שתף קטע נבחר

האם AMD תדע להגיב למהלכי אינטל?

הכרזה של תאגיד על ארגון מחדש נחשבת סימן מובהק לכך שהוא בצרות. אבל כשההכרזה באה מאינטל, בחודש שבו היא מפרסמת תוצאות עסקיות מצויינות ומתחרתה AMD מדווחת על הפסדים, זה נשמע אחרת. מה גם שהשמועות על מוצרים חדשים ומבטיחים של ענק המעבדים לא מפסיקות להגיע

ב-17 לינואר הפיצה חברת אינטל העולמית הודעה רשמית, לפיה היא עתידה לעבור תהליך נרחב של ארגון מחדש. ההודעה הזו תוזמנה היטב: יומיים לפני ההכרזה הלוהטת, על הדור השני של ערכת המחשוב הנייד סנטרינו. באמצע שבוע של דו"חות כספיים טובים ועל רקע אזהרת רווח מצד AMD.

 

וכך, ההכרזה הכי משמעותית מבחינה אסטרטגית, התמוססה בין ההכרזות ההרבה יותר פוטוגניות שהקיפו אותה. אינטל, חברה שמבינה את חשיבותם של יחסי ציבור, עשתה לעיתונות "בית-ספר".

 

הכרזה על ארגון מחדש היא אף פעם לא שמחה גדולה. בתנאים אופטימליים, ארגונים משנים את המבנה שלהם בהדרגה, ולא טורחים לשלוח על כך הודעות לעיתונות.

 כאשר ארגון בסדר גודל של אינטל נדרש להכרזה רשמית על שינוי מבני, זה אומר שהוא טעה בגדול, ומנסה לתקן את הטעות לא פחות בגדול.

 

מסקנות כואבות

 

תוכנית הארגון מחדש של אינטל, משובצת בשלל ניואנסים עסקיים ופוליטיים שמי שלא בקיא בחומר יתקשה להבין. אבל הרעיון המרכזי פשוט: במבנה חדש יהיו חטיבות שיעסקו בפלטפורמות טכנולוגיות במקום במוצרים. המודל הושאל מסנטרינו, הפלטפורמה הניידת שכוללת לא רק מעבד ייעודי אלא גם אוסף של טכנולוגיות היקפיות.

 

החטיבות החדשות ינסו לשחזר את הצלחת המודל בשווקי המחשוב עסקי, המחשוב הביתי, המחשוב למערכות הבריאות. כל חטיבה תוכל לבחור בעצמה בפתרונות המתאימים מתוך סל הפתרונות הכולל של אינטל.

 

בין השורות, אפשר לקרוא הודאה באשמה: אינטל הודתה לעצמה ולכל מי שבוחן אותה תחת זכוכית מגדלת, שהיא נרדמה בשמירה. ב-2004, לראשונה מזה כעשרים שנה, נראה היה שהאסטרטגיה שלה נקלעת למבוי סתום. לאחר מה שנראה כסדרה של מהלכים טקטיים מבולבלים, אינטל מסדרת שורות ונערכת לשנים הבאות עם אסטרטגיה משופרת.

 

הצרות של AMD

 

גם ב-AMD יידרשו בקרוב להסקת מסקנות כואבות, אם לא בגלל אינטל אז בגלל המשקיעים. בתוך פחות מחודש איבדה מניית החברה 40 אחוזים מערכה, יותר מכל מה שהשיגה במהלך 2004. הצניחה הגדולה התחילה באזהרת הרווח שפירסמה לגבי התוצאות העסקיות של הרבעון האחרון של 2004. עם פרסום הנתונים, הפכה הצניחה להתרסקות.

 

בשוק המעבדים מצבה של AMD, לפחות כרגע, לא רע. אלה עסקי זיכרונות ה-Flash שלה שאחראים לכמעט מחצית הכנסותיה, שנפגעו מהתחרות מול אינטל בצורה קשה

מכפי שהמשקיעים העריכו. AMD סיימה את הרבעון בהפסדים של כ-30 מיליון דולר, ואת השנה ברווח של 91 מיליון דולר בלבד, גם זה רק בזכות העלייה בהיקף 26 אחוזים במכירות המעבדים.

 

אינטל מצידה, סיימה את השנה עם הכנסות רבעוניות גבוהות מהצפוי (9.6 מיליארד), ועם גידול של הכנסות 13.5 אחוזים בהכנסות השנתיות (34.2 מיליארד) בהשוואה לשנה הקודמת. רווחיה ברבעון האחרון ירדו, לראשונה מזה שנים, בשני אחוזים.

