שתף קטע נבחר

"דיוטי פרי זה חו"ל, אז מותר למכור בשבת"

מנכ"ל הרבנות לכשרות ארצית, הרב יוסף מינסקי, הסביר לכתבת ynet איך ייתכן שמצד אחד, בעלי בתי הקפה בנתב"ג 2000 אוחזים בתעודות כשרות, ומהצד השני, מוכרים מרכולתם בשבת. פתרונות יצירתיים לסוגיה יש למכביר, החל מהעמדת עגלת שבת מיוחדת, וכלה בהגשת אוכל חם. העיקר שלא נישאר רעבים בדרך לשרוול

רוצים לשמור על הכשרות בעודכם אוכלים בדוכנים בדיוטי-פרי? אין בעיה. בנתב"ג 2000 שומרים על הכשרות. טסים לחו"ל בשבת בבוקר ורוצים לנשנש משהו בין הבושם לחבילת מרלבורו-לייט? אין בעיה. בנתב"ג 2000 יש בתי קפה שפתוחים בשבת. "רגע", ודאי תאמרו, "גם פתוחים בשבת וגם כשרים? משהו פה לא מסתדר". מתברר שלכל דבר יש פתרון ברבנות.

 

"כל עניין הכשרות הוא בדיחה", אמר ל-ynet אחד מזכייני בתי הקפה במקום, בתגובה על הפרסום ב"ידיעות אחרונות", לפיו בעקבות לחצים של גורמים דתיים הודיעה הנהלת רשות שדות התעופה לבעלי מסעדות, בתי קפה ומזנונים בנתב"ג 2000 כי עליהם לסגור את בתי העסק שלהם בשבתות וחגים.

 

"קחי לדוגמה את בית הקפה שנמצא במתחם של יציאת הנוחתים. הוא פתוח בשבת, אבל יש לו תעודת כשרות של הרבנות הארצית. איך זה יתכן? פשוט מאוד. הם פותחים עגלה מחוץ לבית הקפה, וברבנות אומרים שזה מותר. הכסף נכנס לאותה קופה אבל מדובר בעגלה, אז זה בסדר".

 

מנכ"ל הרבנות לכשרות ארצית, הרב יוסף מינסקי, ניסה גם הוא להסביר את ההגיון שמאחורי הפרדוקס. "מדובר בסידור הרמוני לכל הצדדים. הבן אדם מקבל תעודת כשרות, והוא גם כשר וגם סגור בשבת. יש לו את העגלה שפתוחה בשבת והיא לא כשרה, לה אין כשרות. היא נמצאת במרחק כמה מטרים והיא משרתת אנשים שרוצים לקנות בשבת. אבל הבית קפה עצמו והמטבח שלו סגורים".

 

"בסך הכל הבאנו למצב האידיאלי, בשער המדינה ושער השמים, כל יהודי יכול לרכוש דברים כשרים. זו הרמוניה מושלמת", אמר מינסקי והוסיף: "כשאני נוסע לארה"ב, הכל סגור ביום ראשון, אפילו פחית אי אפשר לקנות אלא רק מהמכונות. למה שכאן לא תהיה האווירה של ארץ ישראל ובו זמנית לכל בן אדם יהיה מענה? בסופו של דבר כל הזכיינים שירצו לפתוח בשבת ולהחזיק בתעודת כשרות יפעלו במתכונת של העגלות".

 

הפתרון: עגלות במקום בתי קפה

 

"אנחנו כשרים ופתוחים בשבת", הרגיעה מינה רוזנברג-זיו, ממסעדת מזון מהיר 'האחים רייט'. "אנחנו מוכרים מזון בשישי-שבת, ויש לנו תעודת כשרות מהרבנות הראשית. יש משגיח כשרות שמסתובב פה בשבתות ומשגיח. בשישי-שבת אנחנו מוכרים רק דברים קרים כמו סלטים, ג'חנון וסנדוויצ'ים. אפילו מרק שמחומם בפלטה".

 

לא עגלה אלא בית קפה של ממש? גם לכך יש לרב מינסקי הסבר. "הבעיה בשבת היא שאם לקחתי סיר ובשלתי בו בשבת הוא הופך ללא כשר לפי ההלכה היהודית. אנחנו נותנים למקומות שרוצים תעודת כשרות לפעול במתכונת שבת, והם מוכרים דברים קרים שאין צורך במלאכה בשבת כדי להכינם".

 

מדבריו של מינסקי ניתן להבין כי לבשל בשבת אסור, אבל להגיע למקום העבודה ולמכור אוכל שהוכן לפני השבת מותר גם מותר. הרב טוען שזה לא בדיוק ככה.

 

לטענתו, "קודם כל, בסך הכל עובד שם רק בן אדם אחד, שרק מוכר. דבר שני, צריך להבדיל בין שני אזורים. ישנו השטח של הדיוטי-פרי, אליו מגיעים אלה שטסים, וישנו הקניון. הקניון סגור וכלום לא פתוח בו. בדיוטי-פרי הסיפור אחר, הרי אי-אפשר לומר לאלה שטסים בשבת 'לכו ללוד או לתל אביב ותקנו שם אוכל ושתייה'. מדובר בשטח נקי, שפיזית שייך לחו"ל. בחו"ל אפשר למכור מזון כשר שבושל לפני כניסת השבת".

 

ורק בעל בית הקפה "בר קפה" לא מוכן להתפשר. "אין לי שום רצון לפתוח את בית הקפה בשבתות", אמר. "אני מסורתי, ולדעתי אין ברכה בעבודה בשבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
אוכלים בשבת? נתב"ג 2000
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים