שתף קטע נבחר

המדריך למשדרג 2005

התוכנות רצות לאט מדי? המשחקים נראים גרוע? אין מקום בדיסק? אם התקציב שלכם מוגבל, במקרים מסוימים עדיף לשדרג. מתי כדאי לשדרג ומתי עדיף לוותר? מדריך שיפתור הרבה בעיות, יאריך את חיי המחשב, וישפר את איכות חייכם. כתבה ראשונה

בשנים האחרונות, לאחר תקופה ארוכה בה התוכנות השתרכו מאחור, והחומרה שעטה קדימה, היישומים סגרו את הפער, והמחשבים החדשים כבר מתמודדים בכבוד עם יישומים שעד לא מזמן היו מחוץ לעולם המושגים של רובנו. לא צריך את המחשב המהיר ביותר כדי לערוך וידאו וסאונד, לטפל בתמונות דיגיטליות וכדומה. מצד שני, סביר להניח שמחשב בן שנתיים או שלוש לא יוכל להתמודד היטב עם משימות אלו.

 

עבור חלקנו, המוטיבציה להחליף מחשב או לשדרג את הקיים קשורה למשחקים חדשים, שבמקרה הטוב ייראו רע ובמקרה הרע לא ירוצו כלל על המחשב הישן. אצל אחרים, זו התובנה שדיסק קשיח קטן, צורב רגיל (ולא DVD), או מאיץ

גרפי מיושן, גורם להם להחמיץ הרבה ממה שהמחשב מציע.

 

להחליף או לשדרג?

 

אם אתם נמנים על המשתמשים שיודעים שלקנות מחשב חדש זה בזבוז כסף, אבל בכל זאת לא רוצים לשדרג - אתם לא לבד. שדרוג של מחשבים ישנים, כמו קנייה של מחשבים משומשים, הוא תופעה הרבה פחות נפוצה בישראל מאשר במדינות אחרות. אולי בגלל שתרבות החיסכון כאן פחות מפותחת, והישראלי הממוצע מעדיף להיות זה ש"יוריד את הניילונים". או אולי פשוט בגלל המספר העצום של ספקי חומרה מקומיים, שמאפשרים לקבל מחשבים חדשים - מוצלחים יותר או פחות - במחירים מגוחכים.

 

ובאמת, למה לשדרג כשאפשר לקנות היום מחשב חדש תמורת כ-2,000 שקלים? בסיסי, נטול צג, ולא כזה שמתקרב בכלל למה שתוכלו לקבל אם הפרוטה מצויה בכיסכם. עדיין, מחשב כזה יהיה כנראה מהיר פי שניים או יותר מהמחשב בן השנתיים או שלוש שלכם.

 

שדרוג, בסופו של דבר, לא ייתן לכם מחשב חדש אלא יאריך את חייו של המחשב הקיים. זהו פתרון טוב כאשר ישנם צווארי בקבוק מובהקים שמונעים מכם לנצל באופן אופטימלי את הטכנולוגיות בהן המחשב תומך, פוגעים בביצועים ומונעים מכם להריץ יישומים שונים.

 

התשובה לשאלה אם לשדרג את המחשב או להחליף בחדש, תלויה מאד בצרכים. מצד אחד, ככל שהמחשב ישן יותר, השדרוג יהפוך חסר תועלת. אם מדובר בפנטיום 2 או פנטיום 3, למשל, יש סיכוי טוב שממילא תצטרכו להחליף את כל הרכיבים - שום דבר לא יישאר על כנו מלבד המארז ואולי גם ספק הכוח. עדיף לחסוך למחשב חדש.

 

מצד שני, אם מאז קניית המחשב כבר השקעתם בהרחבות ושדרוגים שונים - דיסק גדול יותר, כרטיס גרפי חזק, וכן הלאה - יש סיכוי טוב שלא תרצו לוותר על החלקים האלה. ואם תקחו אותם גם למחשב הבא למה לקנות חדש? החליפו את החלקים שדורשים החלפה (מן הסתם לוח אם, מעבד ואולי גם זיכרון) ותקבלו הרבה יותר תמורת הכסף.

