שתף קטע נבחר
 

מעונות הסטודנטים: יש הרבה מה לשפר

האבטחה אמנם מצוינת, אבל במקרים רבים הבניינים ישנים ומוזנחים, החדרים קטנים, הריהוט דל, המקלחות והמטבחים מוזנחים, ואין מרכול או סופרמרקט - בדקנו בסיוע "המרכז למחקרים צרכניים" 14 מעונות סטודנטים בשבע אוניברסיטאות ומכללות, ומצאנו שתנאי המגורים של הסטודנטים הישראלים רחוקים מלהיות נעימים

סטודנטים רבים היו רוצים להתגורר במהלך לימודיהם במגורים בסגנון בית-החלומות קונדו טאוארס בגבעת-שמואל - בית דירות במקור, שהפך למעונות סטודנטים ברמה של מלון חמישה כוכבים כמעט. אלא שבפועל מצב מעונות הסטודנטים בישראל רחוק מלהיות חלומי. שמונה מבין 14 בנייני מעונות שבדקנו הוגדרו טעוני שיפור, והיתר רחוקים מלהגיע לרמה המקובלת במעונות סטודנטים בחול. חלקם מזכירים פנימיות משנות ה-60. זו התמונה המתקבלת מבדיקה שנערכה עבורנו על-ידי סוקרי המרכז למחקרים צרכניים בראשות דוד עידן.

 

חלק מדוברי האוניברסיטאות מודים שהמעונות דורכים במקום ואף הולכים אחורה בחלק מהמקרים, בגלל בעיית תקציבים. בניגוד לעבר, התורמים לא רוצים היום לתרום למעונות, אומרים באוניברסיטאות. הם מעדיפים לתרום לחדרי מחקר או לפרויקטים יוקרתיים. "הפתרון", אומר שמוליק אלגרבלי, דובר אוניברסיטת בר אילן, "טמון ביזמות עסקית פרטית על קרקע של האוניברסיטה. זה הפתרון שאנחנו הולכים עליו ושנשקל גם באוניברסיטאות נוספות", הוא אומר. מנכ"ל האוניברסיטה, ד"ר שבתאי לובל, מרכז עבודת ועדה שהוקמה מטעם האוניברסיטה כדי לטפל בהקמת מעונות חדישים עם 1,000 מיטות בשיטת המימון של 'בנה, הפעל והחזר', שבה הוקמו כביש חוצה ישראל ומוקמת הרכבת הקלה בירושלים.

 

גם באוניברסיטה העברית בירושלים נבנה בשיטה דומה כפר סטודנטים בן 1,500 חדרי מעונות.

 

ובינתיים יצאו סוקרי המרכז למחקרים צרכניים לשבע אוניברסיטאות ולשתי מכללות ובדקו בכל אחת מהן 2-1 בנייני מעונות, 7-3 חדרים בכל מוסד, ושוחחו עם 10-7 סטודנטים כדי להתרשם. מרבית הסטודנטים טענו אמנם שהם משלמים מעט בהשוואה לדמי שכירות של דירות רגילות בעיר, אבל שורה של בעיות חזרו על עצמן: בניינים ישנים, חדרים וריהוט מיושנים, העדר מיזוג, העדר מרכול או מינימרקט. החדשות הטובות: האבטחה במעונות התגלתה כמצוינת. הדירוג שערכנו מתייחס לתנאים, אך לא למחירים. המחירים המובאים בפתיחים הם כפי שנמסרו על-ידי האוניברסיטאות.

 

מעולה

 

  • אוניברסיטת חיפה, מעונות פדרמן: במעונות הסטודנטים של אוניברסיטת חיפה כולם יש 1,100 מיטות. המחירים: הרוב המכריע משלמים 601 שקלים בחודש לאדם בחדר של שניים (בדירה של שישה) כולל חשמל ומים, או 830 שקלים לחדר ליחיד עם מקלחת ושירותים צמודים, אבל לא כולל חשמל.

