שתף קטע נבחר

יום הולדת של שוקולד וערמונים

למרות שהיא לא אוהבת לאפות, איילת בן יוסף חורגת ממנהגה ואופה עוגת יום הולדת למוטי. ויש גם מאכל אנגלי שמתחבר לט"ו בשבט

בוודאי שמתם לב שאפייה היא לא הקטע החזק שלי. אני מרגישה הרבה יותר טוב בתחום הבישול, שם לא צריך למדוד שום דבר בגרמים. עוד כפית, פחות כפית? למי זה אכפת! גם כשאני כבר נכנסת למטבח לאפות אני בדרך כלל "מזייפת" את המתכון (כמה נזק כבר יעשו עוד 20 גרם שמרים?). המשקל שלי הוא אחד המוצגים היותר עתיקים על המדף. הוא יורד ממנו רק במקרים חריגים, וגם אז, מפאת גילו, הוא כבר לא ממש מסוגל למלא את המשימה.

 

בערך פעם בחודש מתחשק לי לאפות עוגה של בית. אז אני מכינה מאפינס או

עוגה בחושה ליישר עם הקפה. בשאר ימות השבוע אנחנו מסתדרים בלי. אבל פעם אחת בשנה מוטלת עלי החובה המוסרית לאפות עוגה "כמו שצריך". כן, אני מתכוונת ליום ההולדת של מוטי. למעשה מדובר בחובה שאני הטלתי על עצמי, שכן אף אחד אחר (כולל מוטי בעצמו) לא ממש מחייב אותי להכין עוגות. אבל פעם בשנה אני מרגישה שצריך להשקיע.

 

והשנה, יותר מתמיד הבנתי שאם אני הולכת להיות אמא, הגיע הזמן שאמצא לי איזו עוגת שוקולד ואתחיל להתאמן בחיתוך קרונות רכבת או פוקימונים כי מעכשיו אני אצטרך לאפות שתי עוגות בכל שנה. אחת למוטי ואחת לינוקא שיגיע.

 

יום ההולדת של מוטי חל כמעט בכל שנה בט"ו בשבט. מוטי היה מעדיף שזה יקרה בחנוכה, אבל לא ממש שאלו אותו ואת חגיגות יום ההולדת אנחנו תמיד מבלים עם שקיות פיצוחים ופירות יבשים.

 

עוד צירוף מקרים נפלא הוא שיום ההולדת של מוטי חל בסמוך לחגים הנוצריים: חג ההודיה וחג המולד, שניהם מביאים איתם תועפות של מתכונים עם פירות יבשים והמון מגזינים צבעוניים מחו"ל עם מתכוני חגים. ככה יוצא שבכל שנה אני מנסה לאפות למוטי עוגת יום הולדת חגיגית וגם לנצל קצת את המצב ולהעלים חלק מערמת הפירות היבשים שמגיעה אלינו הביתה (אני קניתי? אני??).

 

העוגה של מוטי לשנה זו היא עוגת מוס אפוי של שוקולד וערמונים. מוטי מאוד אוהב ערמונים (וגם אני, למען האמת) ויחד עם העוגה הגשתי לבחיר ליבי קערה קטנה עם קצפת-ערמונים (מתכון בהמשך), אפשר למרוח את הקצפת על העוגה או ללקק אותה בכפית, בלי ללכלך את השוקולד.

 

יחד עם העוגה הכנתי גם "בשרטחון"(mincemeat), זהו מאכל אנגלי מסורתי לתקופת חג המולד, שמתחבר יופי לחגים היהודיים: ט"ו בשבט שמגיע תיכף ופסח שיבוא בעוד שלושה חודשים. הנה, אפשר להכין את החרוסת כבר עכשיו.