 

אבל הרווחים המצטברים לשנת 2004 זינקו בשיעור פנטסטי של 33 אחוזים והסתכמו ב-5.6 מיליארד. אגב, אחת מההצלחות הגדולות שלה הייתה בתחום רכיבי ה-Flash, בו הכנסותיה כמעט הוכפלו. במידה רבה על חשבון AMD שהחל מהרבעון השלישי של השנה התקשתה לעמוד ברמת המחירים שאינטל כפתה על השוק הזה.

 

האם המעבד שלכם מזוייף?

 

כהרגלן, הצרות מגיעות בצרורות. לקראת סוף דצמבר תפסה משטרת טיוואן משלוח של 60 אלף מעבדי AMD מזוייפים/פגומים, שנארזו מחדש במטרה להימכר בשווקי המזרח-הרחוק ואירופה. שמועות טוענות שזהו קצה הקרחון, ומאות אלפי מעבדים נוספים כבר יצאו לדרכם.

 

כדי להגן על המשווקים והלקוחות, הכריזה AMD על תוכנית חדשה לסימון מעבדיה במדבקות הולוגרמיות קשות לזיוף (דוגמאות תמצאו באתר AMD ובאתר The Register). אמצעי שמצטרף לשורת אמצעי הגנה קיימים.

 

בישראל, מספקת היבואנית הרשמית טק-דטה את מעבדי AMD ומחשבים המבוססים עליהם, עם תעודות אחריות המבטיחות אותנטיות. הבעיה העיקרית היא לא עם מעבדים לגיטימיים שמגיעים בערוצים המקובלים, אלא עם מעבדים מייבוא אפור. אבל את רוב הצרכנים זה לא מעניין, ואת הנזק התדמיתי קשה לתקן.

 

נלחמים על הניידים

 

עם בעיות הטווח הקצר AMD תתמודד. אבל בטווח הבינוני והארוך היא עלולה למצוא את עצמה בעמדת נחיתות מול אינטל במספר שווקים, כמו זה של המעבדים למחשבים ניידים. החודש הודיעה המתחרה השלישית, טרנסמטה, שהיאפורשת מהשוק הזה אחרי שהפסידה הון עתק בחמש השנים האחרונות.

 

מצבה של AMD בתחרות מול אינטל הרבה יותר טוב, אבל היא טרם הציגה תשובה משכנעת למעבדי פנטיום M ולפלטפורמת סנטרינו. הגירסאות הניידות של Athlon 64 ו-Sempron, מתאימות לניידים עתירי ביצועים או מוזלים. בקטגוריה הצומחת ביותר, של המחשבים האלחוטיים הקלים (Thin-and-light), סנטרינו שולטת ללא עוררין.

 

החודש, קצת לפני ההכרזה של אינטל על Sonoma, ניצלה AMD את תערוכת CES כדי להכריז על התשובה שלה לסנטרינו: המעבד הנייד Turion 64.

 

בינתיים, נחשפו אודותיו פרטים מעטים, אבל AMD מבטיחה שהוא ישווק כחלק מחבילה שתכלול, בדומה לסנטרינו, תמיכה בתקשורת אלחוט, ניהול הספק משופר, האצה גרפית ותכונות אבטחה. הכרזה יש, אבל מעבד עדיין אין. עשויים לחלוף חודשים עד שנדע אם Turion 64 מיישם הישגים טכנולוגיים משמעותיים, ויותר מזה עד שהם יתבטאו במאזני החברה.

 

סנטרינו לדור הבא

 

ב-19 לחודש הציגה אינטל את Sonoma, הדור השני של פלטפורמת סנטרינו. החבילה כוללת שמונה מעבדים חדשים, את ערכות השבבים ממשפחת Alvisto (גירסאות ניידות של ערכת i915 השולחנית), ושתי גירסאות חדשות לערכת השבבים לתקשורת קווית ואלחוטית ProWireless.

 

Sonoma מייצגת דור חדש בארכיטקטורת הלוח ובטכנולוגיות

ההיקפיות, כולל אפיק מערכת (FSB) במהירות 533MHz, תמיכה ב-PCI Express, Serial ATA, אודיו משופר והאצה גרפית בטכנולוגיית MGA900. היא מוסיפה גם תמיכה בזיכרונות DDR2 ובטכנולוגיית ניהול הספק דינמית לתאורה האחורית, שאמורה להאריך את חיי הסוללה של הניידים אפילו יותר.

 

בין המעבדים ישנם שישה דגמים רגילים של פנטיום/סלרון-M במהירויות שעון של 1.5-2.13GHz, דגם 1.5GHz דל הספק של פנטיום M, ודגם סופר-חסכוני (Ultra Low Voltage) של סלרון M, במהירות 1GHz (כנראה שווה ערך ל-2GHz במושגים של פנטיום 4).