 

מעונות פדרמן, שאותם בדקנו, מיועדים לסטודנטים לתואר ראשון, והם המילה האחרונה במעונות בישראל. השמירה בכניסה רצינית והמקום מגודר היטב. המבנה בן ארבעה מפלסים מדורגים, חדיש מאוד, מרוצף אבן ירושלמית, מעוצב בקווים נקיים. יש מינימרקט ומגרש טניס גדול ויפה. בדירות, בנות שני חדרים, בכל חדר שני סטודנטים, יש ריהוט חדש

ותואם, ובחדרים מקרר קטן, מקלחת וכיור. בכל קומה יש מטבחון חדש ונעים.

 

טוב מאוד

 

  • אוניברסיטת באר-שבע, מעונות שיכון ד': במעונות של אוניברסיטת באר-שבע כולם יש 2,200 מקומות, מתוכם 340 מקומות בחדרים משופרים, ו-278 לזוגות נשואים. התעריפים - 500 שקלים בחדרים המוגדרים על-ידי האוניברסיטה כרגילים, 660 שקלים באלה המוגדרים כמשופרים, שגם ממוזגים. אנחנו בדקנו את מעונות שיכון ד', שהוא שיכון ששופץ והפך לברבור יפה תואר, עם אינטרקום ומעלית. הכניסה רק באמצעות מפתח אישי או אינטרקום. בכל דירה שני חדרים, סטודנט אחד בכל חדר. בחדרים ריהוט חדש ונעים. בין החדרים פינת ישיבה לקריאה. יש גם מיזוג מרכזי. הדבר היחיד שהטריד את הסטודנטים הוא רשתות שהותקנו מעבר לחלונות למניעת כניסת יונים, שהן מכוערות וחוסמות את משב הרוח.

 

טוב

 

  • האוניברסיטה העברית, מעונות ברונפמן (אידלסון): באוניברסיטה כולה 2,850 חדרים, מתוכם 140 דירות לזוגות. סך-הכול כ-5,000 סטודנטים. המחירים - מגוון גדול, מ-525 שקלים בחודש ליחיד בחדר זוגי, ועד 1,400 שקלים בחודש ליחיד בדירת סטודיו, כולל חשמל, מים, הסקה, גינון, ניקיון ושירות אחזקה 24 שעות ביממה. בחלק מהמעונות יש חיבור לאינטרנט ללא תשלום. במעונות ברונפמן, הממוקמים בהר הצופים, אנשי הביטחון לא מאפשרים לאיש להיכנס אלא אם הוזמן, וגם זאת רק לאחר הצגת תעודה מזהה. מדובר בבניין חדש יחסית. בכל דירה שני חדרי שינה ומטבחון עם מקרר קטן, כירה ומיקרוגל, שירותים ומקלחת חדשים. בכל החדרים בהם ביקרו הסוקרים, שגודלם כ-12 מ"ר, מתגוררים שני סטודנטים. יש רדיאטור, אין מיזוג. הריהוט סטנדרטי אך נעים. בעיה שציינו הסטודנטים: העדר חדר כביסה עם מכונת כביסה ומייבש. הסטודנטים דיווחו כי הם משלמים 1,000 שקלים לאדם בחדר זוגי.

 

 

  • האוניברסיטה העברית, מעונות רטנר: לסטודנטים לתארים מתקדמים, מול הכניסה לבית-החולים הדסה בהר הצופים. מבנה משופץ. בכל קומה מסדרון כללי עם כ-10 חדרים, ומטבח, שירותים, מקלחות ורחבת ישיבה משותפים. המטבחים משופצים. גם המקלחות והשירותים נראים טוב, עם פרטיות למתקלחים ואביזרים חדשים. החדרים בהם ביקרו הסוקרים מיועדים לבודדים. בכל חדר יש מיטה, ארונות חדשים למדי, פינת כתיבה וכיסא, וגם מקרר קטן. החדרים משופצים בטוב טעם. בין הבניינים יש רחבה נאה עם צמחיה ותחזוקה ברמה סבירה. עם זאת, אין מרכול/מינימרקט. גם אין מיזוג, רק רדיאטור. הסטודנטים דיווחו כי הם משלמים 960 שקלים לאדם.