 

סיבות אקטואליות לשדרוג

 

המדד הראשון לכדאיות השדרוג, צריך להיות כמה מההשקעה במחשב הישן תשמרו, ובכמה תאריכו את חייו. למחשב חזק עם מאיץ גרפי מיושן, או מעט מדי זיכרון, דיסק קטן מדי או מעבד חלש שמוקף ברכיבים מהירים יחסית - שדרוג ממוקד יהיה זול (כמה מאות שקלים) ומשתלם. התמורה תהיה לא רק במקום שבו השקעתם - שדרוג שמאזן את התצורה, בדרך כלל יביא לידי ביטוי את יכולות הרכיבים הקיימים.

 

שדרוג מקיף יותר (למשל: של המעבד, הזיכרון והכרטיס הגרפי; או של הלוח, המעבד והזיכרון), יעלה יותר (1,000 שקלים לפחות) וישתלם רק אם שאר החלקים אינם ישנים מדי, אחרת תיווצר תצורה לא מאוזנת. כוחה של השרשרת תלוי בחוליה החלשה - אם אחרי השדרוג יש מעט מדי זיכרון או דיסק קטן ואיטי, תקבלו ביצועים מוגבלים.

 

אך יש הרבה סיבות שבגללן זו אינה התקופה האידיאלית לקניית מחשב חדש. הטכנולוגיות החדשות יקרות מאד, וחלקן לא יאריכו ימים. אלה פתרונות שנועדו לכסות על קו התפר שבין הדור הטכנולוגי הקודם לדור הבא. מי שיקנה מחשב חדש ומתקדם היום, עלול לשלם הרבה יותר ולגלות בעוד שנה שהמחשב שלו מיושן.

 

סיבה אקטואלית להעדיף שדרוג על קניית מחשב חדש,

 היא העובדה שארכיטקטורות הלוח של אינטל ו-AMD כאחד נמצאות על פרשת דרכים. המעבדים החדשים מתחברים לתושבות שונות, תומכים באפיקים (Bus) ורכיבי זיכרון שונים, ובמהלך השנה הקרובה צפויים שינויים רבים.

 

לכן, כשאורך החיים של המחשב החדש אינו ברור, הארכת חיי המחשב הישן היא חלופה הגיונית. השדרוג יספק את הביצועים הדרושים, ויאפשר לחסוך את הכסף ולמשוך זמן עד החלפת המחשב הבאה.

 

שלב א': לבדוק מה מאפשרת לכם החומרה הקיימת 

 

אם החלטתם לשדרג, לפני שחושבים מה ואיך לשדרג, כדאי בשלב הראשון לבדוק מהן האפשרויות שמכתיבה החומרה הקיימת, בראש ובראשונה לוח האם שמותקן במחשב. לדוגמה: לוח בן כשלוש שנים במחשב מבוסס סלרון או פנטיום 4, עשוי לתמוך במעבדים שונים במהירויות שעון שבין 1.5GHz ל-3GHz.

 

אם יש לכם לוח כזה, רוב הסיכויים שמותקן בו מעבד איטי בהרבה מזה שתוכלו להתקין בו. במקרה כזה חשוב לבדוק מהי תושבת המעבד (423 הישנה יותר או 478 המעט יותר חדשה, שנתמכת גם היום ברוב המעבדים של אינטל), ובאילו מהירויות שעון תומך הלוח. אלה דברים שאפשר לגלות בקלות באתר של יצרן הלוח, ומומלץ להצליב עם נתונים מתוכנת דיאגנוסטיקה טובה כמו Everest Home Edition.

 

חשוב לא פחות לבדוק מהו סוג הזיכרון בו תומך הלוח - RDRAM, SDRAM או DDR. בשני המקרים הראשונים יש סיכוי טוב שישתלם לכם לוותר על הלוח והזיכרון הקיימים (אלו טכנולוגיות ישנות יותר, וסביר להניח שהלוח בכלל מיושן. הרחבת זיכרון בדרך כלל תהיה יותר יקרה ופחות משתלמת).

