שתף קטע נבחר

ועדת החינוך: אל תסגרו את ביה"ס להנדסאים

בית הספר להנדסאים של אוניברסיטת תל-אביב, שהיה במשך שנים סמל למצוינות, עומד בפני סגירה. ועדת החינוך של הכנסת קיימה דיון בנושא וקראה לאוניברסיטה לא לסגור את המוסד החינוכי הוותיק. יו"ר הוועדה, ח"כ מלי פולישוק-בלוך: "האוניברסיטה מעדיפה שיקולים נדל"ניים וכלכליים". האוניברסיטה מגיבה: נשמח אם ימצאו גופים ציבוריים שירצו לקבל את האחריות להפעלת בית הספר או חלקים ממנו

"מצער לראות שמוסד חינוכי ותיק ומכובד כמו אוניברסיטת תל-אביב מעדיף שיקולים כלכליים נדל"ניים על-פני ערכים חינוכיים" - כך אמרה היום (ד') יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ מלי פולישוק-בלוך, בדיון שבו קראה הוועדה לאוניברסיטה לא לסגור את בית הספר להנדסאים. משרד התעשייה והמסחר הודיע שהוא הציע לסייע לאוניברסיטה, אך זו דחתה את ההצעה.

 

בשנה שעברה סגרה האוניברסיטה את חטיבת הביניים, ולפני מספר חודשים הודיעה כי לא תחדש את ההרשמה לבית הספר, מתוך כוונה לסגור אותו. גורמים בוועדת החינוך האשימו את האוניברסיטה בהסתרת נתוני הגירעון של בית הספר, והוסיפו כי "הסיבה האמיתית לסגירתו היא שווי הקרקע שעליה שוכן בית הספר ושיקולי נדל"ן".

 

הדיון בשאלת סגירת בית הספר היה סוער. חברי הכנסת בוועדה תקפו את מנכ"ל האוניברסיטה, פרופ' גדעון לנגהולץ, משום שסירב להיענות לקריאת ועדת החינוך לפתוח את ההרשמה לשנת הלימודים הבאה, ולא הסכים למסור לוועדה נתונים כגון תזרים ההוצאות בחמש השנים האחרונות, המפרט את גובה הגירעון שאליו נקלע בית הספר.

 

לטענתם, הנתון שהציג בפניהם לפיו בית הספר נמצא בגירעון של שישה מיליון שקלים הוא לא הגיוני משום שלפני שנתיים היה בית הספר מאוזן מבחינה תקציבית. כמו כן, נציגי משרד התעשייה והמסחר סיפרו שהמשרד עוזר במימון כמחצית מעלויות התלמידים. המשרד גם הציע לעזור במימון חלק מהגירעון שאליו נקלע בית הספר, אולם גם בקשה זו נתקלה בסירוב.

 

משרד התמ"ת: האוניברסיטה דחתה את הצעת העזרה

 

נציגת משרד התמ"ת, דבורה פינקלשטיין, אמרה: "המשרד תומך בקיום בית הספר ודורש לפתוח את ההרשמה לשנה הבאה. במכללת רופין היתה בעיה דומה, עזרנו להם והם התאוששו. אנו מוכנים לעזור גם לבי"ס זה".

 

מנכ"ל האוניברסיטה אמר בוועדה כי "לאוניברסיטה יש בעיות כלכליות והיא אינה רואה את בית הספר בראש סולם העדיפויות, גם בגלל שבית הספר נמצא בגירעון העומד על כ-6 מליון שקלים. עם זאת, על-פי בקשת הוועדה, אשקול את ההחלטה מחדש".

 

הכוונה לסגור את בית ספר הנדסאים לא באה במפתיע. מזה תקופה ארוכה נמצאת אוניברסיטת תל-אביב בקשיים כלכליים ובגירעון של כשלושה וחצי מיליארד שקלים, שהובילו לקיצוצים רבים הן של עובדי הסגל, והן בחוגים שונים ובשירותים לסטודנטים.

 

לטענת האוניברסיטה, הגירעון השנתי שלה בתשס"ה בלבד עומד על 74 מיליון שקל. מי שכן הופתע היו אנשי משרד החינוך שקיבלו את ההודעה על סגירת בית הספר לפני פחות מחודש בלבד. לדברי מנהלת מחוז תל-אביב במשרד החינוך, אורלי פרומן: "רק ב-20 בינואר קיבלתי הודעה על הכוונה שלא לפתוח הרשמה לבית הספר לשנה הבאה. אמנם, ב-2000 סגרו את חטיבת הביניים, אך לא חשבנו שזו תחילת כוונה לסגירת בית הספר עצמו. זה בית ספר על-אזורי שאין לו כרגע 'אבא' של רשות מקומית".

 

פרומן הוסיפה כי למרות בקשות המשרד, "עיריית תל-אביב לא מוכנה לקחת את בית הספר על עצמה כבית ספר עירוני. יוזמת הדיון, ח"כ יולי תמיר, אמרה ש"מוזר שבית הספר, שהוא גולת הכותרת בחינוך הטכנולוגי - ייסגר". לדבריה "האיוולת בסגירת בית הספר שקופה ונראית לעין. חייבים להבטיח את המשך קיום בית הספר ולפתוח את ההרשמה לבית הספר מחר".

