שתף קטע נבחר

רובוטריקים, הלכה למעשה

האדם תמיד ייחל לכוחות על וחזון הרובוטים הלבישים עשוי להפוך את השאיפה הזו ליותר מפנטזיה ומדע בדיוני. רובוטים כאלה יאפשרו לנו להכפיל את כוחנו, לשאת משאות כבדים במיוחד ולפצות על פציעות ומומים. כל אחד יהיה סופרמן

אנשים שעברו את גיל 30 אולי זוכרים כיצד הצטיירה שנת 2000 בתרבות הפופולרית והמדע הבדיוני של שנות ה-70 וה-80: טיסות סדירות אל תחנות החלל וכוכבים רחוקים, רובוטים בשירות האדם (או להפך), ואולי אף קשרים עם חוצנים. בתחילת שנת 2005 העתיד שהובטח לנו עדיין לא התממש ברובו. נכון, יש כאלה הטוענים בלהט כי קיימו מגעים עם חוצנים (ולא ניכנס לפוליטיקה), ותחילתו של עידן הטיסות הפרטיות לחלל כבר נראה באופק, אך תחזית אחת כבר מתממשת לבטח לנגד עינינו: הרובוטים כבר כאן.

 

חברות כמו סוני, הונדה, היטאצ'י ועוד רבות אחרות, מיצרות רובוטים דמויי אדם (הומנואידים), או בעלי חיים בעיקר בשביל משחקים. למשל, Aibo, הכלבלב-רובוט של סוני. אחריו פותחו והגיעו אל השווקים רובוטים דמויי אדם קטני מידה כמו רובוספיאן, Kondo ועוד, אשר יודעים לרקוד, ללכת,

להתקוטט לשחק כדורגל ולפעמים גם לדבר. הם עשירים בחיישנים שעוזרים להם בתפקוד האוטומטי.

 

"אסימו" (Asimo), הרובוט של חברת הונדה, לא מסתפק במחוות לשעשוע הקהל ויודע גם לשרת באופן בסיסי ולהנחות לקוחות במפעל או חנות.

 

על אף ההתקדמות הרבה, לייצורים המתכתיים האלה צפויה עוד דרך ארוכה עד למימוש התפקיד שייעדו להם סופרי המדע הבדיוני ומדענים: השתלבות בחיי היום יום כנהגי מוניות, מנקים, מורי דרך או אפילו ברמנים. הקידמה מסרבת לעיתים ללכת בתוואי שנקבע לה מראש. חלק מהחוקרים סבורים כי ייתכן שמי שבאמת מוביל אותנו אל העתיד הם הרובוטים הלבישים.

 

מהם רובוטים לבישים?

 

השימוש המקובל ברובוטים לבישים כיום הוא בעיקר צבאי, במשימות העלולות לסכן חיי אדם. איך זה עובד? חייל הלבוש מעין בגד עם חיישנים שולח רובוט ממונע למשימות בשטחים זרועי מוקשים, רעילים או המתאפיינים בטמפרטורות קיצוניות.

 

כדי לתפעל את הרובוט, החייל שולח לרובוט פקודות, כאשר על פי תזוזותיו של החייל, נע הרובוט. ברוב המקרים הרובוט מעוצב בצורת רכב שטח צבאי בעל זחלנים אליו מחוברת זרוע. 

 

ומתי נוכל לצפות ברובוט לביש אמיתי, כמו בסרטי המדע הבדיוני. למשל, רובוקופ, השוטר הרצחני שהוצל מהמתים וגופו הפצוע והנכה "שודרג" בעזרת אברי גוף רובוטיים. או סטיב אוסטין, "האיש ששווה מיליונים", אשר רץ ממש מהר (בטלוויזיה זה תמיד נראה לאט).

 

פרופ' סטפן ג'קובסן מאוניברסיטת יוטה, אשר מתמחה ברובוטים, פיתח את אחד מאבות הטיפוס של הרובוטים הלבישים, בסיוע כספי של סוכנות DARPA (קיצור של Defense Advanced Research Projects Agency), בה נולדה Arapanet, הרשת שהולידה את האינטרנט.  

 

מייחלים לכוחות על

 

האדם תמיד ייחל לכוחות על, ושאיפה זו באה לידי ביטוי גם במיתולוגיה של הקומיקס. באטמן, ספיידרמן ושאר גיבורי העל (סופרמן הוא קצת יוצא דופן) חולקים סיפור מופלא: תקלה או טרגדיה אישית ובעקבותיה פיצוי בדמות כוחות על טבעיים. אך אם החזון של פרופ' ג'קובסן יתממש, לא רק נכים ופצועים ייהנו מכוחות לא אנושיים.

 

הדגם שפיתח החוקר הוא שלד חיצוני של רובוט המתלבש באופן ארגונומי על גוף אנושי. האדם הלובש את הרובוט יכול להכפיל את כוחו פי כמה. לדוגמה, לאחר שלובשים את הרובוט, ניתן לסחוב על הגב בלי שום בעיה בכלל ארגז ששוקל 90 ק"ג ולעלות איתו במדרגות. יכולות שיגרמו לקונים המסורים של איקאה להזיל ריר. אם נשווה זאת לפעילות צבאית, כוחות שכאלה יאפשרו לחייל לסחוב על גבו את חברו הפצוע בקלי קלות ויספקו משמעות חדשה לאמירה מאמץ על אנושי. 

