שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

הקלפיות בעיראק נסגרו; שיעורי הצבעה מעודדים

אחר הצהריים נסגרו הקלפיות בעיראק לאחר יום בחירות היסטורי. גורמים רשמיים: נתוני ההצבעה גבוהים מהצפוי ובאזורים השיעים והכורדים הצביעו יותר מ-90 אחוז מבעלי זכות הבחירה. גם החשש מפיגועי ראווה קטלניים התבדה והפיגועים שיצאו לפועל היו אקראיים ולא מתואמים. כ-30 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו. בגלל האיסור על תנועת מכוניות נאלצו הטרוריסטים לשגר מחבלים מתאבדים עם חגורות נפץ במקום מכוניות תופת

עיראק צלחה את המבחן הדמוקרטי הראשון שלה מזה יובל שנים. אחר הצהריים (ראשון) תם המועד הרשמי של הבחירות, הקלפיות סגרו את דלתותיהן והחלה ספירת הקולות. החשש מפני פיגועים שישבשו את מהלכן התקין של הבחירות התבדה וגורמים רשמיים בעיראק הכתירו את הבחירות כהצלחה.

 

גורמים בוועדת הבחירות המרכזית מסרו בשביעות רצון מופגנת, כי שיעור ההצבעה הכללי עמד בצהריים על כ-60 אחוז מהמצביעים הרשומים (שמונים כ-14 מיליון מתוך אוכלוסיה של 26 מיליון איש). באזורי השיעים והכורדים שיעור ההצבעה הגיע אף ליותר מ-90 אחוז, אמרו הגורמים, וגם באזורים הסוניים היה שיעור ההצבעה גבוה מהצפוי לדבריהם.

 

נתוני ההצבעה הללו נחשבים להישג כביר, נוכח הקשיים הרבים שניצבו בפני המצביעים. ערב הבחירות התייחסו הפרשנים לשיעור הצבעה של 50 אחוז כאל הצלחה יתרה.

 

 

שיעור ההצבעה בולט במיוחד נוכח העובדה שיום הבחירות היה רצוף פיגועי טרור. עד שעות אחר הצהריים נמנו לפחות 30 הרוגים ועשרות פצועים, רובם בבגדד. רוב הנפגעים היו שוטרים ואזרחים שנהרגו בעת שעמדו בתור להצביע. בנוסף נרשמו עוד עשרות תקיפות של תחנות הצבעה, תחנות משטרה ומשרדי ממשלה ברחבי המדינה.

 

ואולם פרשנים ציינו כי לעומת ההבטחה של המיליציות הסוניות לשטוף את הרחובות בדם המצביעים, והחשש מפני מגה-פיגועים רבי נפגעים, יום הבחירות עבר ב"שקט יחסי" והפיגועים היו אקראיים ולא מתואמים. רוב הפיגועים היו פיגועי התאבדות שבוצעו בידי מחבלים נושאי חגורות נפץ, שכן לקראת הבחירות נאסרה תנועת מכוניות ללא היתר, ואנשי המיליציות הסוניות, לא יכולים היו לפוצץ מכוניות תופת ולגרום לקטל גדול יותר.

 

האירוע הקטלני ביותר עד כה היה במזרח בגדד. מחבל מתאבד פוצץ חגורת נפץ והרג לפחות שישה בני אדם שעמדו בתור להצביע. פיגוע קשה נוסף התרחש בעת שמחבל מתאבד פוצץ מטען במיניבוס שהסיע מצביעים לקלפי. בשאר הפיגועים בבגדד נהרגו שוטרים שאיבטחו את הקלפיות ואזרחים. הותקפו גם משרד הפנים של עיראק ומכונית תופת התפוצצה מחוץ לביתו של שר המשפטים, אך הוא לא היה בבית ורק השומר נהרג.

 

ארגונו של אבו מוסעב א-זרקאווי, שהכריז מלחמת קודש על הבחירות, לקח אחריות על חלק מהפיגועים. עם תחילת ההצבעה הוא שיגר אזהרה נוספת למצביעים: "בפעם האחרונה, אנו מזהירים שיום ראשון יהיה עקוב מדמם של הנוצרים והיהודים ושכירי החרב שלהם וכל מי שנוטל חלק במשחק הבחירות של אמריקה ועלאווי (ראש הממשלה)".

 

השיעים העיזו לצאת; הסונים החרימו

 

שעה קלה לאחר פתיחת הקלפיות הצביע ראש הממשלה הזמני של עיראק, איאד עלאווי במתחם המאובטח הקרוי "האזור הירוק". "זהו יום היסטורי עבור עיראק, יום בו יכולים העיראקים לזקוף את ראשם, לקרוא תיגר על הטרוריסטים, ולהתחיל לקבוע את גורלם בעצמם", אמר.

 

נשיא עיראק, ראזי אל-יאוור, אמר לאחר הצבעתו, כשהוא אוחז בדגל עיראק: "בחירות אלו הן צעד ראשון לקראת הצטרפותה של עיראק לעולם החופשי. אני מאוד גאה ומאושר הבוקר הזה, אני מברך את כל בני העם העיראקי וקורא להם לצאת להצביע". אותו אל-יאוור הודה אתמול בראיונות לכתבי סוכנויות הידיעות כי הוא חושש שרבים לא ישתתפו בבחירות בגלל הפיגועים. 