 

אם הלוח תומך בזיכרון DDR, בידקו באילו רכיבי DDR הוא תומך (266, 333 או 400) ואיזה מותקנים, כדי להחליט אם להוסיף או להחליף זיכרון. למשל, אם יש לכם 256MB DDR400 קרוב לוודאי שתרצו להוסיף עוד 256MB. לעומת זאת, אם יש לכם 128MB DDR266, עדיף להתקין במקום רכיבי DDR400 בנפח גדול יותר.

 

אם המחשב בן יותר משנתיים, סביר להניח שיש לכם דיסק קשיח קטן בממשק EIDE, צורב מיושן או רק כונן CD-ROM, כרטיס גרפי חלש (או מאיץ מובנה בלוח). אם לא הוספתם או החלפתם אותם בעבר, ייתכן שתרצו לעשות זאת עכשיו.

 

אם תחליטו לשמור את הלוח הקיים, קרוב לוודאי שלא תתקשו למצוא חומרה שבה הוא יתמוך. לא נורא אם הדיסק שתקנו יהיה בממשק EIDE ולא SATA המתקדם יותר, למשל. קצת פחות הגיוני, לעומת זאת, להשקיע בכרטיס גרפי בממשק PCI (ולא ב-AGP, שבשנה הקרובה יפנה את מקומו ל-PCI Express). או אפילו להיתקע עם לוח שלא תומך ב-USB 2.0. מכיוון שיש היום הרבה לוחות אם מצויינים שעולים רק מאות שקלים, החלפת הלוח לא תכאב בכיס יותר מדי.

 

לפני החלפת או הוספת מעבד, דיסק קשיח, או כרטיס גרפי, בדקו שיש לכם ספק כוח חזק מספיק (רצוי 300 וואט או יותר), אחרת תצטרכו להחליף גם אותו. אם אינכם בטוחים, בעניין הזה או באחר - התייעצו עם מישהו שמבין. לא חייבים לעשות הכל לבד.

 

החלפת המעבד, הזיכרון והלוח

 

שתי אפשרויות שדרוג פופולריות יחסית, הן החלפת מעבד או הרחבת הזיכרון. האחרונה, בעיקר, נתפסת כקלף מנצח בכל מה שקשור לשיפור ביצועים, במידה מסויימת של צדק ובמידה לא פחותה הודות למיתוסים מושרשים היטב.

 

הרחבת זיכרון מביאה תועלת במקרים בהם היא חוסכת את השימוש בזיכרון וירטואלי. הזיכרון הווירטואלי מיושם באמצעות קובץ ההחלפה (Swap File) המשמש את מערכת ההפעלה לאחסון זמני של מידע בדיסק הקשיח כשאין די מקום פנוי בזיכרון. זמני הגישה הארוכים משמעותית לדיסק פוגעים בביצועים, והרחבת זיכרון תפתח את צוואר הבקבוק הזה - כאשר הוא באמת קיים, אך היא אינה תרופת פלא.

 

החלפת מעבד לרוב לא מספיקה כשלעצמה כדי להשיג שיפור ביצועים משמעותי. כלל האצבע המקובל בנושא זה מגדיר את הגבול התיאורטי של השיפור לשורש הגידול במהירות השעון. לכן שדרוג למעבד כפול מגהרצים יכול להשיג בתיאוריה שיפור של כ-40% בביצועים הסופיים, אבל רק בהנחה שאין צווארי בקבוק אחרים במחשב, וכמעט תמיד יש.