 

  • מכללת אשקלון: 110 מקומות. התעריפים - 550 שקלים לאדם בחדר זוגי, 1,100 שקלים לזוג בדירת חדר. הכניסה לבניין המעונות היא באמצעות דלת עם קוד סודי. הבניין חדש למדי. בקומה הראשונה והשנייה יש יחידות דיור בנות שני חדרים, בכל חדר שני סטודנטים. בכל יחידה מטבח, שירותים ומקלחת, וכן מטבחון עם כירה, מיקרוגל ומקרר קטן. היחידה בהחלט סבירה, והסטודנטים במקום אמרו שנעים לחיות בה. בקומה השלישית יש דירות לזוגות נשואים: יחידות בנות חדר אחד גדול יחסית, עם שירותים, מקלחת ומטבחון. החדר והאבזור אסתטיים וברמה טובה.

 

  • מכללת בית ברל, המבנה הסמוך לפקולטה למתמטיקה: במעונות בית ברל כולם יש 300 מקומות. המחירים - בין 470 לאדם בחדר זוגי במבנה משותף עם שירותים בקצה המסדרון, ועד 1,000 שקלים לאדם בחדר ליחיד הכולל בתוכו שירותים. המבנה הסמוך לפקולטה למתמטיקה הוא בעל התנאים הטובים יותר: החדרים גדולים יחסית. בחדרים לזוגות, שבהם ביקרו הסוקרים, יש מיטה זוגית, מקלחון, שירותים וכיור לרחיצת ידיים (הסטודנטים התלוננו שאינו יכול לשמש לבישול או שטיפת כלים). הריהוט באיכות טובה ואסתטי. יש שולחן, שני כיסאות, מקרר קטן וכן הכנה למזגן, אך אין מזגן. בכל קומה יש מטבחון משותף עם כיריים ומשטחי עבודה. התחזוקה טובה. המקום נקי. עם זאת, אין שילוט ברור אל המעונות ועל המבנים. הסטודנטים בחדרים הזוגיים אמרו כי הם משלמים 630 שקל לאדם, כלומר 1,260 שקל לזוג.

 

טעון שיפור

 

  • מכללת בית ברל, מעונות אזור חרוב: ברמה נמוכה בהשוואה למבנה הסמוך לפקולטה למתמטיקה. בכל קומה 4 חדרים בטור עם מטבח חיצוני. בכל חדר שני סטודנטים. בחדר מקלחון עם כיור, ארון פשוט, שולחן, מקרר קטן, מיטות ורדיאטור. הכל פשוט ודי מיושן. המבנה עצמו ישן למדי. למרות שהקומפלקס של בית ברל עתיר צמחיה וגינון, מסביב למבנה אין גינון מתוחזק. המראה הכללי הוגדר על סף הזנחה. הסטודנטים אמרו כי הם משלמים 630 שקל לאדם בחדר זוגי.

 

  • האוניברסיטה העברית, מעונות לזרוף (רזניק): מול הכניסה להדסה הר הצופים. יש חנייה המספיקה לכ-30 מכוניות. המתחם סגור בשער ברזל שהכניסה דרכו היא באמצעות קוד כניסה. במתחם שישה בניינים. הסוקרים נכנסו לבניין 9. מבחוץ הוא שמור ויפה, אך בפנים - מיושן וזקוק לשיפוץ דחוף. בכל קומה יש מסדרון כללי המכיל מטבח, שירותים, מקלחות ורחבת ישיבה. השירותים והמקלחות ישנים מאוד ולא נעימים. המטבח במצב דומה. הציוד בסיסי, על סף הדלות. יש מערכת חימום מרכזית אך אין מזגן. החדרים ליחידים קטנים, עם מיטה גדולה, ארונות ישנים למדי ומקרר קטן. יש קומה לבנים וקומה לבנות. הסטודנטים טענו שהם משלמים 1,000 שקלים בחודש לסטודנט בחדר ליחיד.