 

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ מלי פולישוק-בלוך, אמרה "אם זה לא חלם, אינני יודעת חלם מהו. בית הספר להנדסאים הוא אחד ממוסדות החינוך הטובים בישראל, שהוכיח את עצמו שוב ושוב במרוצת השנים ולכן אני לא מסוגלת להבין את ההחלטה לסגור אותו. האוניברסיטה גודעת במו ידיה את הענף עליו התשתית שלה נבנית. האוניברסיטה תרוויח אולי בטווח הקצר אבל בטווח הארוך מדובר בטעות חמורה".

 

ח"כ יוסי שריד אמר: "האחריות להמשך קיום בית הספר מוטלת על משרד החינוך, ועליו להודיע שבית הספר לא נסגר. איש כאן לא אחראי לגירעון באוניברסיטת תל-אביב אלא הנהלת אוניברסיטת תל-אביב בלבד".

 

מנהלת בית הספר: אנחנו דוגמה למצוינות

 

בוועדה נכחה גם נציגות נכבדה של גורמים השייכים לבית הספר, שכולם דיברו בשבחו. לדברי מנהלת בית הספר מזה שנתיים, אורית רוזן, "בית הספר נבחר על-ידי משרד החינוך ודו"ח דברת להוביל מצוינות במערכת החינוך. ציון הבגרות הממוצע של תלמידי בית הספר גבוה מהממוצע הארצי בכל המקצועות. תלמידי בית הספר נמצאים בכל תחרות ארצית ובינלאומית גם בטכנולוגיה וגם בתנ"ך, וזוכים במקומות הראשונים".

 

מאיר קפוטא, הורה לתלמיד בבית הספר, הוסיף "מדובר בנכס לאומי של מדינת ישראל. בני נוסע מראשון לציון ומבזבז שעות בנסיעות לבית הספר כי לא מצא את מבוקשו בראשון לציון. חייבים לבדוק אופציות נוספות, על אוניברסיטת ת"א להשאיר את ביה"ס פתוח".

 

יאיר שמרון, תלמיד כיתה י"ב, אמר: "בוגרי בית הספר נמצאים כיום בתפקידי מפתח בחברה הישראלית ועוד ימשיכו ויהיו שם. בית הספר נתן לי כלים לימודיים וחינך אותי לחיים". תלמידה נוספת, היווה סרפיאן מכיתה י"ב, סיפרה כי היא נוסעת שעה וחצי מדי יום לבית הספר מאור יהודה. "בית הספר מאפשר לי למצות הפוטנציאל שלי. פיתוח המשאב האנושי הוא החשוב ביותר למדינה".

 

בסיום הדיון, הודיעה הוועדה כי היא מתנגדת בכל תוקף לסגירת בית הספר וקראה למשרד החינוך לפעול בשיתוף עם משרד התעשייה והמסחר והגורמים השונים למצוא מיידית פתרון חלופי לבעלות על בית הספר, כדי למנוע סגירתו ולפתוח את ההרשמה לשנת הלימודים הקרובה. הוועדה הודיעה שהיא "מצפה מאוניברסיטת תל-אביב לשקול מחדש את צעדיה ולשנות את החלטתה הגרועה כלכלית ולאומית, ורושמת לפניה את הודעת מנכ"ל האוניברסיטה כי ישקול את ההחלטה מחדש ובהקדם".

 

כמו כן, הוועדה דרשה מהאוניברסיטה להעביר לידה נתונים עדכניים על מצבו הכספי של בית הספר בחמש השנים האחרונות, כדי שתוכל לבחון את ההחלטה, "שנתקבלה ללא שקיפות ציבורית ראויה".

 

האוניברסיטה: אף אחד לא רוצה לקבל אחריות לבית הספר

 

אוניברסיטת תל-אביב הודיעה בתגובה: "נשמח אם ימצאו גופים ציבוריים שעניינם בכך, שירצו לקבל את האחריות להפעלת בית הספר או חלקים ממנו". עוד נמסר בתגובתה כי "בית הספר להנדסאים פועל לצדה של אוניברסיטת תל-אביב מזה שנים רבות כשהוא שייך פורמלית לאוניברסיטה. אין לבית הספר קשר אורגני לאוניברסיטה, והאוניברסיטה ניסתה בשנים האחרונות לעניין גופים כמו עיריית תל-אביב ורשתות חינוך, בקבלת הבעלות והאחריות על בית הספר. מאמצים אלה לא הצליחו".

 

עוד נמסר מהאוניברסיטה: "בהיעדר עניין ממשלתי וציבורי, אין האוניברסיטה רואה טעם להמשיך לשאת באחריות של הפעלת בית הספר. כאשר החל בית הספר לצבור גירעונות כספיים בשנים האחרונות, החליטה האוניברסיטה להפסיק רישום תלמידים חדשים לשנה הבאה".

 

"ההחלטה לא לקבל תלמידים חדשים אינה דומה לשום החלטה אחרת, משום שמדובר כאן בבית ספר תיכון, שאינו פועל כיחידה אקדמית, אלא תיכון שאינו מעניק תארים אקדמיים. ככלל, סבורה האוניברסיטה שעליה להתרכז בנושאי הליבה של מוסד אוניברסיטאי ולא להקדיש משאבים ליעדים שאינם בתחום שליחותו של המוסד", נאמר בהודעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל סולומון
אינטרסים נדל"ניים. ח"כ פולישוק-בלוך
צילום: טל סולומון
צילום: אורי פורת
זו איוולת. ח"כ תמיר
צילום: אורי פורת
צילום: תומריקו
האחריות מוטלת על האוניברסיטה. שריד
צילום: תומריקו
נשמח להעביר האחריות. האוניברסיטה
מומלצים