 

מכיוון שהרכיבים העיקריים שפועלים בסינכרוניזציה עם המעבד הם רכיבי הזיכרון, לעיתים קרובות מה שנדרש כדי להפיק תועלת ממעבד מהיר הוא זיכרון גדול ו/או מהיר יותר. אבל כדי לתמוך ברכיבי זיכרון מהירים יותר לעיתים קרובות נדרשת החלפת לוח האם (שלעיתים נדרשת גם כדי לתמוך במעבד המהיר יותר). זו הסיבה לפופולריות הגדולה יחסית של השדרוג המשולב: זיכרון, מעבד ולוח.

 

לעיתים, החלפת לוח האם חיונית כדי לתמוך בטכנולוגיה שיושמה רק במעבדים חדשים יחסית. למשל, עיבוד "מקבילי" בטכנולוגיית HyperThreading (במעבדי פנטיום 4 האחרונים). היא גם הכרחית במקרים בהם המעבד והזיכרון, הקיימים או החדשים, תומכים בטכנולוגיית אפיק מהירה יותר מזו של הלוח (למשל, FSB800 לעומת FSB400).

 

שילובי חומרה אפשריים ומשמעותם

 

הדוגמה האחרונה מעניינת במיוחד: בשלוש השנים האחרונות טיפסה המהירות של אפיק ה-FSB (או Front Side Bus המחבר בין המעבד לרכיבי הזיכרון) בלוחות האינטליים מ-400MHz ל-800MHz. השנה נתחיל כבר לראות מהירויות אפיק גבוהות מ-1GHz (שיוכלו לנצל רכיבי DDR2 במהירויות שעון של 533MHz ויותר).

 

כדי לנצל את מהירות האפיק בה הלוח תומך, יש צורך בתמיכה מצד המעבד ובזיכרונות מתאימים. למשל, אם הלוח תומך ב-FSB800, על המעבד להיות מותאם למהירות הזו ורצוי להשתמש במספר זוגי של רכיבי זיכרון מסוג DDR400. אם הלוח מבוסס על ערכות השבבים i865 או i875 או על ערכת שבבים תואמת, המחשב יכול לכלול אחד מארבעה שילובים אפשריים:

 

  1. אפיק FSB800 עם מעבד פנטיום 4 תואם וזיכרונות תואמים.

  2. אפיק FSB800 עם מעבד FSB400 או FSB533 (פנטיום 4 או סלרון) וזיכרונות DDR400.

  3. אפיק ומעבד FSB800 עם זיכרונות DDR266/333.

  4. אפיק FSB800 עם מעבד ורכיבי זיכרון שאינם תומכים בו.

אם המחשב שייך למקרה 1, ספק אם תרוויחו משדרוג המעבד - לכל היותר תוכלו להרחיב זיכרון, בהנחה שאכן חסר לכם זיכרון. שילוב 2 אומר שהזיכרון מהיר מספיק, ואם יש כ-512MB אין טעם להרחיב, אבל תפיקו תועלת משדרוג המעבד לדגם FSB800, שיתקשר עם הזיכרון במהירות גבוהה פי 1.5-2.5 (בעיקר אם זה סלרון איטי - שדרוג לגירסה מאוחרת של פנטיום 4 ישיג שיפור ביצועים מורגש, גם בגלל המטמון המוגדל של המעבדים האלה).

 

שילוב 3, במיוחד אם יש מעט מדי זיכרון במחשב, דורש החלפת הזיכרון וזו יכולה להיות גם הזדמנות להרחיב. במקרה 4, גם החלפת הזיכרון וגם החלפת המעבד ישפרו ביצועים, כשכל אפשרות בנפרד תועיל מעט, אבל שתיהן יחד יספקו שיפור משמעותי.

 

הדוגמה הקודמת (מעבד וזיכרונות מהירים על לוח איטי) היא בעצם המקרה ההפוך לאפשרות הרביעית. התקשורת בין המעבד לזיכרון איטית בגלל הלוח, ולכן החלפת הלוח תהיה האפשרות המשתלמת ביותר. זו אמנם משימת שדרוג מורכבת ומפרכת יחסית, אבל זולה יותר מהחלפת מעבד, למשל.