 

  • אוניברסיטת בר אילן, מעונות דטרויט: בבר אילן בסך הכל 365 חדרים עם 767 מקומות. רוב החדרים מיועדים לשני סטודנטים. המחירים: בין 530 ל-690 שקל לסטודנט בחדר זוגי ועד 1,500 שקלים בחודש לחדר לזוג. למעונות דטרויט נכנסים דרך האוניברסיטה. הבניין מיושן מאוד, אם כי נקי ומתוחזק. החדרים בהם ביקרו הסוקרים מיועדים לשני סטודנטים. יש מבואה, מקלחון קטנטן עם כיור לרחיצת ידיים המופרד על-ידי וילון פלסטיק, שתי מיטות ברזל, שני שולחנות וארונית. בקצה יש מעין מרפסת, סגורה בחלקה בשולחנות. אין כיור לרחצת כלים. בחדר יש רק רדיאטור, ללא מזגן, רק מאוורר. בכל קומה יש שירותים ישנים מאוד וכן מטבחון ישן, עם כירה ותנור. בחלק מהחדרים הצבע מתקלף. הסטודנטים במקום אמרו שהם משלמים 590 שקלים לחדר.

 

  • אוניברסיטת בר אילן, מעונות גאון: בצד המערבי קיצוני של מתחם האוניברסיטה. החדרים בהם ביקרו הסוקרים מיועדים לשניים. חדרים קטנים וצפופים. בכל קומה מקלחת, שירותים ומטבח משותפים. בעת ביקור הסוקרים האזורים המשותפים היו נקיים אך דלים ביותר. הבניין זקוק לשיפוץ. גם הגינה הפנימית עזובה ולא מטופחת.

 

  • הטכניון, חיפה: במעונות הטכניון יש בסך הכול 4,209 מקומות, כולל דירות לזוגות. יש יותר מעשרה סוגים של תעריפים. הנמוך ביותר הוא 363 שקלים, לאדם בחדר של שלושה, והיקר - 1,466 שקלים למה שמוגדר חדר משפחה. הסכום כולל חיבור לכבלים ושימוש במכונות כביסה וייבוש. הכניסה למתחם היא דרך השער הראשי של הטכניון - לא מורשים להיכנס אנשים שאין להם סיבה להיות במקום.

 

המבנה הראשון, בן ארבע קומות, משמש לסטודנטים לתואר ראשון. הבניין גדול אך ישן עד מוזנח. יש חדר כביסה עם מספר מכונות כביסה. החדרים בהם ביקרו הסוקרים, המיועדים לשני סטודנטים, היו קטנים. באחד החדרים אלתרו הדיירים חלוקה באמצעות דיקט ווילון ניילון. במקום היתה כירה ישנה, מקרר קטן ושירותים ומקלחת במצב שהוגדר מזעזע. כל הבניין נראה לא מתוחזק, מלוכלך וחשוך.

 

הבניין הצמוד מיועד ללומדים לקראת תואר שני ושלישי. הוא בנוי בצורת מפלסים מדורגים ומכיל דירות של שני חדרים, בכל חדר סטודנט. המקום מיועד גם לזוגות. כאן נראים החדרים טוב יותר מהקודמים, אם כי הם קטנים למדי. יש מקרר, מיקרוגל וכירה. לכל דירה מקלחת ושירותים. ישנה גם מרפסת קטנה. אין מיזוג. גם כאן שיפוץ לא יזיק. יתרון: בסמוך למבנה יש מרכולית. הסטודנטים טענו שהם משלמים 550 שקלים לאדם.

 

  • אוניברסיטת תל-אביב, המעונות ברחוב איינשטיין פינת חיים לבנון: במעונות הסטודנטים של אוניברסיטת תל-אביב יש 1,605 מיטות. העלות החודשית מחושבת על בסיס עלות יומית ומשתנה מחודש בחודש. בחודש בן 30 יום נעה העלות בין 585 שקלים (על בסיס 19.50 שקלים ליום) ל-921 שקלים (על בסיס 30.70 שקלים ליום). מתחם המעונות באיינשטיין פינת לבנון סגור עם רחבה באמצע. בכניסה עומד שומר הבודק את הנכנסים והיוצאים, אך לא שואל יותר מדי שאלות. המבנה מיושן מאוד. בכל קומה שתי דירות. כל אחת מהדירות שבהן ביקרו הסוקרים מורכבת משני חדרים, בכל חדר שני סטודנטים, מטבחון קטן עם כיריים ומקרר, שירותים ומקלחת. החדר גדול יחסית. הריהוט בסיסי על סף הסגפנות: שתי מיטות, ארונית, שולחן ושני כיסאות. אין מיזוג או חימום. יש מינימרקט צמוד. הסטודנטים במקום אמרו כי הם משלמים 650 שקלים בחודש.

