף בקרקע לזיהומים שימצאו".

 

עיריית הרצליה עמלה על הדו"ח אודות הכתם בחוף הים יחד עם המשרד לאיכות הסביבה. מנהל היחידה לאיכות הסביבה בעיריית הרצליה, אורי רוזין, הסביר: "גילינו שהחומר אינו מסוכן ואינו מזיק לבני אדם. ייתכן שיש חומרים נוספים, מסוכנים אשר נסחפים למים אך זה לא נבדק בדו"ח". לדברי רוזין בשבוע הבא יפגשו נציגי העירייה ונציגי משרד איכות הסביבה, ויחליטו איזה דרישות לעלות בפני תעש על מנת להביא לפתרון הזיהום.

 

השר לאיכות הסביבה הודיע, כי בעקבות דרישת משרדו עורכת התעשייה הצבאית סקרי קרקע מקיפים לבדיקת היקף ורמות הזיהום, וכי הדו"ח שגילה את מקור הזיהום נערך בעקבות דרישת המשרד. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו רענן בן-צור ודוד הכהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרור עזרא
החוף הצהוב. לא ייעלם במהרה
צילום: דרור עזרא
צילום: דרור עזרא
תע"ש אחראית. הזיהום בים
צילום: דרור עזרא
מומלצים