 

מלבד מעבדי פנטיום 4, שמגיעים בגירסאות FSB400, FSB533 ו-FSB800, עם או בלי HyperThreading, גם מעבדי סלרון מגיעים בגירסאות שונות. מעבדי סלרון שנמכרו לפני כשלוש שנים, היו גירסאות FSB333, בעלות מהירויות שעון סביב 1.8GHz. גירסאות Celeron D שתואמות לאפיק FSB533, משווקות היום בדגמים במהירויות שעון של עד 3GHz. לכן המעבר מסלרון ישן למעבדים האלה - עם או בלי החלפת זיכרון - עשוי להיות שדרוג זול, פשוט ומשתלם למדי.

 

לחצות את הקווים: אינטל ל-AMD

 

רוב מה שנכון לאינטל נכון גם ל-AMD, למרות שהאחרונה משתמשת היום בארכיטקטורת לוח שונה (מבוססת אפיק HyperTransport), שההשוואה בינה לבין הארכיטקטורות האינטליות פחות אינטואיטיבית.

 

אבל העקרונות הבסיסיים תקפים גם כאן: אם לוח האם תומך בזיכרונות ו/או מעבדים מהירים יותר מאלו שמותקנים בו, תוכלו לשפר ביצועים באמצעות שדרוג אחד מהנ"ל או שניהם. השיפור הכי דרמטי יהיה בשדרוג ממעבד Duron ישן למעבד Athlon XP / Sempron חדש, במקביל להחלפת רכיבי DDR ישנים ברכיבים מהירים יותר.

 

העניין הוא, שלוחות Socket A (התושבת של Duron, Athlon XP ו-Sempron) ממילא כל כך זולים, שגם שדרוג שכולל מעבד, לוח וזיכרונות, לא יהיה יקר מדי. תמורת 1,000-1,500 שקלים תוכלו לקבל שילוב די חזק, עם Athlon XP 2000-2600+ (או אחד ממעבדי Sempron המקבילים. Sempron הוא בעצם מיתוג מחדש של אחת מגירסאות Athlon XP, תחת שם וציון שונים). בדקו גם אם רכיבי הזיכרון מתאימים ללוח החדש, כדי לחסוך החלפה.

 

אם אתם זקוקים לביצועים טובים יותר, ומוכנים להוציא עוד כ-500 שקלים בממוצע, לכו על גירסה בסיסית של Athlon 64. מדובר על הוצאה של 1,500-2,000 שקלים, שכבר מזכירה את ההוצאה על מחשב חדש. אבל אם אתם מרוצים מהמארז, הדיסק והכרטיס הגרפי הקיימים - השדרוג ל-Athlon 64 יהיה פתרון נוח, משתלם, וגם מהיר יותר.

 

יהיה לא מדויק לומר שקנית מחשב חדש שמבוסס על מעבד של AMD בהכרח משתלמת יותר מהשקעה בטכנולוגיה של אינטל. אבל אם אתם חושבים על שדרוג, קשה להתעלם מהיתרונות שמעבדי AMD מציעים.

 

ומה לגבי הכוננים?

 

כשמשדרגים, קל לשכוח את הכוננים. שדרוג של הדיסק הקשיח לא מבטיח שיפור ניכר במהירות - רק פותר את בעיות המקום, עם מיון ומחיקת קבצים. מלבד החסכון בזמן, עבודה עם שני דיסקים קשיחים יכולה להיות מהירה יותר. אפשר להשתמש בשני הכוננים כדי להפריד בין קבצי התוכנות ומערכת ההפעלה לבין המסמכים, ולקצר את זמני הגישה.

 

שדרוג מורכב ויקר יותר, שמשיג שיפור ביצועים מרשים, הוא חיבור שני הכוננים למערך RAID0 (שמפצל את משימות הכתיבה והקריאה בין הכוננים). תצטרכו לרכוש לשם כך בקר RAID בכרטיס PCI (כ-120-200 שקלים) או לשדרג את הלוח לדגם שכולל בקר RAID מובנה (אפשרות יקרה יותר, ולאו דווקא עדיפה).