 

כהרגלה, אינטל המתינה עם ההכרזה קרוב מאד לשחרור המחשבים המבוססים על הערכה החדשה. לדבריה, 80 דגמי ניידים מבוססי Sonoma מוצגים בימים אלה ממש, וכ-70 דגמים נוספים יוכרזו עד הקיץ.

 

אינטל, השלב הבא

 

נקודת התורפה העיקרית של אינטל במאבק מול AMD היא ביצועי המעבדים השולחניים, ושם היא מתכננת לירות השנה בכל התותחים הטכנולוגיים שלה. רוב המידע בנושא מבוסס על שמועות והדלפות, אבל הוא מתחיל לצייר תמונה ברורה יותר.

 

האתר DigiTimes, בהתבסס על הדלפות של יצרנים טיוואניים, הציג בשבוע שעבר פרטים ראשונים על המעבדים הבאים במשפחת פנטיום 4, כולל הדגמים כפולי-הליבה (Dual Core) ממשפחת Smithfield, ששיווקם צפוי להתחיל באמצע השנה.

Tom's Hardware, שמסתמך לטענתו על מסמכים שדלפו מאינטל, מדווח ש-Smithfield יהיה מעבד חם ובזבזני, עם צריכת חשמל של עד 130W, כלומר, 13 אחוז יותר מהגירסאות המהירות של פרסקוט.

 

אם מדובר בגירסת 65 ננומטר של המעבד, המשמעות היא שאינטל נתקלת בבעיה דומה לזו שהייתה לה עם תהליך ה-90 ננומטר. אבל מכיוון שלוח הזמנים הרשמי של אינטל מדבר על הכרזת Smithfield לקראת הקיץ, ועל הצגה ראשונה של מעבדי 65 ננומטר בסוף השנה (במעבד "יונה"), המסמך של Tom's מחזק את ההשערה שהצגנו בחודש שעבר: Smithfield לא יהיה מעבד כפול-ליבה "אמיתי", אלא יישם שתי ליבות 90 ננומטר נפרדות בתוך אותו מארז.

 

בינתיים, אינטל עצמה חשפה החודש באתר שלה פרטים נוספים על Vanderpool, טכנולוגיה שתאפשר לאותו מעבד להריץ מספר מערכות הפעלה, או מספר עותקים של אותה מערכת הפעלה, במקביל. באופן כזה, יתקבל ריבוי משימות משופר, בהרצת אפליקציות כבדות במקביל על מחשב.

 

לרעיון הזה יש יישומים שונים בתכנה, אבל היישום ברמת המעבד יהיה יעיל משמעותית, כפי שמוכיחות מערכות מיינפריים שמיישמות טכניקה דומה כבר שנים. במקור, Vanderpool נועדה להיות משולבת במעבדים לשרתים, בעיקר באיטניום. אשתקד הודתה אינטל שהיא מתכננת לשלב גירסה של הטכנולוגיה גם במעבדים שולחניים, ועתה נראה שהיא הקדימה את לוח הזמנים לשחרור הטכנולוגיה ושהיא תתמוך בה כבר ב-Smithfield.

 

שיר היונה

 

בסקירות הקודמות הזכרנו כבר את יונה, המעבד כפול-הליבה של אינטל שיתבסס על טכנולוגיית פנטיום M. האתר The Inquirer, פירסם לאחרונה פרטים חדשים על המעבד ודגמיו השונים, מהם ניתן להסיק שאינטל עומדת בלו"ז שלה למעבר ל-65 ננומטר.

 

DigiTimes היה הראשון לחשוף תוכנית מקבילה להשקת מעבד שולחני, שיתבסס על אותה סכמה: שתי ליבות 65 ננומטר, במעבד אחד. המעבד הידוע בשם הקוד Presler, צפוי להיות מוכרז ברבעון הראשון של 2006 ולהפוך לממשיכו הזול, החסכוני והמהיר של Smithfield.

 

איפה AMD עומדת מול שלל ההכרזות הללו? כיצד מתקדם הפרוייקט המשותף שלה עם IBM, לפיתוח טכנולוגיית ה-65 ננומטר? האם Turion הוא מתחרה רציני לסנטרינו, ומתי תציג AMD מעבד כפול-ליבה שולחני משלה? כדי לדעת את התשובות לשאלות הללו, נצטרך כנראה לחכות לפחות לחודש הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מולי עדן, נקודה ישראלית וסגן נשיא, בהכרזת Sonoma
מומלצים