שתף קטע נבחר

"מוסקבה הקפיאה חלקית את עסקת הטילים"

העיתון "אל-ווטן" הסעודי דיווח כי וושינגטון הצליחה להשיג הסכמה עקרונית ממוסקבה להקפיא את עסקת הטילים לסוריה. למרות זאת, נראה שמדובר בהקפאה חלקית וכי הקפאת שאר חלקי העסקה טרם סוכמו. בתוך כך מסרו מקורות רוסיים כי הסיבה להתנגדות ישראל הוא 200 טילי אוויר-אוויר, ולא טילי ה"איסקנדר" המדוברים

בוטלה עסקת הטילים? מקורות אמריקנים יודעי דבר מסרו לעיתון "אל-ווטן" הסעודי כי וושינגטון הצליחה להשיג הסכמה עקרונית ממוסקבה להקפיא את עסקת הטילים שהתכוונה לחתום עם סוריה.

 

לדברי אותם מקורות, מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, השיג את ההתחייבות הרוסית במהלך פגישתו עם שר ההגנה של רוסיה, סרגיי איבאנוב, לפני ימים אחדים. הם ציינו כי ההסכמה זכתה לאישורו העקרוני של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, וזאת "עד לעריכת דיונים נוספים עם וושינגטון בעניין הזה".

 

למרות כל זאת לא בטוח שיש סיבה לחגוג. מקורות בוושינגטון צופים כי למרות התחייבות זו, אין בכך משום סוף פסוק בפרשיית הטילים שביקשה דמשק לרכוש וכי קרוב לוודאי שהעסקה תהפוך לסוגייה במגעים רב צדדים שיכללו את סוריה, רוסיה, ארה"ב וישראל ויתנהל הרחק מעיני התקשורת.

 

פרט לכך אין מדובר בהקפאה כוללת של העסקה, שכן לפי אותם המקורות ההתחייבות תקפה רק לגבי טילי הקרקע-קרקע מסוג אס.אס.אקס.26 . אולם, לגבי הטילים האחרים שסוריה מעוניינת לרכוש ובהם טילי הנ"מ מסוג אס.איי. 10 וטילי הכתף מסוג אס.איי. 18 המיועדים גם הם נגד מטוסים אמרו אותם מקורות כי הנושא "עודנו מונח על שולחן הדיונים בין וושינגטון למוסקבה", שכן רוסיה מחשיבה אותם כ"טילי הגנה" דבר שהופך את דרישת ישראל שלא למכרם ל"בלתי מתקבלת".

 

לפי אותם המקורות, סוגיה זו עלתה גם במגעים בין רוסיה לישראל שם ביקשה מוסקבה מישראל שלא להעניק מקלט ליהודים ש"לוקחים את אוצרות המדינה ונמלטים לישראל", ובכך מפרים את החוקים ברוסיה.

 

"ישראל חוששת מטילי אוויר-אוויר"

 

ככל שנוקף הזמן מאז פרסום המשבר הנוכחי סביב עסקת הטילים הולכים ומתרבים הדיווחים בעניין. מקורות רוסיים לעיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון כי דאגתה של ישראל אינו נובע ממכירת טילי הקרקע-קרקע מסוג "איסקנדר" אלא דווקא מפני מכירת 200 טילי אוויר-אוויר מסוג "איגלה" בעלות של 20 מיליון דולרים לשימוש חיל האוויר הסורי.

 

בתוך כך טענו מקורות סוריים לעיתון "אל-ווטן" היוצא לאור בקטר כי ארה"ב וישראל מנסות לשבש את ביקורו של נשיא סוריה, בשאר אסד למוסקבה שם אמור הנשיא הסורי לחתום על העסקה המדוברת. חוגים מדיניים בדמשק הביעו בפני העיתון את פליאתם כלפי ההמולה התקשורתית שעוררו ארה"ב וישראל סביב העסקה – המולה שלטענתם נועדה לשבש את ביקורו של אסד "ולהציב קשיים בפני החזרת הדינמיות ביחסים בין שתי המדינות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השיג התחייבות ממוסקבה. פאוול
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
נתן אישור עקרוני. פוטין
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בשאר אסד נשיא סוריה
צילום: רויטרס
מומלצים