 

הכי סביר שתרצו לבזבז את הכסף על צורב DVD. זה לא יהיה ממש "לבזבז", כי העלות הממוצעת לכל GB במדיית DVD היא 1.5 ש"ח, לעומת כחמישה שקלים לכל GB של דיסק קשיח חדש. יכול להיות שכמה גיבויים על DVD יפנו את המקום הדרוש בדיסק הקשיח, ולא תרצו לקנות דיסק חדש.

 

שדרוג כרטיס גרפי והנאות אחרות

 

אחד מיעדי השדרוג החשובים אצל חובבי המשחקים הוא המאיץ הגרפי. אם רגילים להחליף מאיץ בכל כמה חודשים, אז אין לנו הרבה עצות מועילות הפעם. אבל אם יש לכם מאיץ מיושן שמובנה בלוח, או כרטיס ישן ממשפחות Radeon, GeForce או Riva TNT, דווקא יש לנו הצעה.

 

ראשית - כמעט כל קניה תהווה שיפור גדול. תמורת כ-300 שקלים או קצת יותר תקבלו כרטיס Radeon 9200/95xx או GeForce FX5200 בסיסי עם יציאת TV ו-128MB זיכרון. אין טעם להשקיע בפחות מזה. תמורת כ-100-400 שקלים נוספים תקבלו מוצרים מתקדמים יותר, המבוססים על אותם שבבים או על GeForce 5700, Radeon 9600 ואפילו Radeon 9800. הקפידו שיכלול תמיכה ב-AGPx8, ויציאת DVI.

 

יותר מזה? רק למי שמוכן לשלם את המחירים השערורייתיים של הכרטיסים הגרפיים הטובים. האמת היא, שלא הגיוני להוציא אלפי שקלים על הכרטיס המתקדם ביותר, או אפילו על הכרטיס שהיה הכי מתקדם לפני שלושה חודשים, כשאפשר לקנות כרטיס מעט פחות מתקדם בחמישית המחיר.

 

זכרו, שחוויית המשחק, וחוויית השימוש במחשב בכלל, קשורות מעל לכל לאמצעי הקלט והפלט. סאונד איכותי, מסך טוב, מקלדת ועכבר (אופטי, עם גלגלת) נוחים - ולא יזיק גם להשקיע בשולחן מחשב נוח, בכסא בריאותי ובתאורה נעימה לסביבת העבודה הממוחשבת.

 

יכול מאד להיות שמה שצריך הוא חיבור של רשת ביתית אלחוטית דרך Access Point עם נתב ומודם ADSL/כבלים מובנה. יכול להיות שמארז חדש, נוח ו/או יפה יותר, או מאוורר שעושה פחות רעש, או יחידת UPS שתשפר את הסיכויים שהמחשב לא יתפגר בגלל הפרעה ברשת החשמל, עשויים לשפר את איכות החיים.

 

איכות החיים וחוויית השימוש, הם סובייקטיביים. לעיתים קרובות מה שפוגע בהנאה הם הביצועים, והאשם טמון בטכנולוגיה מיושנת. אבל במקרים רבים הביצועים משניים לגורמים אחרים, והטכנולוגיה לא צריכה להיות מאד מתקדמת.

 

בכתבה הבאה: מה חשוב לזכור לפני השדרוג, כמה זכרון באמת צריך, תחליפים לשדרוג ועוד עניינים חשובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעבד Athlon 64. שדרוג נוח ומשתלם
צילום: נט מגזין
מאיץ גרפי. לא להיתקע עם רכיב ישן
צילום: נט מגזין
תושבת LGA775. למעבדי אינטל חדשים
צילום: נט מגזין
Sempron של AMD. בסיס לשדרוג זול
צילום: נט מגזין
צורב DVD. שימושי בכל מיני היבטים
צילום: נט מגזין
דיסק קשיח. פותר את בעיות המקום
צילום: נט מגזין
מומלצים