שתף קטע נבחר

כור גרעיני במארז נייד

מדינות מתפתחות רבות משוועות למקורות אנרגיה חלופיים. בארצות הברית מפתחים כור גרעיני קטן ונייד, שיאפשר הפקת אנרגיה. ואיך ימנעו מגורמים עויינים להגיע לחומרים הבקיעים שבכור, כדי ליצור פצצה? באמצעות מעטפת מיוחדת ו"בלתי ניתנת להסרה"

מדינות מתפתחות רבות משוועות כיום לאנרגיה זמינה; אחד הפתרונות המפתים ביותר לאספקת אנרגיה כזו הוא כורים גרעיניים. אך אליה וקוץ בה – מדינות אלו עלולות להשתמש בתוצרי הלוואי של כורים גרעיניים המוקמים לצורך אספקת אנרגיה על מנת לייצר נשק גרעיני.

 

פיתוח אמריקני חדש אולי יפתור בעיה זו. הפתרון הוא בדמותו של כור גרעיני נייד וחתום לחלוטין, שמפתחת מחלקת האנרגיה של ארצות הברית. הכוונה היא ליצור מארז נייד של כור גרעיני שלא ניתן יהיה להגיע אל החומרים הבקיעים שבתוכו משום שעל פי טענת המפתחים הוא יהיה מוגן במעטפת שלא ניתן יהיה להסירה (האם אכן קיימת מעטפת כזו? כך, מכל מקום, טוענים המפתחים). 

 

למרות שהכור איננו קיים עדיין, כבר יש לו שם - SSTAR, ראשי התיבות של small, sealed, transportable, autonomous reactor, או בעברית – כור עצמאי, נייד, חתום וקטן. על פי התוכנית הוא לא יזדקק לכל תדלוק או תחזוקה ופעולתו תספק אנרגיה חשמלית למשך שלושים שנה שבסופן הוא יוחזר לארצות הברית.

 

בכורים גרעיניים רגילים יש לטעון מדי פעם דלק גרעיני ולהסיר את הדלק הגרעיני שהתכלה. דבר זה מעניק למפעילי הכורים את ההזדמנות לנצל את החומר הבקיע שבתוכם למטרות צבאיות. חוסר הצורך לתדלק ולתחזק את הכור הגרעיני הנייד המתוכנן מונע סכנה זו.

 

יחידת הכור הגרעיני הנייד תהיה מצוידת לא רק בחומר בקיע אלא גם בגנרטור משל עצמה, כך שהיא תהיה אכן יחידה עצמאית לאספקת אנרגיה חשמלית. יחד עם זאת, ניתן יהיה לחברה לגנרטור חיצוני.

 

החשש מפני השימוש בכור גרעיני לייצור כלי נשק גרעיניים הוא רק סיבה אחת לרצון לספק בעתיד כור גרעיני כזה למדינות מתפתחות. סיבה נוספת היא יכולת ההפצה המוגבלת של האנרגיה החשמלית המופקת באמצעות רשת החשמל של מדינות מתפתחות אל צרכניה. כור גרעיני רגיל להפקת אנרגיה חשמלית מפיק הספק של כג'יגה-ואט אחד, הספק גדול מדי עבור מדינות מתפתחות משום שהן אינן מסוגלות להעבירו באמצעות רשתות החשמל שלהן.

 

ההספק הגדול של כורים גרעיניים רגילים, אם כן, איננו מהווה יתרון כי אם חיסרון באותן מדינות. הכור הגרעיני המתוכנן יהיה בעל הספק קטן בהרבה. המפתחים חושבים כרגע על שתי גרסאות. האחת – יחידה שתפיק הספק של 100 מגא-ואט (עשירית מזו של כור גרעיני רגיל) והאחרת של 10 מגא-ואט. 

 

אורכה של היחידה הגדולה יותר - של 100 מגא-ואט - יהיה 15 מטר, קוטרה 3 מטר ואילו מסתה תהיה 500 טון. על פי התוכנית תוביל ארצות הברית את היחידה אל המדינה המקבלת אותה, באמצעות ספינה ולאחר מכן באמצעות משאית מתאימה. אחרי שתסיים היחידה את חייה, היא תיאסף בחזרה לצורך השמדה או לצורך מחזור.

 

כדי לאפשר ליחידה אורך חיים כה גדול – 30 שנה, היא תתפקד ככור תרבית (breeder), כור ההופך, תוך כדי פעולתו, חומר שאיננו בקיע לחומר בקיע (למשל אורניום 238, שאיננו חומר בקיע, לפלוטוניום 239, שהוא חומר בקיע). דבר זה נעשה בתהליך שבו חלק מן הנויטרונים הנפלטים בתהליך הביקוע, משמשים לפגיעה בחומר הלא בקיע לשם הפיכתו לבקיע.

אם הכול ילך כשורה, יהיה בידי ארצות הברית אב טיפוס של יחידה כזו עד שנת 2015.

 

בנייתו של כור גרעיני כזה אכן עשויה לפתור את בעיית אספקת צורכי האנרגיה של מדינות מתפתחות, אך גם כאשר כור כזה יהיה בגדר עובדה מוגמרת, אין זה ודאי כלל וכלל שמדינות מתפתחות אכן ירצו להשתמש בו, משום שהמחיר לשימוש בו הוא השארת השליטה בו בידי נותנת החסד – ארצות הברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המטרה: הפקת אנרגיה, לא נשק גרעיני
צילום: רויטרס
מומלצים