 

השלד הרובוטי נעזר ב-20 חיישנים אשר מסייעים לו להתייצב ומחזיקים אותו בשיווי משקל בתנאי קרקע שונים ואפילו בעמידה על רגל אחת. החיישנים האלה מחוברים למחשב PC קטן מימדים, המחובר לגב השלד.

 

"השלד החיצוני (exoskeleton) מכפיל את כוחו של המשתמש משום שהוא ממוקם במקביל לרגלי המשתמש, ודוחף את הקרקע במקומו", הסביר ג'קובסון ל-technologyreview.com, המגזין המקוון של אוניברסיטת MIT. הוא הבהיר כי מדובר בדגם ניסיוני בלבד,

 וצפה כי זמן רב יחלוף בטרם מערכות כאלה יהיו זמינות לשימוש מסחרי.

 

חליפה רובוטית שתאפשרת לנכים לרוץ

 

ג'קובסון אינו לבד. מדענים אמריקנים וחוקרים יפנים פיתחו גם הם שלדי ברזל לעזרת בני אדם וצבאות. פרופ' יושיוקי סנקאי מאוניברסיטת צוקובה ביפן יזם ייצור מסחרי של חליפת הרובוט שפיתח, אשר מיועדת לסייע לנכים ולאנשים אשר שרירי רגליהם חלשים מכדי לשאת אותם. החליפה, בשונה משלד הרובוט הלביש, מבחינה בזרמים החשמליים אשר נוצרים בזמן ההליכה. בעזרת מנועים המשולבים במותניים ובברכיים, מאפשרת החליפה ללובשיה ללכת באופן רגיל כאילו והיו ללא נכות, ללא רובוט. בעתיד תשופר ותשודרג החליפה ותאפשר לנכים אפילו לרוץ.

 

מדענים מאוניברסיטת ברקלי, אשר אף הם נהנים מהמימון של Darpa, גם הצליחו לפתח רובוט לביש המיועד לצבא ארה"ב. הרובוט יוכל להרים משקל של מאות קילוגרמים ולהרגיש כאילו הוא מרים חצי קילו בלבד. נוסף על כך, הרובוט יציע יכולות צעידה משופרות, ובמקום 9 קמ"ש - מהירות הליכה טיפוסית לאדם, יוכל החייל ללכת במהירות 16 קמ"ש עם ציוד על גבו. כמו כן, הרובוט יוכל לחצות משכולים בקלות רב יותר. בכך יהפוך תוך שנים ספורות החייל האמריקני לסופר חייל.

 

לכל חליפת רובוט צבאית תצורף מערכת ניווט לוויינית (GPS), והחייל העתידי יקבל פקודות על ידי מערכת מחשב מרכזית אשר תנתח את שדה הקרב ותבחר את המהלכים הטקטיים האופטימליים בשטח. החיישנים במדיו יחושו את קצב פעימות הלב וסדר הנשימה שלו, ואף להקצות לו משימות על פי מצבו.

זרוע רובוטית תסייע לנכים

 

באוניברסיטת וושינגטון העדיפו להתמקד בסיוע רובוטי לזרועות. מעבדות ביורובוטיקס של המוסד פיתחו פתרון לנכים המוגבלים בזרועותיהם - זרוע הרובוט מתלבשת על הזרוע האנושית, ומשווה ללובש מראה של חצי אדם חצי מכונה, המזכיר את ארנולד שוורצנגר בסרטי "שליחות קטלנית", אך היא תעזור לאדם נכה להיות עצמאי יותר וכמעט ללא מגבלות.

 

Stelarc, קבוצת אמנים אוסטרים המתגוררים בהמבורג, פיתחו עוד בשנת 1998 רובוט לביש הנושא דימיון מפתיע לעכביש. הרובוט הלביש, בעל שש רגלים, אשר לא יצא מעולם מפתח המעבדה, נולד במוחותיהם של תום דיקמן,

סטפן דופנר וגוונדולין טאוב. מטרתו: לסייע לאדם להרחיב את תחומי שליטתו במרחב. על המשתמש ברובוט לעמוד באמצעו ולנוע בעזרתו לצדדים, קדימה ואחורה, וכן לאחוז פריטים בכף ידו ולהעבירם ממקום למקום.

 

tattooing robot, רובוט אשר פותח על ידי ניקי פאסת' (Niki Passath), מהנדס חשמל אוסטרי ואמן, כשמו כן הוא - רובוט מקעקע. בעזרת מחשב כף יד Palm ותוכנת ציור המתחברים אל הזרוע הלבישה, ניתן לבחור ציור מוכן לקעקוע או לצייר ציור חדש וללחוץ על Enter לביצוע. הזרוע הרובוטית תבצע את הקעקוע בעצמה. פאסת' ניסה אותו על עצמו ובשמחה הוא מאשר כי הוא פועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם בשדה הקרב
צילום: מעבדת הרובוטיקה של אוניבריטת ברקלי
מומלצים