 

 

  • אוניברסיטת תל-אביב, המעונות ברחוב ברודצקי מול קניון רמת-אביב: האבטחה משובחת. הסוקרים התבקשו להשאיר תעודות מזהות. הבניין ישן, בן ארבע קומות. בכל חדר שני סטודנטים. החדר גדול יחסית עם מעין מרפסת צמודה. הציוד פשוט, שוב על גבול הסגפנות: מקרר קטן, ארון, שולחן וכסא, וכן שתי מיטות ברזל מיושנות. בקומה יש שירותים, מקלחות ומטבחון משותפים. גם כאן הכל בסיסי, מיושן וקודר. אין מיזוג או חימום. הסטודנטים דיווחו שהם משלמים 650 שקלים לאדם.

 

  • אוניברסיטת באר-שבע, המעונות הסמוכים לאוניברסיטה: כל אחד יכול להיכנס למתחם. אמנם בפתח נראו אנשי ביטחון, אבל הם לא עשו מאומה. המבנה מיוחד ומעניין - עגול וגדול מאוד, ובמרכזו גינה. אלא שלמרבה הצער הגינה מוזנחת, וכך גם רוב המבנה. הוא עשוי שעטנז של ישן וחדש. בחלק מהחדרים שיפצו רק את השירותים והשאירו ריהוט פרהיסטורי, ובחלק אחר החליפו את הריהוט אך הרצפה ישנה מאוד. אין מיזוג. היתרונות: יש מכבסה (בתשלום), מינימרקט ומזנון.

 

תגובות

 

  • שמוליק אלגרבלי, דובר אוניברסיטת בר אילן: "הממצאים שהעלית לפני אינם מדויקים. החדרים במעונות מתוחזקים היטב באיכות סבירה ומשופצים מדי קיץ. המיטות שבהן הבחנתם הן מיטות פרטיות של הסטודנטים, שיכולים להביא מיטות כרצונם".

 

  • מנכ"לית מכללת בית ברל, רות גברי: "אני מאוד מתפלאה על הביקורות. במרוצת ארבע השנים האחרונות החלפנו בכל המבנים חלונות, ושיפצנו שירותים. השולחנות נרכשו לפני שלוש שנים. המיטות חדשות ואחת לשנה מחליפים מיטות שאינן מתאימות ומסיידים את המעונות. נכון שבנקודה מסוימת עלולה להיות בעיה בגינון, אבל בסך הכל מתחם בית ברל מצטיין בצמחיה מטופחת. אמנם אין לנו מזגנים, אבל רוב הסטודנטים מפנים את המעונות לקראת סוף יוני".

 

  • אורלי פרומר, דוברת אוניברסיטת תל-אביב: "המעונות בבית מילמן וברודצקי ייסגרו בשנת הלימודים הבאה - תשס"ו, וייוותרו חדרי המעונות במתחם איינשטיין בלבד (1,074 מיטות), שבו אנחנו מתכננים שיפוצים".  

 

  • אמיר רוזנבליט, דובר אוניברסיטת באר-שבע: "בשל קיצוצים תקציביים נערכו בשנה האחרונה שיפוצים חלקיים, על מנת לאפשר מגורים נאותים במקומות שבהם רמת הדיור היתה בעייתית. הנהלת האוניברסיטה החליטה כי בקיץ הקרוב יוחל בשיפוץ נרחב, שבמהלכו יוחלפו כל התשתיות והריהוט באגפים המשופצים במעונות ג', לרבות רענון מראה המקום. אשר לביטחון - קיימת אבטחה רציפה בכל המעונות. בדיקת חשודים מתבצעת על-פי מידע מודיעיני ותצפיות באמצעים טכניים מתוחכמים, ולא נקודתית כלפי כל אדם".

 

את תגובת הטכניון לא ניתן היה להשיג.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
סטודנטים. המעונות דורכים במקום
צילום: צביקה טישלר
מומלצים