משפחה עיראקית בדרכה לקלפי בבגדד (צילום: איי.פי)

 

באזורים השיעים והכורדים של עיראק דווח על שיעורי הצבעה גבוהים במיוחד. בבגדד דווח כי עד הצהריים הצביעו 95 אחוז מבעלי זכות הבחירות - נתון מדהים בהתחשב שרוב הפיגועים ביום הבחירות התרחשו בעיר.

 

באזורים השיעים והכורדים העזו רבים לצאת, חרף הסיכון, ואפילו עמדו בתור כדי להצביע. בין המצביעים היו גם קשישים, שנישאו בעגלות ומריצות לנקודות ההצבעה, ואפילו נכים שהתאמצו ובאו חרף הקשיים. משאיות של המשמר הלאומי העיראקי הסיעו מצביעים רבים לנקודות הקלפי. באחת הקלפיות בבגדד דווח כי המצביעים והשוטרים שילבו ידיים ויצאו בריקודים בעיצומה של ההצבעה. גורמים אמריקנים דיווחו כי בקלפי אחרת נגמרו טפסי ההצבעה והעובדים מנסים להשיג עוד טפסים כדי לענות על הביקוש.

 

במוסול שבצפון עיראק, חיילים אמריקנים ועיראקים הודיעו בשעות הבוקר ברמקולים לתושבים היכן ממוקמת הקלפי, שמיקומה נותר חשאי עד לרגע האחרון כדי לסכל פיגועים. ואכן באופן מפתיע, היו לא מעט תושבים, בעיקר בחלקים הכורדים של העיר, שנענו לקריאה.

 

אבל בלב הסוני של עיראק - בפלוג'ה, תכרית, רמאדי, בייג'י וכן בצפון בגדד ומערבה - רוב הרחובות היו ריקים והקלפיות נותרו מיותמות, בגלל החשש מפיגועים או בגלל קריאתם של מנהיגי העדה להחרים את הבחירות. בסמארה עם זאת דווח על כמה מאות שיצאו להצביע. החרם מעורר דאגה באשר ללגיטימיות של התוצאות, וחשש שהסונים, שירגישו שנושלו מעמדות השלטון, יגיבו באלימות.

 

השיעים ינצחו, אבל איך יגיבו הסונים?

 

תוצאות הבחירות יחלו להיוודע תוך 4-5 ימים עד שבוע. ועדת הבחירות המרכזית תאשרר את התוצאות ותפרסם אותן עד 20 בפברואר.

 

הבחירות נערכו כאשר המדינה כולה נחשבת למחוז בחירה יחיד. החלטה זו עוררה ביקורת חריפה, בשל העובדה שהיא גורמת לעיוות מובנה של התוצאות. כ-60 אחוז מאזרחי עיראק הם ערבים שיעים, כ-20 אחוז הם סונים וכ-15-20 אחוז הם כורדים, כך ששיטת הבחירות מקנה יתרון ברור לשיעים.

 

רוב התחזיות מעריכות לפיכך ניצחון מוחץ לשיעים. אם ההערכות יתממשו, ולשיעים יהיה רוב בפרלמנט, עיראק תהיה המדינה הערבית הראשונה שזוכה להישג שכזה.

 

הכורדים, שמצביעים במקביל גם לפרלמנט האוטונומי שלהם, צפויים להתברר כבעלי משקל מכריע בתוצאות ההצבעה, ולפיכך לזכות במעמד משמעותי בקביעת אופיו של המשטר הבא בעיראק.

 

הסונים, שהחרימו את הבחירות, ניצבים כעת על פרשת דרכים. האם יבקשו להשתלב בשורות השלטון חרף החרמת הבחירות או שיקראו תיגר על הלגיטימיות של השלטון. אם המתיחות בינם לבין השיעים והכורדים תגבר, המיליציות הסוניות עלולות לדרדר את המדינה כולה למלחמה אזרחים, לעכב את שיקום עיראק ויציאת האמריקנים.

 

אבל פרשנים ציינו שהעובדה שגם באזורים הסונים הייתה הצבעה גבוהה מהצפוי, מעידה שהם כרו אוזן לאו דווקא לאנשי המיליציות אלא לתעמולה האמריקנית, ששודרה בתחנות הלווין הערביות, וקראה להם לנצל את ההזדמנות ההיסטורית ולהצביע למען עתידם.


פורסם לראשונה 30/01/2005 10:47

 

בהכנת הידיעה סייעו עלי ואקד ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סופרים את הקולות בעיראק
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
תור של מצביעים בנג'ף
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
פצוע מפיגוע תופת בבגדד
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
שוטר עיראק מצביע בבגדד
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
נאסרה תנועת מכוניות ללא היתר מיוחד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
נשיא עיראק, הסוני ראזי אל-יאוור מציג את הדיו שמעידה שהצביע בבחירות
צילום: איי פי
מומלצים