 

 

עוגת שוקולד וערמונים

המתכון המקורי של יו פרנלי-ויטינגסטול, אחד הכוכבים העולים בשמי הבישול

צילום: איילת בן יוסף

הבריטי (ג'יימי אוליבר, מאחוריך!), אבל כאן הוא מגיע לאחר שינויים שלי. שימו לב, למרות שמדובר בעוגה יש כאן עניין של פחות מחצי שעה של עבודה.

 

נזדקק ל:

200 גרם שוקולד מריר

200 גרם חמאה

200 גרם ערמונים מבושלים (חבילה של ערמונים בוואקום)

200 מ"ל חלב

100 גרם סוכר

4 ביצים

 

וכך עושים:

  1. מחממים תנור ל-160 מעלות. בסיר קטן או במיקרוגל ממיסים חמאה ושוקולד עד שמתקבלת תערובת קרמית אחידה.
  2. בסיר קטן מחממים את הערמונים עם החלב, מביאים אותם לרתיחה ומבשלים עוד 5 דקות. מורידים מהאש ומרסקים את הערמונים עם החלב למחית אחידה – אפשר עם מועך פירה או בעזרת בלנדר-מוט (או בלנדר רגיל).
  3. מכנים שתי קערות ומפרידים את הביצים. בקערה א' טורפים חלמון וסוכר לתערובת אוורירית, ובקערה ב' מקציפים את הביצים לקצף יציב.
  4. לקערה א' (עם הביצים והסוכר) מוסיפים את תערובת השוקולד ואת מחית הערמונים. טורפים ביחד למסה אחידה. מוסיפים את החלבון המוקצף בתנועות קיפול עדינות.
  5. מעבירים את הבלילה לתבנית בקוטר 26 ס"מ, מרופדת בנייר אפיה. מכניסים לתנור ואופים 30-40 דקות. העוגה מוכנה כשהשוליים יציבים, אבל האמצע עוד "רועד". מוצאים מתהנות ונותנים לעוגה להתקרר ולהתייצב.
  6. עכשיו אפשר לצפות אותה או להגיש ככה, חמימה (בטמפ' החדר) או לאחר קירור יסודי במקרר.

 

  • ציפוי אופציונלי  - קצפת ערמונים: נוטלים מיכל אחד של שמנת מתוקה להקצפה, מוסיפים 2-3 כפות ממרח ערמונים ומקציפים. אם אתם אוהבים את הערמונים דומיננטים ומתוקים, אפשר להוסיף עוד כמה כפות. אנחנו מעדיפים אותם ככה, צנועים ברקע.

 

  • ציפויים נוספים: קצפת, פודינג וניל, קרם שוקולד.

 

 

"בשרטחון" (mincemeat) – תערובת פירות יבשים

במקור יש בתערובת הזאת גם שומן בקר או חזיר ופיסות של בשר, אבל אנחנו נוותר.

 

נזדקק ל:

200 גרם צימוקים בהירים

200 גרם צימוקים כהים

200 גרם משמשים מיובשים קצוצים

100 גרם תפוחים מיובשים קצוצים

1 תפוח עץ חמצמץ, קלוף וקצוץ דק

50 גרם קליפות הדרים מסוכרות קצוצות

1/4 כפית קינמון

1/4 כפית אגוז מוסקט

1/2 כוס סוכר

מיץ וקליפה מגוררת מתפוז אחד

3 כפות ברנדי

 

וכך עושים:

בקערה גדולה מערבבים את כל המרכיבים, מעבירים לצנצנות, דוחסים וסוגרים.

בצורה זו התערובת אמורה להישמר אפילו שנה.

 

ומה עושים עם זה?

  • קודם כל אפשר לאכול אותו ככה, כמו שהוא בכפית.
  • טארט פירות יבשים: על קלתית טארט מפזרים "בשרטחון", מוספים שבבי שקדים או אגוזים מלמעלה ואופים.
  • מאפינס: מוסיפים את תערובת הפירות היבשים למתכון המאפינס הבסיסי.
  • מילוי לעוף צלוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איילת בן יוסף
חרוסת אנגלית
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים